Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ανακαλύφθηκε μούμια μοναχού μέσα σε άγαλμα του Βούδα

H αποκάλυψη έγινε στην Ολλανδία. Μέσα σε ένα άγαλμα του Βούδα που χρονολογείται από το 1050-1150 μ.Χ. βρέθηκε το μουμιοποιημένο σώμα ενός μοναχού, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον Κινέζο δάσκαλο του Βουδισμού Liuquan. Η μελέτη του περιεχομένου του αγάλματος έγινε στο Ρότερνταμ, στο World Museum.   


Το άγαλμα μπήκε στον τομογράφο και αποκαλύφθηκε ότι η θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα της μούμιας ήταν γεμάτη από άγνωστο υλικό, ενώ εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια χαρτιού που περιέχουν αρχαίους κινεζικούς χαρακτήρες. Η αξονική τομογραφία έδειξε με σαφήνεια τη σκελετική δομή της μούμιας και το νοσηλευτικό προσωπικό πήρε κάποια μικρά δείγματα οστών για την έρευνα του DNA.

Με την βοήθεια ενός ενδοσκόπιου, ελήφθησαν δείγματα από την θωρακική και την κοιλιακή κοιλότητα της μούμιας, όπου βρέθηκαν κομμάτια χαρτιού. «Κάναμε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: εκεί που κάποτε υπήρχαν όργανα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων σάπιο υλικό και αποκόμματα χαρτιού με τυπωμένους χαρακτήρες σε αρχαία κινεζική γλώσσα» δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, ενώ η μούμια σήμερα και μέχρι τον Μάϊο του 2015 θα εκτίθεται  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βουδαπέστη.

(Πηγή: LiFO, iefimerida, Ανασκαφή)


Δεν υπάρχουν σχόλια: