Κέντρισε το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Χρυσούπολης, η παρουσίαση της μελέτης «Σημειωματάριο Περιήγησης: Γέροντας Μικράς Ασίας. Μελέτη – συγκρίσεις – συμπεράσματα έρευνας 2008 και 2011», από τους Στέλιο Βαρυπάτη και Γιάννη Κολιό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γέροντα «Ο Διδυμαίος Απόλλων» έχοντας και την υποστήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας». .
Επρόκειτο για μία ερασιτεχνική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας καταγράφηκαν σε μία μελέτη 62 σελίδων, και τα οποία εν συντομία παρουσίασαν οι δύο ομιλητές, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον όλων όσων βρέθηκαν εκεί, δίνοντας πληροφορίες τόσο για τον Γέροντα της Μικράς Ασίας, όσο και για τους τρόπους, την μεθοδολογία, τον σχεδιασμό της έρευνας επί του πεδίου.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Στέλιος Βαρυπάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι δεν είναι η παρουσίαση, στην πραγμάτωση μιας υπόσχεσης, στη μεθοδολογία – λογική της έρευνας, την οργάνωση, τα υλικά και τα μέσα έρευνας, στην περιοχή πριν τον Μικρασιατικό Γέροντα, και αναλυτικά στις εκκλησίας και τους μικρούς ναούς του Γέροντα, όπως αναφέρονται σε μαρτυρίες του παρελθόντος αλλά και στη σημερινή τους κατάσταση.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Κολιός, αναφέρθηκε αναλυτικά στους ανεμόμυλους που υπήρχαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες στον Γέροντα της Μικράς Ασίας αλλά και στα πηγάδια, και πάλι όπως αναφέρονται αλλά και στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Όπως είπε σχολιάζοντας την εκδήλωση Στέλιος Βαρυπάτης η παρουσίαση της μελέτης δεν περιορίζεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες με αφορμή την συγκεκριμένη έρευνα, αλλά αποτελεί, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της, ιδανικό γνώμονα για αντίστοιχες ερευνητικές απόπειρες – ιδιωτικές πρωτοβουλίες, και κάλεσε μάλιστα όλους τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο έρευνας αν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ανάλογες προσπάθειες. «Στόχος μας δεν ήταν μία εκδήλωση που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους Γεροντιανούς. Αντιθέτως, σ’ αυτήν τη μελέτη βρίσκει κανείς ενδιαφέρον οποιοσδήποτε. Δεν έχει σημασία η ιδιαίτερη καταγωγή του, αφού μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα και με αφορμή αυτήν θέλουμε το κοινό να παρακολουθήσει αναλυτικά τα σημάδια που εμείς αναγνωρίσαμε στον συγκεκριμένο τόπο και στη συνέχεια, να τα αναγνωρίσει στον δικό του. Πρόκειται για μία ερασιτεχνική έρευνα, η οποία αναδεικνύει αυτό ακριβώς: το πώς μία ερασιτεχνική έρευνα φέρνει αποτελέσματα. Δηλαδή, διαλέξαμε μεν τον δικό μας τόπο, τον Γέροντα της Μικράς Ασίας, αλλά σκοπός μας δεν ήταν η εξειδίκευση αυτής της έρευνας, δεν είμαστε άλλωστε ειδικοί μελετητές», παρατήρησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου