Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής

Ακόμα κι αν κάνει κρύο έξω, μια βόλτα στο πάρκο βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα έρευνα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη).

Οι ερευνητές Marc Berman, John Jonides και Stephen Kaplan μελέτησαν τα οφέλη από την επαφή με τη φύση και διαπίστωσαν ότι ακόμα και το απλό κοίταγμα εικόνων με τοπία της φύσης βελτιώνει την ικανότητα να θυμάται κανείς και να εστιάζει την προσοχή του. Μια ώρα επαφής με τη φύση βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και της προσοχής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι διαπιστώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από νοητική κόπωση. "Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ανάλογα με το διαλογισμό. Μάλιστα οι άνθρωποι δεν χρειάζεται καν να απολαμβάνουν τη βόλτα τους για να ωφεληθούν διανοητικά", δήλωσε ο Berman. Όπως είπε, τα ίδια οφέλη υπάρχουν είτε μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού, είτε μια κρύα μέρα του χειμώνα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα οφέλη δεν ισχύουν, όταν η βόλτα δεν γίνεται στη φύση, αλλά στους δρόμους της πόλης. Παρομοίως, όταν κανείς κοιτά εικόνες αστικών τοπίων δεν έχει τα νοητικά οφέλη που προσφέρει η θέαση φυσικών τοπίων.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: