Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Ξυδάκης: «Ναι στη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Η ανασκαφή της Αμφίπολης θα συνεχιστεί». Τη υπόσχεση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης  στο Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κύριος Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης  αναζήτησης πόρων, ώστε μετά τον χειμώνα η διεπιστημονική ομάδα να συνεχίσει το έργο της. Η συνάντηση διήρκησε μια περίπου ώρα και έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Ο κύριος Μελίτος ανέπτυξε στον νέο αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της περιοχής, για τα οποία όμως συναρμόδια είναι και άλλα υπουργεία. Ο κ. Ξυδάκης δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί το μακεδονικό τάφο στο Λόφο Καστά της Μεσολακκιάς αλλά δεν προσδιόρισε πότε θα γίνει.

Στο μεταξύ  με  δυο άξονες προσέγγισης θα αξιοποιήσει τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο πρώτος άξονας προβλέπει την συνέχιση των ανασκαφών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΣΕΣ 2014-2020 και ο δεύτερος αφορά τα έργα ανάπτυξης στην περιοχή.

«Πιστεύω στην αρχαιολογική έρευνα που έγινε έως τώρα και θα την υποστηρίξω με κάθε τρόπο» δήλωσε  ερωτηθής από δημοσιογράφους.   «Είμαστε έτοιμοι αρκεί ν’ ανοίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά περιφερειάρχης

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της  υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά,

«Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση την Αμφίπολη και όχι προς την κατεύθυνση που κάποιοι επιχείρησαν τον προηγούμενο καιρό» εκφράζοντας ταυτόχρονα την στήριξή της στην υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη.

Την «ανεπιφύλακτη» στήριξή του προς το πρόσωπο της Κατερίνας Περιστέρη εξέφρασε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,και  ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου. «Τη στηρίζουμε και στηρίζουμε και το ανασκαφικό έργο που γίνεται» τόνισε ο κύριος Κυρίζογλου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΠΕΔΚΜ υποστηρίζει και την προσπάθεια του δήμου Αμφίπολης «και ηθικά και οικονομικά για να γίνουν τα εκτός της κυρίως ανασκαφής παράπλευρα έργα από το δήμο».

(Πηγή: xronometro.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: