Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φλάουτα από κόκαλα πουλιού και ελεφαντόδοντο, που είναι ηλικίας τουλάχιστον 35.000 ετών και πιθανότατα αποτελούν τα παλαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο.
Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ, του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας. Είναι ο ίδιος αρχαιολόγος που φέτος τον Μάιο προκάλεσε διεθνή αίσθηση με την ανακάλυψη ενός αγαλματιδίου, από δόντια μαμούθ, μιας ευτραφούς "Αφροδίτης".
Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήσαν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την ίδια εποχή που οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), με προέλευση την Αφρική, αποίκισαν μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.
Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα "V" στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.
Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα αντίγραφο αυτού του οργάνου και, όταν το έπαιξαν, έβγαλε ήχους παρόμοιους με πολλά από τα σύγχρονα φλάουτα.
Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν.
Μαζί με τα φλάουτα, ακόμα ανακαλύφθηκαν άλλα εργαλεία από οστά και ελεφαντόδοντα, χαρακτηριστικά της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου (45.000 - 20.000 χρόνια πριν), όπως αγαλματίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα, που, κατά τον Κόνραντ, δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ήδη υιοθετήσει κουλτούρες και συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των σημερινών ανθρώπων.
Οι αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια, πίστευαν ότι η ανθρώπινη κοινωνία έγινε πιο σύγχρονη πολιτισμικά μόνο με την εφεύρεση της γεωργίας, όμως οι αλλεπάλληλες ανακαλύψεις του Κόνραντ, που προηγούνται κατά πολλές χιλιάδες χρόνια της ανακάλυψης της αγροτικής ζωής, δείχνουν ότι η θεωρία αυτή δεν πρέπει να είναι σωστή.
Από τη στιγμή που τα πρώτα κεραμικά που έχουν ανακαλυφθεί, είναι συμβολικά αγαλματίδια και όχι δοχεία για αποθήκευση των δημητριακών ή που, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η μουσική εξαρχής αποτελούσε στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, προκύπτει μια νέα εικόνα, ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της πρώιμης Λίθινης εποχής, ήδη πριν 35.000 χρόνια, είχαν μια πολύ πιο πολύπλοκη και πλούσια -κοινωνικά και πολιτισμικά- ζωή, από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08169.html
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου