Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο!

Το δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών που απαγόρευσαν το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ακολουθεί και η Ελλάδα. Από σήμερα, 1η Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ ο σχετικός νόμος του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, που -χωρίς αμφιβολία- θα συμβάλει στην προαγωγή της υγείας καπνιστών και μη καπνιστών.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του για την ημέρα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, «το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας στην χώρα μας προκαλώντας 20,000 θανάτους ετησίως, ενώ το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για την απώλεια 700 συνανθρώπων μας κάθε χρόνο».

Ο κ.Δ.Αβραμόπουλος καλεί τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο και να τον εφαρμόσουν απαρέγκλιτα. Συνοπτικά, ο νόμος προβλέπει:
-απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους
-απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς , στα κυλικεία κ.λ.π.
-δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.
-ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
-σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.
-πρόστιμο: Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 € κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 € με την δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπάνω πρόστιμο έως 20.000 € στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
-πρόστιμο: Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του Νόμου πρόστιμο έως 500€ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Υπέρ του μέτρου τάσσονται το 80% των Ελλήνων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να υπογράφει πρώτος τη δέσμευση της «Εθνικής Συμμαχίας κατά του Καπνίσματος» με την οποία -μεταξύ άλλων- «αποτινάσσουμε την εικόνα ότι ως Έλληνες αδιαφορούμε για την υγεία των συμπολιτών μας, των παιδιών μας και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας».

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: