Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Δεν θα κάνουμε την Περιφέρεια κρατητήριο ψυχών"

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που αφορά τη υλοποίηση δομών για τη φιλοξενία λαθρομεταναστών απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ένα προ ημερήσιας διάταξης θέμα, που εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Πέτροβιτς, και η συζήτηση του οποίου διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς, «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο οποίος ανακοίνωσε την λειτουργία κέντρων λαθρομεταναστών σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και την έναρξη των εργασιών κατασκευής του φράχτη μήκους 12,5 χιλ. στη Νέα Βύσσα, προτείναμε την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως εκτάκτου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα τις πρόσφατες εκφρασμένες θέσεις των τοπικών φορέων και κοινωνιών, για τη χάραξη μιας ενιαίας περιφερειακής πολιτικής, στο ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα. Οι τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του Έβρου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σουφλί, παρουσία του περιφερειάρχη, με ξεκάθαρες θέσεις που επαναδιατύπωσαν, αλλά και μέσω ψηφισμάτων τους στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι, η ίδρυση νέων κέντρων λαθρομεταναστών, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της περιοχής. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, για σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή, αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών, είναι πασιφανές ότι η πολιτεία επιχειρεί να θέσει προ τετελεσμένων αποφάσεων, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες».


Όπως παρατήρησε, «η πολιτεία προχωρά στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για την ίδρυση και εγκατάσταση δομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην περιοχή μας, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και τον προβλεπόμενο δημοκρατικό διάλογο, που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί».

Πρότεινε μάλιστα μεταξύ άλλων«τη σύσταση μιας Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, με σκοπό να παρακολουθεί δια ζώσης το θέμα, να προτείνει και να διαβουλεύεται με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τα αντίστοιχα όργανα της Ε.Ε.. Ένα βασικό στοιχείο θα ήταν η συμβολή μας, στην διαδικασία αναθεώρησης της επίμαχης συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ». Η Επιτροπή, θα βρίσκεται παράλληλα και σε διαρκή επικοινωνία με τους δήμους της περιφέρειας που επηρεάζονται άμεσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Συνδυασμένη ενίσχυση των μέσων αποτροπής εισόδου μη νόμιμων μεταναστών από τον Έβρο, με την εμπλοκή Ευρωπαϊκών και εθνικών δυνάμεων και την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Τουρκία, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ν’ απαιτήσουμε από την κυβέρνηση πριν λάβει εκ νέου αποφάσεις για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν πεδίο εφαρμογής την Περιφέρεια ΑΜΘ, να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται ουσιαστικά και ισότιμα με το περιφερειακό συμβούλιό μας. Το περιφερειακό Συμβούλιο να μη συναινέσει σε καμία παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην περιοχή μας, η οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία Κέντρου Φύλαξης λαθρομεταναστών».

Οι τοποθετήσεις

Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Τρέλλης τόνισε τις ανησυχίες που υπάρχουν μια και κανένας μετανάστης που μπαίνει στη χώρα δεν μπορεί να φύγει, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατραπεί σε μια «απέραντη φυλακή». Όπως είπε η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετη με το «φράχτη αίσχους και ντροπής» και σηεμίωσε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ούτε η τάφρος, ούτε ο φράχτης αλλά ούτε και οι «φυλακές» ενώ παράλληλα πρέπει να δοθούν χαρτιά σε όλους για να φύγουν.

Για τραγική κατάσταση μίλησε και ο Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να «επιβάλει τις απόψεις του και τις αποφάσεις του» στην κεντρική εξουσία, και κάλεσε το Σώμα να υψώσει φωνή για την κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ». Για «βραδυφλεγή βόμβα» που θα σκάσει με άγνωστες συνέπειες έκανε λόγο και ο Τάκης Χαρίτου, ο οποίος δήλωσε κάθετα αντίθετος στη δημιουργία «στρατοπέδων κράτησης».

«Αν αρκούμαστε να βγάζουμε ψηφίσματα που η κυβέρνηση πετάει στο καλάθι των αχρήστων τότε να μην τα βγάζουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Μακρής που τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής φιλοξενίας αλλά και παράλληλα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε την ομοφωνία που έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο και έκανε λόγο για «απαξίωση του θεσμού από το υπουργείο». «Είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ τις εξαγγελίες για την περιφέρειά μας. Η Περιφέρεια θα μπεί επικεφαλής της προσπάθειας. Η Περιφέρειά μας ότι είχε να δώσει το έδωσε. Ήδη φιλοξενούμε δύο κέντρα. Δεν θα δεχθούμε άλλο. Δεν θα κάνουμε την Περιφέρεια κρατητήριο ψυχών. Δεν θα αφήσουμε κανένα υπουργό να προσδιορίζει τη μοίρα μας χωρίς να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: