Η θεωρία της εξέλιξης μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα, αλλά με το μακρύ λαιμό της καμηλοπάρδαλης τα έχει βρει μάλλον σκούρα! Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί από τους επιστήμονες -και συνεχίζουν να παρουσιάζονται- εδώ και αιώνες, αλλά καμία δεν έχει καταφέρει να πείσει ανεπιφύλακτα την επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα.
Μερικοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι η καμηλοπάρδαλη απέκτησε τόσο μακρύ λαιμό, γιατί τη βοηθούσε να φθάνει ψηλά φύλλα των δέντρων, που άλλα ζώα δεν μπορούσαν. Άλλοι πρότειναν ότι ο λαιμός έγινε μακρύς επειδή οι καμηλοπαρδάλεις πρώτα απέκτησαν ψηλά πόδια για να ξεφεύγουν από τα αρπακτικά και ο λαιμός ?ακολούθησε. Άλλοι πιστεύουν ότι ο μακρύς λαιμός εξελίχτηκε ως σεξουαλικό σημάδι με σκοπό την προσέλκυση συντρόφου, όμως ούτε αυτή η θεωρία έχει αποδειχτεί.
Σύμφωνα με το BBC, όπως αναφέρεται σε μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ζωολογικό περιοδικό "Zoology", από τον καθηγητή Γκράχαμ Μίτσελ του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ και τον καθηγητή Τζον Σκίνερ του πανεπιστημίου της Πρετόρια στη Ν.Αφρική, μέχρι στιγμής είναι απολύτως αδύνατο να υπάρξει επιστημονική συναίνεση για την προέλευση του λαιμού της καμηλοπάρδαλης.
Η επικρατούσα θεωρία, που υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, όπως αναφέρουν, είναι ότι ο μακρύς λαιμός της προσφέρει πλεονέκτημα στη διατροφή της, καθώς μπορεί να φάει φύλλα που οι αντιλόπες ή οι γκαζέλες δεν φτάνουν. Όταν τα ζώα αυτά έχουν ήδη φάει τα πιο χαμηλά φύλλα, οι καμηλοπαρδάλεις δεν?αγχώνονται. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι καμηλοπαρδάλεις τείνουν να προτιμούν συγκεκριμένα είδη φύλλων μάλλον (που δεν αρέσουν πάντα σε άλλα είδη), παρά οποιαδήποτε φύλλα σε μεγάλο ύψος, με συνέπεια ο ανταγωνισμός της τροφής δεν είναι τόσο μεγάλος και άρα δύσκολα ευσταθεί η φυσική επιλογή ως αιτία για το μακρύ λαιμό.
Η πιο πρόσφατη θεωρία είναι ότι ο λαιμός οφείλεται σε σεξουαλική και όχι σε φυσική επιλογή, με την έννοια ότι τα αρσενικά εξέλιξαν τους μακριούς λαιμούς τους για να κυριαρχήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους στο αιώνιο "παιγνίδι" για τα μάτια μιας θηλυκής. Είναι γεγονός ότι οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις συχνά παλεύουν μεταξύ τους χτυπώντας τα κεφάλια τους και συνήθως επικρατούν όσοι έχουν πιο μακριούς λαιμούς.
Η νέα έρευνα έλεγξε προσεκτικά αν ισχύει η θεωρία της σεξουαλικής επιλογής και αποφάσισε ότι τελικά δεν μπορεί να ισχύει για μια σειρά από λόγους. Όπως αναφέρουν, αν ίσχυε, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε οι λαιμοί των αρσενικών να είναι μεγαλύτεροι από τους λαιμούς των θηλυκών, πράγμα όμως που δεν συμβαίνει. Έτσι, καταλήγουν, ίσως αποδειχτεί αδύνατο να υπάρξει μια οριστική επιστημονική συναίνεση για το θέμα.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122328715/abstract
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου