Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι περπατούσαν μάλλον σαν καμηλοπαρδάλεις.

Διεθνής αναταραχή έχει προκληθεί στον κόσμο της παλαιοντολογίας και όχι μόνο, καθώς οι εδώ και 50 χρόνια γνώριμες απεικονίσεις των γιγάντιων δεινοσαύρων, όπως οι διπλόδοκοι, σε μουσεία, ταινίες και βιβλία, με τον μακρύ λαιμό τους να γέρνει προς τα εμπρός, είναι σχεδόν σίγουρα λανθασμένες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η νέα θεωρία είναι ότι οι τεράστιοι δεινόσαυροι περπατούσαν με το κεφάλι ψηλά σαν τις σημερινές καμηλοπαρδάλεις και τους κύκνους.

Το μεγαλύτερο είδος δεινοσαύρων (τα λεγόμενα "σαυρόποδα"), που αποτελούν τα πιο θεαματικά και χαρακτηριστικά ζώα-σύμβολα της προϊστορίας (μαζί με τον "Τυρανόσαυρο Ρεξ"), δεν βάδιζαν σκυφτά, με το λαιμό τους σχεδόν σε οριζόντια θέση, αλλά όρθια, κρατώντας ψηλά το κεφάλι τους σε ύψος μέχρι και 15 μέτρων.

Η νέα έρευνα έγινε από επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, υπό τον παλαιοβιολόγο Μάικ Τέιλορ, και δημοσιεύτηκε στο παλαιοντολογικό περιοδικό "Acta Palaeontologica Polonica", σύμφωνα με το BBC και τις εφημερίδες Times και Guardian.

Τα σαυρόποδα έζησαν πριν περίπου 150 εκατ. χρόνια και, εκτός από τον γιγάντιο αλλά φυτοφάγο διπλόδοκο (που έφθανε μέχρι τα 54 μέτρα σε μήκος!), περιλάμβαναν τον βραχιόσαυρο και τον απατόσαυρο (που ήταν παλαιότερα γνωστός ως βροντόσαυρος), επίσης φυτοφάγα ζώα, με μικρά κεφάλια σε σχέση με το τεράστιο σώμα τους, τα οποία διέθεταν μακριούς λαιμούς και μεγάλες ουρές, ενώ ζύγιζαν πάνω από 40 τόνους, δηλαδή όσο δέκα ελέφαντες.

Οι επιστήμονες, μελετώντας με ακτίνες Χ μια σειρά από είδη σπονδυλωτών εν ζωή σήμερα, διαπίστωσαν ότι ενώ ο λαιμός γέρνει απαλά προς τα εμπρός σε ζώα όπως οι σαλαμάντρες, οι χελώνες, οι σαύρες και οι κροκόδειλοι, βρίσκεται σε κάθετη θέση στα θηλαστικά και τα πουλιά, τα μόνα σύγχρονα είδη ζώων που έχουν την ίδια όρθια στάση με τους δεινόσαυρους.
Κατά τους ερευνητές, οι γιγάντιοι δεινόσαυροι θα είχαν σχεδόν όλη την ώρα το κεφάλι τους ψηλά, εκτός από τις στιγμές που έσκυβαν για να πιούνε νερό ή να ψάξουν κάτι στο έδαφος. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έλθουν μετά τη δημοσιοποίηση της νέας θεωρίας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που διαθέτει μια μεγάλη -και πολύ δημοφιλη σε μικρούς και μεγάλους- έκθεση δεινοσαύρων (με "αιχμή" τον θεόρατο, σχεδόν οριζόντιο, διπλόδοκο στην κεντρική αίθουσα), δήλωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είναι σίγουροι οι ειδικοί σήμερα πώς περπατούσαν και στέκονταν οι μεγάλοι δεινόσαυροι και χαρακτήρισε "ανοησίες" την κριτική εναντίον των μεγάλων μουσείων ότι οι δεινόσαυροί τους εκτίθενται σε λάθος στάσεις. Κατά τους υπέρμαχους των μουσείων, απλώς αυτοί οι δεινόσαυροι πότε-πότε μπορούσαν να σταθούν με το κεφάλι ψηλά, αλλά αυτή δεν ήταν η συνηθισμένη τους στάση.

Το ζήτημα δεν συνιστά μια συνηθισμένη μεμονωμένη διαφωνία μεταξύ των παλαιοντολόγων, αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Αν οι μεγάλοι δεινόσαυροι τελικά περπατούσαν σαν καμηλοπαρδάλεις, τότε αλλάζει αναγκαστικά η μέχρι τώρα κυρίαρχη αντίληψη των επιστημόνων για τη συμπεριφορά τους, καθώς βελτιώνεται αισθητά η ικανότητα που θα είχαν τα σαυρόποδα να αντιλαμβάνονται τόσο τους εχθρούς τους (αρπακτικά), όσο και τους πιθανούς συντρόφους τους. Παράλληλα, η όρθια στάση θα βελτίωνε δραματικά τη δυνατότητά τους να τρώνε τροφή, την οποία οι άλλοι δεινόσαυροι δεν θα έφταναν με τίποτε!

Η ιδέα ότι οι δεινόσαυροι περπατούσαν όρθιοι, δεν είναι καινούρια (υπήρχε ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα), αλλά στη δεκαετία του ΄50 οι περισσότεροι ειδικοί πείστηκαν ότι δεν ήταν αυτή η φυσική στάση των τεράστιων ζώων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του αυστραλού επιστήμονα Ρότζερ Σέιμουρ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Biology Letters", η όρθια στάση, μεταξύ άλλων, θα σήκωνε τους εγκεφάλους τους υπερβολικά ψηλότερα από τις καρδιές τους και αυτό θα αύξανε καταστροφικά την πίεση του αίματός τους και θα απαιτούσε να έχουν τεράστιες καρδιές. Όμως το αντεπιχείρημα αυτό δεν πείθει τους οπαδούς της όρθιας στάσης, που αντιπαραβάλλουν το πετυχημένο σύγχρονο παράδειγμα της καμηλοπάρδαλης.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.app.pan.pl/article/item/app54-213.html

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: