«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με τρόπο αποφασιστικό την παρούσα δύσκολη και πολύμορφη κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κινούμενος σε ήπιους τόνους και αποφεύγοντας κάθε είδους ένταση.
Όπως είπε, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα είναι επώδυνες, αλλά τόνισε ότι «όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε και όσο πιο σίγουρα τις κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση και θα απελευθερώσουμε δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας μας». «Η μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, είναι δική μας ευθύνη, κατ' αρχήν. Και αυτή την ευθύνη, δεν την απεμπολούμε», επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «Όμως, εγώ ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει και χαρακτηριστικά μιας κοινής εθνικής προσπάθειας. Σε αυτή την απαίτηση - αν θέλετε - και θεωρώ ότι είναι ευρύτερη, πολλές φορές, υπήρχε μια εύκολη άρνηση, ενώ άλλες φορές μικροκομματικά παιχνίδια. Από την άλλη, όμως, είδα ότι υπήρχαν επί της ουσίας και πολλά περιθώρια εθνικής συνεννόησης. Αρκεί να υπήρχε και η πραγματική πολιτική βούληση Αυτά τα περιθώρια προσπάθησα και προσπαθώ να εξαντλήσω, με ένα σκοπό: την ευρύτερη ενότητα για το καλό του τόπου».
Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια νέα διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης της χώρας. «τη σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουμε για τις επόμενες ημέρες, τη δύσκολη, την πολύπλοκη διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, ένα πρόγραμμα -μαμούθ, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία του πλανήτη μας. Για τη διαχείριση, ναι, τη συλλογική διαχείριση αυτού του χρέους της χώρας μας, με έναν τρόπο που να μπορεί πράγματι να άρει βάρη και δυσκολίες από τον Ελληνικό λαό, που σήμερα υπάρχουν. Ναι, αυτή είναι μια βούληση που αναδεικνύεται μετά από μία επίπονη προσπάθεια ενός έτους και, θα έλεγα, και σημαντικών επιτυχιών αυτής της Κυβέρνησης, το να μπορούμε να μιλάμε για το γεγονός, που θα είναι ιστορικό για τις επόμενες γενιές, να μπορούμε να μιλάμε - δεν το έχουμε ακόμα πετύχει - για τη διευθέτηση, τη συλλογική διευθέτηση και τη διαχείριση αυτού του μεγάλου βάρους που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός, που είναι το χρέος».
Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να φυγομαχήσουμε, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η μάχη. Και επαναλαμβάνω: εγώ έχω εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, εγώ έχω εμπιστοσύνη στο Κίνημά μας, έχω εμπιστοσύνη στην ιστορική μας παράδοση. Και θέλω να ξέρετε ότι και εσείς μπορείτε να στηριχθείτε σε εμένα, αλλά και ότι εγώ θα στηρίξω την κοινή μας προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου