Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η γενέθλια μέρα της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε χθες το πρωί η γενέθλια ημέρα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, στο στρατόπεδο «Καρακώστα», παρουσία στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, μετά από σχετική στρατιωτική διαταγή.


Ο εορτασμός ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία στο Ηρώο του στρατοπέδου. Ακολούθησε η ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του διοικητή της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας Υποστράτηγου Παναγιώτη Γκαρτζονίκα.

Όπως τονίστηκε: «Γιορτάζουμε σήμερα τη γενέθλια ημέρα της Μεραρχίας, του μεγαλύτερου Τεθωρακισμένου σχηματισμού του Στρατού μας, που είναι ο θεματοφύλακας των αρχών, αξιών και παραδόσεων του όπλου του Ιππικού - Τεθωρακισμένων. Η Μεραρχία μας αποτελεί τον απόγονο της ένδοξης Μεραρχίας Ιππικού που συγκροτήθηκε την 16η Νοεμβρίου του 1921. Η Μεραρχία Ιππικού, αποτελώντας τον μεγαλύτερο σχηματισμό Ιππικού που είχε ποτέ ο Ελληνικός Στρατός, έγραψε από πολύ νωρίς την ηρωική ιστορική της πορεία, κορυφώνοντας τη δράση της τον Νοέμβριο του 1940, στα χιονοσκεπή βουνά της Πίνδου. Εκεί όχι μόνο θα ανακόψει την προέλαση του επίλεκτου Σώματος των Ιταλών αλπινιστών της Μεραρχίας «Τζούλια», αλλά και θα τους καταδιώξει πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Σε ένα έδαφος με υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, που μόνο για επιχειρήσεις ιππικού δεν προσφερόταν, το προσωπικό της Μεραρχίας θα δείξει απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα. Κεφαλαιοποιώντας με την ενέργειά της τον αγώνα όλου του Ελληνικού Στρατού στην Πίνδο. Το πνεύμα του Ιππικού θα μεταλαμπαδευτεί στους σύγχρονους ιππείς της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας, που συγκροτείται με τη σημερινής της μορφή, την 15η Δεκεμβρίου του 1956. Έκτοτε, η Μεραρχία θα γίνει σταδιακά ο ισχυρότερος σχηματισμός του Στρατού, έχοντας πάντα το πλέον αξιόλογο υλικό, επανδρωμένο από προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, θα γίνει ένα αποφασιστικό εργαλείο για την προάσπιση της ακεραιότητας και της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας».

«Σήμερα, η Μεραρχία είναι ο συνεχιστής των παραδόσεων του όπλου, έχει υπό διοίκηση τις τρεις ισχυρότερες Ταξιαρχίες Τεθωρακισμένων, διαθέτοντας και πάλι το πλέον σύγχρονο αρματικό υλικό. Η ευελιξία, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα, η ακρίβεια, η ισχύς και ο επαγγελματισμός, είναι πλέον τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεραρχίας. Μέσα σε αυτά τα 91 χρόνια η Μεραρχία μας έχει αλλάξει πολύ. Αποτελεί πλέον ένα σχηματισμό όλων των Όπλων και Σωμάτων. Τα άρματά μας, ο εξοπλισμός μας και οι εγκαταστάσεις μας έχουν εξελιχθεί και βελτιωθεί. Το προσωπικό που υπηρετεί στην ΧΧ ΤΘΜ έχει αλλάξει χιλιάδες φορές, καθώς χιλιάδες είναι οι αξιωματικοί και οι οπλίτες που σε αυτά τα 91 χρόνια έχουν μοχθήσει, ιδρώσει και κάποιες φορές ματώσει γι’ αυτή τη Μεραρχία».

«Ενώ όμως πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε 91 χρόνια, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η ψυχή μας που σφυρηλατήθηκε στα πεδία των μαχών της Μικράς Ασίας και της Πίνδου. Δεν έχει αλλάξει η αντίληψή μας ότι είμαστε ο ισχυρότερος και πιο ταχυκίνητος σχηματισμός του Στρατού μας. Δεν έχει αλλάξει το ηθικό μας και η πίστη μας ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το αποφασιστικό χτύπημα σε οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα θα τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρέλαση και με ασκήσεις ακριβείας από ουλαμό επιδείξεων, ενώ ακολούθησε και δεξίωση για τους προσκεκλημένους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: