Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΣΠ. ΤΡΙΨΑΣ: "Την επαναδιαπραγμάτευση την ξεχάσαμε από την πρώτη μέρα"

«Το μεγάλο λάθος του Σαμαρά είναι ότι έγινε συνομιλητής του ο Τόμσεν και ο κάθε εκπρόσωπος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Ήταν υπάλληλοι. Από την πρώτη μέρα δεν έπρεπε να τους δεχτεί», σημείωσε ο δημοσιογράφος Σπύρος Τρίψας, σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα, αλλά και τα ψέματα τα οποία ειπώθηκαν.


«Η τρόικα εδώ και πάρα πολύ καιρό γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όλα αυτά τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο και τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία έχουν υπογράψει, η κυβέρνηση αυτή, πρέπει να εφαρμοστούν κιόλας», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «την επαναδιαπραγμάτευση την ξεχάσαμε από την πρώτη μέρα. Όλα αυτά έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από τον Ιούνιο και να πάρουμε τη δόση. Φτάσαμε στον Οκτώβριο και δεν έχουμε κάνει τίποτα από αυτά που μας είχαν προστάξει οι τροϊκανοί, όπως να κοπούν τα επιδόματα, να φύγουν 50.000 από το δημόσιο με άμεση απόλυση, να υπάρχει συγχώνευση των οργανισμών και αναδιάρθρωση του κράτους, να υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά τα βλέπουμε μέσα στα ψηφισμένα μέτρα. Αυτή τη στιγμή η τρόικα λέει ότι αυτά που έχετε ψηφίσει πρέπει να τα εφαρμόσετε, και όσο καθυστερείτε τόσο μεγαλώνει η τρύπα. Το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα τους είπε ξεκάθαρα, εφαρμόστε το πρόγραμμα που έχετε ψηφίσει. Πρέπει να φύγουν 50.000 υπάλληλοι, πρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να κοπούν τα επιδόματα. Έτσι λέει ότι αν δεν τα κάνεις αυτά δεν θα σου δώσω τα 31 δις. Πρώτον, όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Το δεύτερο είναι ότι από την αρχή δεν είπαν την αλήθεια. Από την αρχή ακούγαμε για ισοδύναμα μέτρα και ξέρανε πάρα πολύ καλά ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει δεκτά τα ισοδύναμα μέτρα, όταν αυτά είναι μακροχρόνια. Θέλουν άμεσα μέτρα. Υπήρχε απάτη, γιατί ακόμα και σήμερα κάνουμε τακτικισμούς και δεν λέμε την αλήθεια».

«Μην ξεχνάτε ότι όταν πήγε ο Στουρνάρας στο πρώτο Eurogroup και παρουσίασε τα ισοδύναμα, του είπαν καλή είναι η έκθεσή σου Γιαννάκη αλλά φύγε. Απλά είναι τα πράγματα. Δεν υπήρχαν κάποια σοβαρά ισοδύναμα. Στην Ελλάδα λείπει και η φαντασία αλλά και το πολιτικό ανάστημα», ανέφερε.

Όπως είπε, τον Στουρνάρα τον «επέβαλαν οι τραπεζίτες. Αυτόν επέβαλαν τα συμφέροντα. Αυτόν επέβαλε η Ευρώπη που ήθελε να έχει έναν τεχνοκράτη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σαμαράς δεν ξέρει. Ο κ. Σαμαράς και να είχε την καλή πρόθεση να το κάνει, θα το έκανε με ποιόν; Με τον κ. Βενιζέλο που αναθεματίζει τα μέτρα, που ο ίδιος πέρυσι έβαζε πέρυσι τέτοια εποχή πάτο στο βαρέλι; Αυτόν που έλεγε ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και είχε ποινικοποιηθεί η λέξη αυτή; Τα έχουμε ξεχάσει; Έρχεται αυτός και κάνει παιχνίδια μικροκομματισμού; Έχουμε τον κ. Κουβέλη που λέει κόκκινες γραμμές. Ποιες κόκκινες γραμμές; Ροζ έγιναν».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «εδώ είναι το μεγάλο λάθος του Σαμαρά. Γιατί κάθισε και έγινε συνομιλητής ο Τόμσεν και ο κάθε εκπρόσωπος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Ήταν υπάλληλοι. Από την πρώτη μέρα δεν έπρεπε να τους δεχτεί. Πάει ο Τόμσεν και του σηκώνει το δάχτυλο, και χθες θυμήθηκε ο Σαμαράς ότι είναι και Έλληνας και πρωθυπουργός και τους λέει βγείτε έξω θα μιλήσω με τα αφεντικά σας. Όταν δίνεις το δικαίωμα στον άλλο, και ο άλλος είναι ένας υπάλληλος, και μάλιστα της κακιάς ώρας, ε, τότε καλά να πάθει».

Σχετικά με την ενημέρωση των δημάρχων από τον κ. Φούχτελ, είπε πως «έχουμε πάει στην περιφερειακή ανάπτυξη, έχουμε πάει στις ρήτρες που υπάρχουν στο μνημόνιο και όλα αυτά δίνουν το δικαίωμα στον Φούχτελ και στον κάθε Φούχτελ να μας κάνουν ότι θέλουν. Φωνάζαμε για δύο χρόνια τι κάνετε, έχετε καταστρέψει την Ελλάδα, ότι έχουμε υποδουλώσει την Ελλάδα, έχουμε παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία κλπ. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Δεν ξέρουνε και δεν έχουν διαβάσει ακόμα τι έχουν υπογράψει οι άνθρωποι. Άρα λοιπόν ο Φούχτελ και ο κάθε ένας από αυτούς που έρχεται και σου λέει ότι εγώ διοικώ εδώ πάνω, ναι αυτός διοικεί, και μετά θα έχουμε τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Όσον αφορά τα μέτρα είπε πως «το ζήτημα είναι τα 2,5 δις, τα υπόλοιπα είναι στον προϋπολογισμό. Αυτά έχουν να κάνουν με τα εργασιακά. Εκεί είναι το ζήτημα. Θα υπάρξει το 6ήμερο, το 67ο έτος στα όρια ηλικίας, θα κοπεί το δώρο; Αυτά πρέπει να γίνουν νόμος. Έρχεται η τρόικα και λέει ότι αυτά τα μέτρα έπρεπε να τα πάρετε. Ποιες κόκκινες γραμμές. Το πρόβλημα δεν είναι τα 11,5 δις. δεν λύνουν το πρόβλημα. Κανείς στο εξωτερικό δεν μιλά για 11,5 δις. Μόνο εμείς εδώ μιλάμε. Στο εξωτερικό μιλούν για 20 δις».

«Εγώ αυτό που βλέπω και με ανησυχεί είναι ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να φασιστικοποιήσουν όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν υπάρχουν ούτε 350.000 φασίστες Έλληνες, ούτε ένα εκατομμύριο. Η απόγνωση σπρώχνει τους Έλληνες αυτή τη στιγμή. Είναι η ψήφος της απόγνωσης», παρατήρησε ο κ. Τρίψας και συμπλήρωσε πως «οι τιμές θα συνεχίζουν να είναι στα ύψη, γιατί όσο θα υπάρχουν φόροι τόσο θα υπάρχουν ανατιμήσεις. Φτάσαμε στη βουλγαροποίηση της οικονομίας και πηγαίνουμε πιο κάτω».

Τέλος, σχολίασε πως «δεν ξέρω τη σκοπιμότητα που είχε το Βήμα να βγάλει ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο και να θυμηθούμε για ένα πραξικόπημα που υποτίθεται ότι θα γινόταν επειδή τότε εξυπηρετούσε τον κ. Μπεγλίτη που ήθελε να κάνει αλλαγή στη συγκρότηση και στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον κ. Παπανδρέου να πάει και να λέει κινδυνεύω στην Ελλάδα από πραξικόπημα και βοηθήστε με. Τώρα γιατί βγήκε αυτή τη στιγμή αυτό το δημοσίευμα δεν ξέρω τι σκοπό είχε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: