Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: Ερευνάται ο "μίτος" της "Αριάδνης"

«Όταν «σχεδίασαν» το πρόγραμμα «Αριάδνη» γνώριζαν ότι υπάρχει και υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» κόστους 44 εκατομμυρίων ευρώ; Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των «προγραμμάτων»; Θα υπάρξει επανασχεδιασμός, πρόσθετο κόστος και καθυστέρηση στην υλοποίησή του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος;». Αυτά τα ερωτήματα έθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, περιμένοντας τη σχετική απάντηση.


Όπως ανέφερε μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, «ερευνώντας το θέμα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, το Εθνικό Ληξιαρχείο, έχει κόστος 44 εκατομμύρια ευρώ, τεράστιο κόστος, και το θέμα που τίθεται, ευλόγως, είναι πως σε μια περίοδο που κόβουν από παντού γιατί προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια; Δεν το γνωρίζουν; Το γνωρίζουν αλλά άλλες είναι οι προτεραιότητες και οι ευαισθησίες; Είμαστε υποχρεωμένοι να τα σκαλίζουμε. Κάναμε ερώτηση και περιμένουμε απάντηση, διότι τα χρήματα έχουν βγει από το ΕΣΠΑ και όταν σκοτώνονται και λένε για τα ευρωπαϊκά χρήματα, για να δούμε τώρα με ποια ευαισθησία τα διαχειρίζονται και τι γίνεται με αυτή την υπόθεση της «Αριάδνης» και του μίτου της».

Μάλιστα, σχολίασε παράλληλα πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο σημαιοφόρος του να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και μιας εκστρατείας δυσφήμισης του Δημοσίου. Τώρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, επειδή πρέπει να ετοιμάσουν το έδαφος για απολύσεις κλπ κάνουν μια γενική επίθεση κατά του Δημοσίου και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα. Γενικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού είναι ο περιορισμός του Δημοσίου, προκειμένου να περάσει ανεξέλεγκτο το ιδιωτικό με την ευρεία έννοια», ενώ σχετικά με την ανάθεση του έργου στους συμβολαιογράφους, όπως είπε, «με ένα πρόχειρο υπολογισμό αυτό είναι εννέα εκατομμύρια ευρώ στους συμβολαιογράφους, τα οποία δεν θα τα πάρουν βέβαια μετά από τα Ταμεία. Δεν είναι μικρά τα ποσά».

Όσον αφορά την ερώτηση, εκεί αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Αριάδνη» ότι δηλαδή κάθε ληξιαρχική πράξη (θάνατος, γέννηση, γάμος και διαζύγιο) εκτός από να δηλώνεται στις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να δηλώνεται σε συμβολαιογράφο, ο οποίος θα ενημερώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία γι αυτή την μεταβολή. Η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πολυσυζητημένο «εξορθολογισμό» του κράτους καθώς αντί να αυτοματοποιεί τις διαδικασίες (πχ τα ληξιαρχεία των δήμων να ενημερώνουν απευθείας τα ασφαλιστικά ταμεία για τις μεταβολές) τις περιπλέκει ακόμα περισσότερο με επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες. Ο ανορθολογισμός και η σπατάλη καταδεικνύονται ακόμα περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στα πλαίσια του «Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 – 2013» υλοποιείται, πρόγραμμα με τίτλο « Εθνικό Ληξιαρχείο» με συνολικό κόστος 44 εκατομμύρια ευρώ περίπου και όπου «θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι νέες ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται / δημιουργούνται στα τοπικά Ληξιαρχεία καθώς και η πλειοψηφία των υφιστάμενων ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας».

Μάλιστα ερωτάται η Επιτροπή: «α) Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα« Εθνικό Ληξιαρχείο» και τα υποέργα του; Αν όχι γιατί; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία; Τι ποσοστό των κονδυλίων για το έργο έχει απορροφηθεί; Β) Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του «προγράμματος Αριάδνη» και του Προγράμματος του «Εθνικού Ληξιαρχείου»; τα δύο προγράμματα θα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες; Αν όχι γιατί χρειάζονται δύο πλατφόρμες; Θα έχει επίπτωση στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Εθνικό Ληξιαρχείο η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης; θα υπάρξει επανασχεδιασμός και καθυστέρηση στην υλοποίηση του; Θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για τις όποιες αλλαγές χρειαστούν;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: