Μπερδεμένες είναι όλες οι πλευρές από τις ραγδαίες εξελίξεις που χαρακτηρίζουν από προχθές την πολιτική σκηνή της χώρας, που έρχεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενα κυβέρνησης συνεργασίας, ανασχηματισμών, παραιτήσεων βουλευτών ή ακόμη και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ως έσχατη λύση απέναντι στη λαϊκή κατακραυγή.
Η «αναλώσιμη πλειοψηφία»
Ζούμε τη «κορύφωση μιας σειράς δραματικά δύσκολων ημερών» σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, ο οποίος ανέφερε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι να αξιοποιηθεί ο αναγκαίος χρόνος για να ομαλοποιηθεί η δυνατότητα δανεισμού της χώρας».
«Έγινε μια ύστατη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό για συνεννόηση. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Ο πρωθυπουργός περνά στην αναγκαία και ίσως τελευταία λύση που έχει στη διάθεσή του», παρατήρησε.
Σχετικά με την γενικότερη κατάσταση ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «είναι πολύ απρόβλεπτη», υπογραμμίζοντας ότι αν κάτι δεν πάει καλά μπορεί α μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Καυτηρίασε μάλιστα τη στάση των άλλων κομμάτων λέγοντας πως στην Ευρώπη οι ηγέτες αγωνίζονται να πείσουν τα κοινοβούλιά τους για να μας στηρίξουν και παράλληλα δεν βλέπουν από την Ελλάδα να κάνει το ίδιο. «Είμαστε στην εποχή των αντιφάσεων και των τρελών καταστάσεων», παρατήρησε.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι «δεν κατανοούμε ότι δεν αποδεικνύουμε πως θέλουμε να σωθούμε». «Πρώτιστο εθνικό καθήκον είναι να συνεχίσουμε την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας. Δεν πρέπει να συνεχιστεί μια κατάσταση που είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».
Κατηγόρησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά ότι η στάση του ήταν ανεύθυνη και έκανε λόγο για «αναλώσιμη πλειοψηφία», που γνωρίζουν ότι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.
Άλλη ήταν η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» το απόγευμα που διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να παραιτηθεί και τη θέση του να αναλάβει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και όλα ήρθαν αλλιώς το βράδυ όταν η κατάσταση ανατράπηκε, σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Ο κόσμος διαμαρτύρεται για ένα λόγο. Αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και στο πολιτικό σύστημα. Δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της αποδοκιμασίας ή δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και αναρωτήθηκε «με ποια αξιοπιστία θα πάει να διεκδικήσει;».
«Ελπίζω η αλλαγή αυτή στην κυβέρνηση να συνοδευτεί και από αλλαγή πολιτικής», κατέληξε.
Ευκαιρία που χάθηκε
«Ο κ. Παπανδρέου έχασε τη μεγάλη ευκαιρία και μαζί έχασε και η πολιτική» σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποδεικνύουν ότι πάνω από τον εαυτό τους βάζουν την πατρίδα και τους Έλληνες, κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός, όπως είπε.
Η απόφασή του για κυβέρνηση συνεργασίας ήταν μια σωστή απόφαση, όπως ανέφερε, αφού είδε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα. «Δεν μπορεί όμως ο ηγέτης να πηγαίνει στο πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητά με τους αρχηγούς και μετά να τα παίρνει πίσω», παρατήρησε και κατέληξε «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων».
Παρανοϊκά πράγματα
Για «παρανοϊκά πράγματα» έκανε λόγο ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ Δήμος Ζαχαριάδης, που μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7 ανέφερε πως «ζούμε στην εποχή της παράνοιας οπότε δικαιολογούνται και οι πρωθυπουργοί».
Όπως παρατήρησε , η κυβέρνηση επέλεξε ην ημέρα των μεγαλύτερων ίσως συλλαλητηρίων καταδίκης της πολιτικής για να «ρίξει στάχτη στα μάτια και να ασχολούνται όλοι με τα είπα – ξείπα του πρωθυπουργού». «Η ουσία όμως είναι η ίδια. Το μεσοπρόθεσμο είναι στη Βουλή, η Ε.Ε. πιέζει για συνεργασία μεταξύ των πολιτικών φορέων», παρατήρησε και κατέληξε ότι «ο κόσμος πρέπει να είναι στους δρόμους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου