Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Το Ατλαντικό Δάσος θα εξαφανιστεί σε 40 χρόνια εάν συνεχιστεί η καταστροφή του με τους σημερινούς ρυθμούς

Το Ατλαντικό Δάσος, ένα τροπικό υγρό δάσος που καλύπτει όλο το παράκτιο τμήμα της Βραζιλίας και αποκαλύφθηκε το έτος 1.500, πρόκειται να εξαφανιστεί στα επόμενα 40 χρόνια εάν η καταστροφή του συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το Ιδρυμα SOS Mata Atlantica και το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών, δείχνει ότι παρά τις συνεχείς εκστρατείες κατά της καταστροφής, αυτή συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς της τάξης των 34 χιλιάδων εκταρίων ετησίως από το έτος 2.000 έως τώρα. "Με τέτοιους ρυθμούς το δάσος που είναι το πιο πλούσιο οικοσύστημα στον πλανήτη, θα καταστραφεί το έτος 2050", προβλέπει ο Φλάβιο Χόρχε Ποντζόνι, τεχνικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου.

Το Ατλαντικό Δάσος, που καλύπτει το 15% του βραζιλιανού εδάφους, σήμερα έχει καταστραφεί σε ποσοστό περίπου 93% ! Στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων 102 χιλιάδες εκτάρια του δάσους έχουν καταστραφεί, υπογραμμίζεται στη μελέτη.

"Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου" πλέον δήλωσε η Μάρσια Χιτόρα υπεύθυνη της μελέτης. Οι αγροτικές επιχειρήσεις και η δασική εκμετάλλευση είναι οι μεγαλύτεροι υπεύθυνοι της καταστροφής του οικοσυστήματος αυτού που επιπλέον προμηθεύει με πόσιμο νερό τουλάχιστον 130 εκατομμύρια πολίτες της Βραζιλίας (αριθμεί 190 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ η ύπαρξη του Δάσους αυτού "παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πάνω από πενήντα οργανώσεις, οικολογικές, πανεπιστημιακές και άλλες της Βραζιλίας, καθώς και όλες οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει από τον Απρίλιο ένα σύμφωνο για την αναδάσωση του Ατλαντικού Δάσους σε ποσοστό 30% από τώρα έως το 2050.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: