Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ποια η θέση της Ιεράς Συνόδου για τον όρκο;

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Απορίες προκαλέι η τακτική της Ιεράς Συνόδου που αφήνει να σέρνεται η υπόθεση του πολιτικού όρκου και η διάσταση απόψεων εντός της Εκκλησίας.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση (σε επίπεδο επιχειρημάτων προς το παρόν) ανάμεσα σε Ιεράρχες που δημιουργεί σύγχυση και προβληματισμό στους πιστούς.

Οι μέν τάσσονται υπερ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου επικαλούμενοι τους πατέρες της Εκκλησίας, οι δε μιλούν για την ανάγκη διατήρησής του (επικαλούμενοι τον Αγιο Νεκτάριο και συμβολικούς λόγους).

Όμως οι πιστοί αποσβολομένοι απορούν ποιά είναι η αλήθεια. Είναι δυνατόν η Εκκλησία να παρουσιάζει αυτή την εικόνα και κανείς να μην παρεμβαίνει;

Είναι δυνατόν να συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και να μη λέει λέξη για το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις σε όλες τις ενορίες.

Είναι λυπηρό ο Άγιος Αρχιγραμματέας Επίσκοπος Μεθώνης να μην επιδεικνύει τα απαραίτητα "αντανακλαστικά" και να μη φέρνει ένα τέτοιο φλέγον θέμα στο τραπέζι.

Και φυσικά δεν εννοούμε ότι θα έπρεπε να ανακοινωθεί κάποια απόφαση αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον το ζήτησα να παραπεμφεί σε κάποια επιτροπή.

Έτσι η Σύνοδος δεν θα εμφανιζόταν απούσα από τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και απομονωμένη στον μικρόκοσμό της.

Ελπίζουμε σύντομα (ίσως και αύριο) να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση γιατί τέτοια ζητήματα προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στους ήδη ελλιπώς καταρτισμένους θεολογικά Έλληνες.

(Πηγή: romfea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: