Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Τα πυρηνικά στο επίκεντρο

Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί. Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών. Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

Αποφάσεις για το Περιβάλλον

Τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου και την μείωση των εκπομπών αεριών των θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050 αποφάσισαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην G8, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της συνόδου.

"Οι 2 βαθμοί είναι τώρα ο κοινός μας στόχος", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. "Αυτή η παγκόσμια πρόκληση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την παγκόσμια δράση. Για αυτό πρέπει να επαναλάβουμε τη θέληση μας να μοιραστούμε με όλες τις χώρες τον στόχο της μείωσης κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Υποστηρίζουμε επίσης την μείωση των εκπομπών των αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα έτη", αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο της διακήρυξης της συνόδου.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η G8 συμφωνεί στο ζήτημα των 2 βαθμών Κελσίου. "Η μεγάλη επιτυχία από την σύνοδο της G8 μέχρι στιγμής είναι ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν μπροστά και συμφώνησαν μαζί μας στον στόχο των 2 βαθμών. Αυτό βρίσκεται στο τελικό κείμενο", δήλωσε ο Φρέντρικ Ρέινφελντ.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη της G8 συμφώνησαν να μην προχωρήσουν στην χρηματοδότηση μιας νέας συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή μέχρι την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ τον Σεπτέμβριο. "Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από τους 2 βαθμούς. Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη, η G8 επιθυμεί "όλες τις χώρες" να συμφωνήσουν στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.

Βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής

Η G8 δεσμεύτηκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τη δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής και να αυξήσει "με άλλους δωρητές" κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο τη βοήθεια αυτή για την περίοδο 2004-2010.

"Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας που αναλάβαμε στο Γκλενίγκλς (...) Για την Αφρική, θα χρειαστεί κυρίως μαζί με άλλους δωρητές, να αυξήσουμε τη δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από σήμερα και έως το 2010, σε σχέση με το 2004", σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης για "την ανάπτυξη και την Αφρική", που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η G8 υπογράμμισε επίσης ότι "θα επεξεργαστεί μια πρόταση που αφορά τις αρχές και τις καλές πρακτικές της διεθνούς επένδυσης στην γεωργία", λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγορές αγροτικής γης στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: