Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: «Θέλουν να φέρουν το στρατό αντιμέτωπο με την κοινωνία»

«Θέλουν ακρωτηριασμό της χώρας και πώλησή της» αναφέρει ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως με την πολιτική που ακολουθείται η οποία αποτελεί οργανωμένο σχέδιο, όπως τονίζει, "θέλουν να φέρουν το στρατό αντιμέτωπο με την κοινωνία".


«Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε μια φάση, όπου αναμένεται η τελική λύση. Το είπε ο κ. Ολάντ, το είπε πάλι ο κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα τελικά είναι η Αχίλλειος Πτέρνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε. Μας θεωρεί μοναδική περίπτωση. Όταν ακούτε τέτοια γεράκια να μιλάνε για μια χώρα ως μοναδική περίπτωση, να κουμπώνεστε πάρα πολύ και να περιμένετε τα πάντα. Το έχουμε δει άλλωστε στην ιστορία. Θέλουν ακρωτηριασμό της χώρας και πώλησή της. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε αυτά τα μέτρα που ζητούν και επιβάλλονται. Το λέει άλλωστε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, ότι ήδη η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια περιδίνηση ύφεσης, που προκαλείται από τη βίαιη προσαρμογή της. Αλλά λέει θα βελτιωθούν οι προσδοκίες, κολοκύθια. Όταν ακούτε σε ένα οικονομικό κείμενο να μιλά για προσδοκίες, δηλαδή για ψυχολογία είναι σαν να ακούτε ένα γιατρό να λέει εντάξει η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής είναι στα χέρια του Θεού, δηλαδή ξέγραψέ τον. Ακριβώς αυτό συμβαίνει», παρατήρησε ο κ. Καζάκης.

Όπως ανέφερε, «το να εξοντώνεις τις πιο ζωτικές λειτουργίες μιας οικονομίας, θέλει μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς που πάει αυτή η κατάσταση; Το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί έτσι λέει θα αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος. Κολοκύθια. Πως είναι δυνατόν να πετύχεις πρωτογενές πλεόνασμα όταν τέλη Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 7,9 δις, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Αν δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι μια έκθεση ιδεών Γυμνασίου. Μας λείπουν επιστήμονες αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι να σκέφτονται με βάση το συμφέρον του λαού, του γενικού συνόλου. Το στοιχειώδες. Και να μην εκτελούν απλά εντολές. Έχετε προσέξει ότι δεν ονομάζουν τον εαυτό τους επιστήμονα, αλλά τον χαρακτηρίζουν τεχνοκράτη; Είναι τεράστια η διαφορά. Ο επιστήμονας έχει ανεξαρτησία σκέψης, εκτιμά, επανεκτιμά και αλλάζει απόψεις αν χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά ο τεχνοκράτης είναι αυτός που ξέρει μια τέχνη και την εφαρμόζει κατ’ εντολή».

Για τη «λίστα Λανγκάρντ»

Σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λανγκάρντ», ο κ. Καζάκης παρατήρησε πως «λένε ότι κανείς δεν είδε τη λίστα «αφενός για να μην έχουν ευθύνη γιατί δεν ελέγχθηκαν τα συγκεκριμένα ονόματα, και αφετέρου για να το παίξουν και λίγο Βούδες σχετικά με αυτό. Κατ’ αρχήν την πήρε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάπου την έχασε, έδωσε κάποια ονόματα, ένα τραγελαφικό σκηνικό. Μετά την βρήκε ο κ. Βενιζέλος κάπου στα βιβλία του. Δεν ήξερε ότι την είχε βάλει εκεί. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει θέμα. Θα έπρεπε κατ’ αρχήν να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας και να αρπάξει τον κ. Παπακωνσταντίνου για υπεξαίρεση. Και τον κ. Βενιζέλο και όλους αυτούς που λένε ότι την πήρα και κάπου την έβαλα, και την ξέχασα».

Μάλιστα, όσον αφορά την υπόθεση Μαϊμαράκη, ανέφερε πως «εδώ μιλάμε για την αυτού μεγαλειότητα τον Μεϊμαράκη. Όταν έρχονται και σου λένε, και ο κ. Μεϊμαράκης και όλο αυτό το σινάφι ότι «αν μου βγάλετε τις βρωμιές στον αέρα αποσταθεροποιείται η χώρα», τότε τι περιμένουμε»…

«Θέλουν να φέρουν το στρατό αντιμέτωπο με την κοινωνία»

«Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της αποσταθεροποίησης, αρκεί την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος να την κάνει ο λαός. Εγώ είμαι υπέρ, ώστε να μπορέσει να παραχθεί δημοκρατική λύση. Πρέπει αυτό το πράγμα που συζητά πλέον ο κόσμος, ανεξάρτητα από το αν μπορεί ή πως μπορεί να γίνει είναι η γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Δηλαδή σε αυτό τον κυκεώνα δεν μπορείς να αντιδράς με 24ωρες ή με περιπάτους στο Σύνταγμα. Αυτό δεν γίνεται και γι’ αυτό δεν συμμετέχει ο κόσμος», παρατήρησε ο κ. Καζάκης.

Όπως είπε, «για μένα το ζήτημα οτι βγήκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στους συγκεντρωμένους ήταν θρασυδειλία του υπουργού και των δύο υφυπουργών που έχει εκεί. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν πάση θυσία να φέρουν το στρατό αντιμέτωπο με την κοινωνία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ξεφτίλισμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που τα βάζει με απεργούς, αλλά δείτε τι κυκλοφορεί εσκεμμένα ως προσπάθεια αποφυγής πραξικοπήματος από την εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ όλοι ξέρουμε πως δεν υπήρχε καμία τέτοια κίνηση από την πλευρά του στρατού. Αλλά επειδή έχουν βάλει ρότα να διαλύσουν την εθνική άμυνα της χώρας υπακούοντας εντολές από το εξωτερικό, γι’ αυτό και πρέπει να απαξιωθεί και η στολή με το εθνόσημο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει γενικό γραμματέα πολιτικού προσωπικού. Πού ήταν αυτός; Οι δύο υφυπουργοί που ήταν και πρώην στρατιωτικοί πού ήταν;».

Yπογράμμισε μάλιστα πως «το σχέδιο είναι πολύ ευρύτερο. Όταν πας να ακρωτηριάσεις μια χώρα με ΕΟΖ, ιστορίες και όλα αυτά, δεν μπορείς να έχεις το τελευταίο αποκούμπι συνοχής εθνικής επικράτειας που είναι η εθνική άμυνα. Αυτή πρέπει να τη διαλύσεις, αλλιώς μπαίνει ένα θέμα. Τι νόημα έχει η εθνική άμυνα σε παραμεθόριες περιοχές που μετατρέπονται σε ειδικές οικονομικές ζώνες. Για να το κάνεις όμως αυτό το πράγμα πρέπει να φέρεις το λαό αντιμέτωπο με τις ένοπλες δυνάμεις. Και επειδή δεν μπορείς να το κάνεις κατ’ εντολή, δηλαδή «κατεβάστε τα τάνκς κάτω να τσακίσουν διαδηλωτές», απλούστατα τους απαξιώνεις. Εγώ αυτό που αναρωτιέμαι, με όλο το σεβασμό, είναι γιατί το δέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Πως το δέχθηκε; Είμαι σίγουρος ότι τον διέταξαν. Αν είναι δυνατόν όμως να κατεβαίνει με τη στολή του και να λέει στους απεργούς ότι «εδώ είναι στρατόπεδο». Μα αν είναι στρατόπεδο τότε γιατί στεγάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Να φύγει από εκεί και να μείνει μόνο η ηγεσία του στρατεύματος».

«Για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν λίκνο δημοκρατικότητας και δημοκρατικών ιδεών από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκαν, γιατί σήκωναν βαριά την κληρονομιά των αγωνιστών του 1821. δεν ήταν ποτέ δυνάμεις που λειτουργούσαν υπέρ ενός φεουδάρχη ή ενός άρχοντα, η αποικιοκρατικού τύπου δυνάμεις. Ο ελληνικός στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, πάντα όταν επέλεγαν να είναι με το λαό πραγματικά βλέπαμε εντυπωσιακά πράγματα», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: