Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το διοξείδιο του άνθρακα προστάτεψε κάποτε την αρχαία Γη

Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να θεωρείται το κυρίως υπεύθυνο αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να έχει αποκτήσει το προφίλ του "κακού" στη σημερινή εποχή, όμως ήταν αυτό που κάποτε έπαιξε ζωτικό ρόλο στο να προστατέψει τη Γη και να μην την αφήσει να παγώσει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience".

Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Επιστημών της Γης του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Άλεν, η Γη ποτέ δεν πάγωσε πλήρως κατά την λεγόμενη Κρυογονική Περίοδο πριν από 840 - 635 εκατ. χρόνια. Η θεωρία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της "Γης-Χιονόμπαλας", που υποστηρίζει ότι ο πλανήτης πάγωσε απόλυτα για πολλά εκατομύρια χρόνια.

Αν και δεν είναι απόλυτα βέβαιο τι ήταν αυτό που επέτρεψε στη Γη να αποφύγει το πλήρες πάγωμα, σύμφωνα με τους βρετανούς γεωεπιστήμονες -αλλά και μια πρόσφατη σχετική έρευνα καναδών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο- ο συνεχώς εξαπλούμενος πάγος στην επιφάνεια της Γης "φρεναρίστηκε" από την αλληλεπίδραση του φυσικού κλιματικού συστήματος με τον κύκλο του άνθρακα των ωκεανών, όπου το διοξείδιο του άνθρακα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να θερμομονώσει τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική εκτίμηση, καθώς η θερμοκρασία της Γης έπεφτε και η επιφάνειά της πάγωνε σταδιακά, το οξυγόνο απορροφήθηκε στους ωκεανούς, όπου οξείδωσε την οργανική ύλη, που με τη σειρά της απελευθέρωσε διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, ενώ απέτρεψε το πάγωμα των θαλασσών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής Φ.Άλεν, "στο παιγνίδι της κλιματικής μεταβολής, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παίξει το ρόλο τόσο του κακού όσο και του καλού. Στις μέρες μας δίνουμε έμφαση στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας και στη ζημιά που κάνει στον πλανήτη μας το διοξείδιο. Όμως πριν περίπου 600 εκατ. χρόνια, ήταν αυτό το αέριο του θερμοκηπίου που πιθανότατα έσωσε την αρχαία Γη και τις βασικές μορφές της ζωής από την παγωμένη εξαφάνισή τους".

Η νέα δημοσίευση αναμένεται να ζωντανέψει την επιστημονική διαμάχη, καθώς πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ακόμα στη θεωρία περί "Γης-Χιονόμπαλας". Το σίγουρο είναι, όπως παραδέχεται ο Άλεν, ότι "υπάρχουν τόσα πολλά στο αρχαίο παρελθόν της Γης, που δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά γι' αυτά".

(πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: