Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Αρχαίος τάφος ανακαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή της Ιτέας του δήμου Φερών

Αρχαίος τάφος ανακαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή της Ιτέας του δήμου Φερών Έβρου, στη διάρκεια αγροτικών εργασιών. Ειδικότερα, μία μεγάλη πέτρα που «πιάστηκε» στο άροτρο αγρότη της περιοχής, κίνησε τις υποψίες του για αρχαία ευρήματα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, που άρχισε να εξετάζει το χώρο.

Οι αρχαιολόγοι που βρέθηκαν στο σημείο, συνεχίζουν τις εργασίες τους, χωρίς, ωστόσο, να είναι μέχρι στιγμής δυνατή η ακριβής χρονική προσέγγιση της ηλικίας του ευρήματος. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, πρόκειται για έναν ταφικό θάλαμο, εντός του οποίου βρέθηκαν κεραμικά αγγεία, που μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ κάποια άλλα υπέστησαν ζημιές από την κατάρρευση τμημάτων του θαλάμου.

Εν τω μεταξύ μια περίεργη υπόθεση ενδεχόμενης αρχαιοκαπηλίας απασχολεί τις αστυνομικές αρχές και την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας των Φερων, άγνωστοί έσκαψαν ένα μεγάλο λάκκο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι πιθανόν ν’ αναζητούσαν αρχαία ή κάποιο κρυμμένο θησαυρό, καθώς υπάρχουν πολλοί θρύλοι για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα ευρήματα στο σημείο έδειξαν ότι η εκσκαφή θα συνεχιζόταν, καθώς οι άγνωστοι δράστες άφησαν μέσα στο σκάμμα τα εργαλεία τους και φρόντισαν να καμουφλάρουν το χώρο με κλαδιά, ώστε η ενέργειά τους, να μη γίνει αντιληπτή κατά την διάρκεια της ημέρας.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: