Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: πολιτικό πλαίσιο και άξονες δράσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό πλαίσιο και οι άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα και μέχρι το συνέδριο.


Όπως σημειώνεται, «τρία χρόνια από το ξέσπασμα της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, μετά από μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, μεγάλα κινήματα ανυπακοής, της κορυφαίας εμπειρίας των πλατειών και της δημοκρατικής έκρηξης που σηματοδότησαν, η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εγκαινιάζει μια νέα φάση στη ζωή και τη δράση της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα μας. Πιο τολμηρά, πιο μαχητικά, με μεγαλύτερη επαφή με τους εργαζόμενους, τα μεσαία στρώματα που εξοντώνονται, την μικρή και μεσαία αγροτιά, τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νέα γενιά που της κλέβουν το μέλλον, διατυπώνουμε την ισχυρή απόφασή μας να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα στη χώρα μας μακριά από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, από το σημερινό νεοφιλελεύθερο, διεφθαρμένο και αντιδημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Έχουμε κεντρικό στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή με πρωταγωνιστή το λαϊκό κίνημα και με την κυβέρνηση της αριστεράς, να σηκώσουμε όρθια την κοινωνία, να προωθήσουμε την ριζική αλλαγή στη χώρα μας, να ανοίξουμε τον δρόμο στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό».

Παράλληλα σημειώνεται ότι «η κατάσταση στην κοινωνία είναι τραγική. Με την ψήφιση και του τρίτου μνημονίου οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, θα διευρύνουν θεαματικά τις ταξικές ανισότητες και θα επιδεινώσουν ραγδαία την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας», ενώ συμπληρώνεται ότι «η άνοδος των λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα μας αλλά και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αποτελούν μια ελπιδοφόρα τάση που πρέπει να ενισχυθεί και να πλαισιωθεί από πολιτικές πρωτοβουλίες. Στη χώρα μας, η τρικομματική κυβέρνηση κλυδωνίζεται σε ελάχιστο χρόνο μετά τις εκλογές. Δεν έχει πλέον πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση».

«Η χώρα μας πρέπει να μπει επειγόντως σε μια νέα πορεία. Κάθε καθυστέρηση, κάθε μέρα συνέχισης αυτής της πολιτικής δημιουργεί ακόμη περισσότερα εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψής της. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δημοκρατικής ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, με γενικό ξεσηκωμό και διενέργεια εκλογών και η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης της αριστεράς, στηριγμένη σε ένα ευρύτατο λαϊκό μέτωπο και σε ένα πρόγραμμα αναγέννησης της κοινωνίας και της χώρας. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει ως στόχο την ανακοπή της σημερινής καταστροφικής πορείας, την υπέρβαση της κρίσης με την κοινωνία όρθια και την οικονομική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε έναν «παλλαϊκό ανένδοτο αγώνα απέναντι σε μια καταστροφική πολιτική και σε μια κυβέρνηση που ακυρώνει το μέλλον αυτής της χώρας και των ανθρώπων της και ιδίως της νέας γενιάς. Καλεί ταυτόχρονα σε αντίσταση για την απόκρουση της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής. Στο επόμενο τετράμηνο θα ρίξει όλο το βάρος του για να γίνει συντριπτικά πλειοψηφικό και να αποκτήσει τεράστια δυναμική το αίτημα: Εκλογές για να φύγουν η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνια, για την προοδευτική αλλαγή με κυβέρνηση αριστεράς και λαϊκή συμμετοχή. Στο διάστημα αυτό θα κλιμακώσει μια πανελλαδική εκστρατεία με όλες του τις δυνάμεις».

«Αιχμή της περιόδου είναι η ανάπτυξη αγώνων για την μη εφαρμογή των μνημονίων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όμως ταυτόχρονα απαιτείται η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ανατροπή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που λειτούργησε ως στυλοβάτης της μνημονιακής πολιτικής και η εξυγίανση των συνδικάτων καθώς και των άλλων κοινωνικών φορέων: των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συνδεθεί με τις αγωνιστικές παραδόσεις του και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και ιδίως της νέας γενιάς που πρέπει να εισβάλει δυναμικά μέσα στα συνδικάτα», επισημαίνεται.

«Η επιλογή και η δέσμευσή μας μέσα από την ιδεολογικοπολιτική διακήρυξή μας είναι σαφής: θα δώσουμε προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας και της ανάπτυξης και όχι στους δανειστές. Θα ανασυγκροτήσουμε την οικονομία με όρθια την κοινωνία», τονίζεται.

Όπως τονίζεται, «υπάρχει εναλλακτική λύση: Να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα, να αγωνιστούμε για μια προοδευτική και σοσιαλιστική Ευρώπη που απαιτεί τη ρήξη με το σημερινό νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα».

Τέλος, σημειώνεται πως, «παράλληλα με την δράση θα συνεχίσει την προσπάθεια μαζικοποίησής του και τις διαδικασίες που θα τον καταστήσουν έναν ενιαίο πολιτικό φορέα . Η ΚΕ καλείται άμεσα να υλοποιήσει τις αποφάσεις για ενοποίηση των δυνάμεών μας μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα μαζικά κινήματα και στην τοπική αυτοδιοίκηση και να εξετάσει ως ζήτημα αιχμής το ζήτημα της παρέμβασής μας στη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: