Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: «Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να πάει σήμερα σε ένα καφενείο στη γειτονιά του;»

«Αν αυτός που παίρνει αποφάσεις δεν μπορεί να μιλήσει με έναν άνθρωπο που θα συναντήσει στο δρόμο, στην αγορά, στο καφενείο κλπ, αυτός δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Και αν τις πάρει θα είναι αποφάσεις εκ πεποιθήσεων και εκ διαπιστώσεως αποφάσεις λαθεμένες», σχολίασε ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, μη θέλοντας ωστόσο να σχολιάσει τις εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τους οποίους το κόμμα του συνεργάστηκε από την προεκλογική περίοδο.




«Βρέθηκα και εγώ σε αυτή την κοινή συνάντηση της ΚΟ με τη Διοικούσα Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με θέμα το συνέδριο που πρόκειται να κάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εκεί και τοποθετήθηκα και είπα ότι η παρουσία μου σηματοδοτείται από το γεγονός ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στο Άρμα Πολιτών. Στο συνέδριό σας και σε αυτό που επιθυμείτε να κάνετε εύχομαι τα καλύτερα, αλλά πρέπει να σας πω ότι εδώ και καιρό ήδη έχουμε κάνει εμείς ως Άρμα Πολιτών, τέσσερις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και έπονται άλλες τέσσερις τον επόμενο μήνα και οδεύουμε προς το συνέδριό μας. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διαμάχη για εσωκομματικά θέματα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Για λόγους δεοντολογίας και ηθικής αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να παρέμβω σε αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ο κ. Δημαράς ανέφερε πως «εκείνο που υπερασπιζόμουν πάντα και υπερασπίζομαι και τώρα είναι ότι το αντιμνημονιακό αυτό τόξο, όπως διαγράφεται και τοποθετείται, θα έπρεπε να έχει έναν κοινό λόγο αναφοράς στην ελληνική κοινωνία. Τούτη τη στιγμή δεν έχει προκύψει τίποτα που να μας επιτρέπει να διατυπώσουμε μια σκέψη για συνεργασία με τον έναν ή με τον άλλο. Είμαστε όμως πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τον έναν ή με τον άλλο πριν τις εκλογές, αρκεί να συμφωνήσουμε σε ορισμένα σημεία αναφοράς. Για παράδειγμα δεν είχαμε πει ότι αυτός ο απαράδεκτος αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος θα έπρεπε να αλλάξει; Δηλαδή τι σημαίνει 50 έδρες μπόνους; Τι παίζουμε; Τυχερά παιχνίδια; Ενώ πολλοί είπαν πριν τις εκλογές ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος, το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει ήταν αυτό. Το θέμα της αναξιοπιστίας της πολιτικής με τους πολίτες είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό για τη δημοκρατία και για την πατρίδα».

Όπως είπε, «πριν από 2-2,5 χρόνια, δίναμε μάχη στη Βουλή ώστε να μην πάει το πετρέλαιο στα 65 λεπτά που έλεγε η τότε κυβέρνηση, αλλά να μειωθεί στα 50 λεπτά, και ξαφνικά το πετρέλαιο είναι στο 1,5 ευρώ. Αυτή είναι η ενοχή του συνόλου της πολιτικής ζωής της χώρας, αυτών που νομοθετούν και αποφασίζουν. Αυτή είναι η ενοχή αυτών στα μάτια του ελληνικού λαού, και σε αυτά που περιμένει να ακούσει και να δει, εκείνοι είναι που πρέπει να απολογηθούν. Αν αυτός που παίρνει αποφάσεις δεν μπορεί να μιλήσει με έναν άνθρωπο που θα συναντήσει στο δρόμο, στην αγορά, στο καφενείο κλπ, αυτός δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Και αν τις πάρει θα είναι αποφάσεις εκ πεποιθήσεων και εκ διαπιστώσεως λαθεμένες. Όταν δεν μπορείς να ακούσεις τον άνθρωπο της γειτονιάς τον απλό πολίτη, τότε δυστυχώς για τον πολιτικό τα πράγματα θα οδηγούνται καθημερινά σε παρακμή. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να πάει σήμερα σε ένα καφενείο στη γειτονιά του;», και συμπλήρωσε πως «οδεύουμε σε μια νέα πολιτική τάξη που θα προέρχεται μόνο από αυτούς που θα έχουν χρήμα για να εκλέγονται, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι ο κίνδυνος μιας νέας πολιτικής τάξης η οποία σιγά σιγά προσπαθούν να τη διαμορφώσουν. Δεν πιστεύω ή ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η προσδοκία τους, η επιθυμία τους είναι αυτή. Πολιτική τάξη ελεγχόμενη από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, από πολυεθνικές εταιρίες, από μυστικές υπηρεσίες κλπ».

Σχετικά με το νέο φορολογικό, είπε πως «ουσιαστικά είναι ένα νέο μνημόνιο που έχει τον τίτλο φορολογικό νομοσχέδιο. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιέχει το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό είναι πλήγμα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Σήμερα με νομοθετικές πράξεις λειτουργεί η πολιτεία».

Σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, παρατήρησε πως «όταν όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση για να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο, εκείνοι που πριν από τις εκλογές έλεγαν ότι έπρεπε να υπάρξει και θα γίνει μια τέτοια επιτροπή, ψήφισαν αντίθετα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ότι οι πολιτικές ηγεσίες άλλα λένε πριν από τις εκλογές, και άλλα εξαναγκάζουν τους βουλευτές», ενώ για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, σχολίασε πως «δεν ψήφισα το πρώτο μνημόνιο. Είχα πει και κάτι άλλο από αυθορμητισμό και από εμπειρία που έχω αποκτήσει από τη δημοσιογραφία, είπα ότι δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι γιατί δικαιώνομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: