Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αρχαιολογία, Πολιτιστική Διαχείριση και Εξουσία: Η περίπτωση της Αμφίπολης

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών τηλεσεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές του Προγράμματος, αλλά και στον καθένα, προσφέροντας μια ανοικτή πλατφόρμα συζήτησης που θα εμπλουτίζεται καίρια από τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις ειδικών και μη.

Απώτερος στόχος μας είναι να προκαλέσουμε προβληματισμό και διάλογο, να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές μας να αφομοιώσουν τη διδακτέα ύλη, να διευρύνουμε την οπτική τους στην εκάστοτε υποενότητα που διανύουν αλλά και να ανοίξουμε τις πόρτες του Προγράμματός μας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην κοινωνία, προσφέροντας ανοικτή και υπεύθυνη γνώση σε όλους.

Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 21:00, με την κ. Αναστασία Σακελλαριάδη, Μέλος ΣΕΠ της Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 «Αρχαιολογία στον Ελληνικό χώρο» και με θέμα «Αρχαιολογία, Πολιτιστική Διαχείριση και εξουσία. Η περίπτωση της Αμφίπολης».

Η ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών και τα ευρήματά της έφεραν τη χρονιά που μας πέρασε την αρχαιολογία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και συνεπήραν την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το θέμα προωθήθηκε και τροφοδοτήθηκε σε σχεδόν καθημερινή βάση από το Υπουργείο Πολιτισμού με τρόπο ανεπανάληπτο για τα αρχαιολογικά χρονικά στην Ελλάδα.

Τί αποκαλύπτει η περίπτωση της Αμφίπολης για την αρχαιολογία στην Ελλάδα και τη διαχείρισή της; Τί ρόλο διαδραματίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ευρύτεροι κοινωνικοί εταίροι (π.χ. ΜΜΕ) στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιός είναι τελικά ο πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της αρχαιολογίας στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν στη διατμηματική διάλεξη.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:



(Πηγή: iKypros, Ανασκαφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: