Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Στήριξη σε μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση

«Είναι μια επίσκεψη που υπηρετεί συγκεκριμένες επιλογές, να στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση που μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ισχυρή πλειοψηφία, αλλά φαίνεται να έχει εξαντλήσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό της», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας την επίσκεψη της κας Μέρκελ.


Όπως είπε αναλυτικότερα, «είναι μια επίσκεψη που υπηρετεί συγκεκριμένες επιλογές, να στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση που μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ισχυρή πλειοψηφία, αλλά φαίνεται να έχει εξαντλήσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό της, αφού, αν θέλετε, μια κυβέρνηση των 179 βουλευτών δεν τόλμησε να πει ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με την κα Μέρκελ είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία και αφορά τις γερμανοκατοχικές της υποχρεώσεις. Εξαρτάται βέβαια πόσο πολιτικό κουράγιο διαθέτεις να υπερασπιστείς τα συμφέροντα της χώρας σου. Εκτός και αν ζητήσαμε να έρθει για να είναι σωσίβιο σωτηρίας του συστήματος».

«Προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ότι στην Ευρώπη έχει αλλάξει κάτι και πάνω σε αυτό να επενδύσουν πολιτικά. Είναι μια επιλογή. Στην πολιτική βέβαια δεν σημαίνει πως ότι επιλέγεις βγαίνει κιόλας. Προσπαθεί να μας πείσει η κα Μέρκελ ότι ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας, χωρίς να μας πει από την άλλη μεριά, αφού δεν μπορεί να μας πει για τις γερμανοκατοχικές υποχρεώσεις, να μας πει για τις υποχρεώσεις αλληλεγγύης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «μας έχουν καταστήσει εισαγόμενους καταναλωτές των προϊόντων τους και ούτε το στοιχειώδες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Να πει η κα Μέρκελ ότι θα στηρίξει, ότι για παράδειγμα θα επιδοτήσει τον κοινωνικό τουρισμό και πέντε εκατομμύρια τουρίστες να κάνουν χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο φαίνεται ότι είναι τόσο πολύ εξαρτημένο που δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε αυτό. Το πολιτικό μας σύστημα βολευόταν στον δανεισμό και στην κατανάλωση. Κάποια στιγμή αυτά τελείωσαν».

Τόνισε δε πως «ο κ. Σαμαράς έχει μια άλλη λογική, και αυτή είναι μια λογική κουτοπονηριάς, που διέπει πολλές φορές το πολιτικό σύστημα. Νομίζει με το να κάνει τα γλυκά μάτια στη Μέρκελ μπορεί να τύχει μιας καλύτερης τύχης. Νομίζω ότι ήταν λάθος που δεν συμμετέχει η Ελλάδα στη συγκρότηση ενός μετώπου των νοτίων, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να αναχαιτιστεί αυτή η πίεση που δέχονται οι νότιες χώρες. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Είμαστε θύματα μιας πολιτικής που μετέτρεψε το νότο σε καταναλωτή του βορά, χωρίς να υπάρξει μια αναπτυξιακή ανακύκλωση των πλεονασμάτων του βορά προς τον νότο. Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης να υπάρξει μια συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: