Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: «Φοβάμαι ότι το ελληνικό κράτος θα πάψει να υπάρχει, διότι πολύ απλά καταρρέει αυτή τη στιγμή»

«Φοβάμαι ότι το ελληνικό κράτος θα πάψει να υπάρχει, διότι πολύ απλά καταρρέει αυτή τη στιγμή», παρατήρησε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.


Όπως είπε «σε 167 χώρες, η Ελλάδα κατρακύλησε στο επίπεδο του 97 μέσα σε ένα χρόνο. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν επιδείνωσαν το πρόβλημα της διαφθοράς αντί υποτίθεται να το απαλύνουν, όπως έλεγαν οι κυβερνήσεις. Και αυτό είναι λογικό. Όταν επιβάλεις καθεστώς τέτοιας ανομίας, όπως υπάρχει σήμερα, από τη μια έχεις τους πολίτες που είναι δικαίωμά τους να αποφύγουν αυτή την κατάσταση της ανομίας, και από την άλλη η ανομία καλύπτει ανείπωτα συμφέροντα που κάνουν συναλλαγές στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο».

«Η κατάσταση είναι δραματική και θα γίνει χειρότερη. Δεν είμαστε ακόμη στον πάτο. Και πολύ φοβάμαι ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθείται δεν θα πιάσουμε ποτέ πάτο, απλά θα συνεχίσουμε μια πτώση αέναα. Όπως συμβαίνει με το Μεξικό. Το Μεξικό συνεχίζει να πέφτει ακόμη και σήμερα σε απίστευτους ρυθμούς καταστροφής της κοινωνικής του υποδομής από το 1982 που δήλωσε πτώχευση. Αν και είναι πολύ πλούσια η χώρα. Στην δική μας περίπτωση εγώ φοβάμαι ότι το ελληνικό κράτος θα πάψει να υπάρχει, διότι πολύ απλά καταρρέει αυτή τη στιγμή», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ποτέ ξανά η δημόσια διοίκηση δεν ήταν σε τέτοιο χάλι, όσο είναι σήμερα, ο κ. Ρουπακιώτης με τις δηλώσεις του ήταν χαρακτηριστικός, ότι οι δημόσιοι παράγοντες ουσιαστικά δεν παράγουν κανένα έργο. Όλα τα φτιάχνει η task force του κ. Ραιχενμπαχ και απλά αυτοί πηγαίνουν και υπογράφουν, οπότε διαλύεται η συνοχή της δημόσιας διοίκησης, ώστε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν, και υπάρχει και σκοπιμότητα. Από το Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε επισήμως ότι πάμε σε Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Αυτό είναι ένα νέο κρατικό μόρφωμα υπερεθνικού χαρακτήρα. Ορισμένα κρατικά μορφώματα από τα πρώην κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα υφίστανται. Ένα από αυτά είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό και όλη η αγωνία τους να προωθήσουν τις ρυθμίσεις και να τις εντάξουν στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας, και τελικά να καταλήξουν περίπου στα τέλη του 2013, χωρίς υφιστάμενο ελληνικό κράτος».

Σύστημα περιφερειών η Ευρώπη

«Θα είμαστε ένα σύστημα περιφερειών της ΕΕ. Την εξουσία θα έχουν τα ευρωπαϊκά όργανα. Επίσημα στις 29 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε το σχέδιο ομοσπονδιοποίησης από τον κ. Μπαρόζο. Προβλέπει τη συγκέντρωση προϋπολογισμού, δημοσιονομικών και τραπεζών στα ευρωπαϊκά όργανα», τόνισε.

Όπως είπε, «ο εργαζόμενος εδώ από ποιόν θα διεκδικεί τα δίκαιά του; Από τον Ευρωπαίο κομισάριο; Ούτε καν θα το συζητάει. Ήδη τώρα ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, ότι όταν ένας τομέας, όπως ένας δήμος, υπερβαίνει τα έξοδά του, θα γίνεται αναστολή πληρωμών, και προς τους εργαζόμενούς του. το γενικό Λογιστήριο βγαίνει και λέει ότι τον Οκτώβριο, μπαίνει μέσα ο κρατικός προϋπολογισμός 11,2 δις. το ερώτημα είναι που θα βρεθούν να πληρωθούν αυτά; Θα γεννήσει εισόδημα ο μέσος Έλληνας;».

Τόνισε μάλιστα πως «ο στόχος είναι να πάρουν τα ακίνητα. Δεν θα τα πάρουν όλα με μιας. Θα πάρουν εκείνα που τους ενδιαφέρουν πρώτα. Θα κρατήσουν όλο τον πληθυσμό με μια πέτρα στο λαιμό που λέγεται χρέος και ανάλογα με το τι συμφέρει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, θα προχωρούν βήμα το βήμα. Δεν ενδιαφέρονται. Αν ενδιαφέρονταν δεν θα ακολουθούσαν αυτή την πολιτική».

Δημιουργεί προσδοκίες η Deutsche Bank

Σχετικά με την ανακοίνωση της Deutsche Bank, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, σχολίασε πως «επειδή πρόκειται να βγούν στο επόμενο διάστημα συμβόλαια έρευνας. Τα συμβόλαια τα χρηματοδοτούν οι τράπεζες ή επενδυτικά κεφάλαια. Εκδίδουν συγκεκριμένα ομόλογα, που τα ρίχνουν στη διεθνή αγορά και έτσι αντλούν τα κεφάλαια που τα δίνουν στις εταιρίες να κάνουν τη δουλειά τους».

«Δημιουργούν προσδοκίες, πουλάνε τα ομόλογα, ανατιμώνται, παίρνουν τη διαφορά, και μετά από λίγο μπορεί να αποκαλυφθεί ότι δεν ήταν και τίποτα σοβαρό», παρατήρησε.

Ευρωπαϊκός εισαγγελέας

Όπως τόνισε ο κ. Καζάκης, «κινήθηκε η διαδικασία από την Κομισιόν για την ενεργοποίηση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Στη συνθήκη της Λισαβόνας για το ευρώ, προβλεπόταν η ίδρυση ευρωπαϊκού γραφείου εισαγγελικής αρχής. Αυτό είχε μείνει αδρανές διότι όλες οι χώρες αντιδρούσαν. Αυτό τώρα λόγω της κρίσης και την ομοσπονδιοποίησης στην οποία πορεύεται η ΕΕ, με τις ευλογίες των Αμερικανών και των Γερμανών, πρωτίστως γιατί είναι προς το συμφέρον τους, ενεργοποιείται αυτός ο θεσμός. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι εισαγγελικές παρεμβάσεις που αφορούν οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα θα περνούν από το ευρωπαϊκό γραφείο, το οποίο εντελώς τυχαία, όπως λένε οι πληροφορίες, θα εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη, ακριβώς δίπλα στην ΕΚΤ».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «ο κ. Σαμαράς φέρεται σαν πρωθυπουργός της χώρας. Όταν πήγε στη Μάλτα, είπε στην ομιλία του ότι στην προοπτική αυτής της Ομοσπονδίας εμείς συμμετέχουμε. Το θέμα είναι να καταλάβουμε τι είπε. Ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί για να διαχειριστεί κράτος ότι η φιλοδοξία του είναι να παραδώσει καντόνι. Και δεν θίχτηκε κανένας. Γιατί κανονικά θα έπρεπε να γίνει χαμός εδώ πέρα».

«Κλασική διαδικασία χειραγώγησης»

«Ολόκληρο το σχέδιο χρέους είναι μη βιώσιμο και είμαστε πλέον σε de facto σε κατάσταση χρεοκοπίας, και πλέον με τη βούλα ενός από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης. Οπότε δεν μπορεί πλέον να βγει κάποιος και να μας πει να πάρουμε δόση για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος. Όποιος μας πει κάτι τέτοιο μας κοροϊδεύει χοντρά», σχολίασε ο κ. Καζάκης για την ανακοίνωση της S&P.

Όπως είπε, «μας έλεγαν ότι με την επαναγορά του χρέους θα γλιτώσουμε χρέος. Τότε πως βγαίνει ο άλλος και σου λέει τώρα ότι είσαι σε κατάσταση πτώχευσης; Άρα φορτώνεσαι μεγαλύτερο βάρος. Και μας λέει ότι ουσιαστικά κάνετε πλάτες σε αυτούς που θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε κατάφατσα. Θα έπρεπε αυτή την έκθεση να την έχει πάρει ο οικονομικός εισαγγελέας και να πήγαινε κατευθείαν με αστυνομικούς και να έπιανε Στουρνάρα, Σαμαρά και όποιον άλλο έβαλε την υπογραφή του και να τους πήγαιναν κατευθείαν στο αυτόφωρο, γιατί μιλάμε για έγκλημα ολκής. Γιατί, η S&P λέει ότι ενώ μπορείτε να αγοράσετε στην δευτερογενή αγορά με 15 σεντς του ευρώ τα ομόλογα, με ποιο δικαίωμα αγοράζετε 30; Αυτό είναι κλασική διαδικασία χειραγώγησης. Όταν κάνεις αυτού του τύπου τις συμφωνίες, με ποια λογική θα πρέπει να σε θεωρήσω αξιόπιστο;».

Σχολίασε μάλιστα πως «ένας εισαγγελέας πρωτοδικών βγήκε και είπε ως Έλληνας πολίτης ότι εδώ τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, ζούμε σε καθεστώς νέας κατοχής, έχουμε δοσίλογους για πολιτικούς, και τον πηγαίνει σε πειθαρχικό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γιατί λέει χρησιμοποίησε τους όρους κατοχή, δοσιλογισμός και προδοσία. Αν έχουμε τέτοιους εισαγγελείς και τέτοιους δικαστές σε ανώτατο επίπεδο που βγάζουν συνταγματικά, ότι δεν μπόρεσε να βγάλει συνταγματικό π.χ. το ανώτατο δικαστήριο της Ουγκάντα, όταν μπήκε μέσα το ΔΝΤ, τότε σε τι να ελπίζεις;».

«Κάποιοι βγάζουν τρελά λεφτά»

Όπως είπε, «τώρα κάποιοι βγάζουν τρελά λεφτά. Γιατί δεν υπάρχει κανένα όριο. Τουλάχιστον πριν έπρεπε να ακολουθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες. Τώρα είναι Ελ Ντοράντο».

«Αυτό προετοιμαζόταν από τις αρχές του καλοκαιριού. Είχαμε πληροφορίες ότι αγόραζαν στα 12 σέντς τα ομόλογα. Καταλαβαίνετε τι κέρδη. Τρελά κέρδη. Όποιος τα πουλούσε τότε, τα πουλούσαν γιατί δεν υπήρχε καμία προοπτική. Έρχονταν τα Hedge Funds λοιπόν και παίρνανε. Για να πάρουν στα 12 σέντς, που είναι στην ουσία μηδενική αξία του ομολόγου, σημαίνει ότι κάτι ήξερε. Σε κάτι πόνταρε. Σήμερα π.χ. ανακοινώθηκε από το Bloomberg η μεγάλη νίκη Hedge Funds για την ανατίμηση της τιμής επαναγοράς των ομολόγων», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ενώ στις 2 τελευταίες συνόδους ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στο Μαξίμου, οι τραπεζίτες με τους οποίους γινόταν το deal, ήταν μέσα στη Σύνοδο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στο Μαξίμου τιμωρία. Σαν χώρα μας έχουν μετατρέψει σε σκουπιδοτενεκέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: