Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Eικόνες του νου αποκαλύφθηκαν άμεσα σε οθόνη υπολογιστή

Οι νευροεπιστήμονες έχουν βαλθεί να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του εγκεφάλου και, στην πορεία, δεν αποκλείεται ακόμα και τα όνειρά μας να μην είναι πια μυστικά. Μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από το Τόκιο, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τεχνολογία, η οποία, για πρώτη φορά στον κόσμο, επιτρέπει την επεξεργασία και την άμεση εμφάνιση εικόνων του νου σε μια οθόνη υπολογιστή.

Η έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό "Neuron" (Νευρώνας), όπως δήλωσαν οι Ιάπωνες επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει κάποτε στην εμφάνιση σε μια οθόνη αυτών που οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους - συμπεριλαμβανομένων των ονείρων τους!

Προς το παρόν οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν καταφέρει να αναπαράγουν μόνο απλές εικόνες από τον εγκέφαλο. "Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που έγινε εφικτό να απεικονίσουμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι, με βάση αποκλειστικά την εγκεφαλική τους δραστηριότητα", ανακοίνωσε το ιδιωτικό ινστιτούτο ATR. "Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνολογία, μπορεί να γίνει δυνατή η καταγραφή και αναπαραγωγή των υποκειμενικών εικόνων που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως όνειρα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ένα αντικείμενο, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού αναγνωρίζει μια εικόνα, την οποία μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα που στη συνέχεια μεταφέρονται στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον Γιουκιάσου Καμιτάνι, κατόρθωσε να συλλάβει αυτά τα σήματα και έπειτα να ανακατασκευάσει το περιεχόμενό τους, δηλαδή την εικόνα που αυτά τα σήματα μετέφεραν "κωδικοποιημένη".

Σε πρώτο στάδιο οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές του πειράματος πάνω από 400 διαφορετικές ακίνητες εικόνες, προκειμένου να καταγράψουν τα εξατομικευμένα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια, τους έδειξαν τα γράμματα της λέξης "νευρώνας" και, όταν οι εθελοντές τα σκέφτηκαν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να τα αναγνωρίσουν από την εγκεφαλική δραστηριότητα και να τα εμφανίσουν στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: