Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο Λαζαρίδης πίστευε πως ο Τύμβος της Αμφίπολης έχει οκτώ θαλάμους

Πίστευε ακόμα ότι υπήρχε και μυστική πύλη στην κορυφή και για το λόγο αυτό ξεκίνησε τις ανασκαφές από το πάνω μέρος του λόφου - Θεωρούσε πως ο Λέων της Αμφίπολης σφράγισε την δεύτερη αυτή είσοδο στον Τάφο.

Ο αρχαιολόγος που πρώτος εντόπισε τη σπουδαιότητα της Αμφίπολης ήταν ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, την περίοδο που νεαρός αρχαιολόγος ανέσκαπτε το λόφο Καστά Μεσολακκιάς, μιλά για τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του σπουδαίου επιστήμονα .

Σύμφωνα με την μαρτυρία του συνεργάτη του που όμως θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Δημήτρης Λαζαρίδης,  του είχε εκμυστηρευτεί, τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο σπουδαίος αρχαιολόγος πίστευε πως ο Τύμβος μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ!

Ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Μάλιστα, ο μεγάλος δάσκαλος της αρχαιολογίας είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα στον οποίο αποδίδεται το μνημείο.

Μάλιστα, ο Λαζαρίδης πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά Μεσολακκιάς, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων.

(Πηγή: protothema.gr, thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: