Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Το 2008 θα είναι κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερο από το 2007

Αν αυτός ο χρόνος σας φάνηκε ατέλειωτος, καθώς, μεταξύ άλλων, ήταν δίσεκτος, τα βάσανά σας θα κρατήσουν λίγο παραπάνω φέτος! Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 η μέρα θα είναι κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερη. Όπως η πιο γνωστή προσαρμογή στο χρόνο, το δίσεκτο έτος, ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο προστίθεται στα ρολόγια κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο -δηλαδή το έτος- διαρκεί περίπου 365,2422 μέρες, που τις στρογγυλοποιούμε για ευκολία στις 365 μέρες. Όμως κάθε τέσσερα χρόνια, αναγκαζόμαστε να προσθέτουμε 0,2422 επί 4 μέρες (δηλαδή περίπου μια μέρα) στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος έτσι αποκτά 29 μέρες, ώστε να διορθώσουμε το ημερολόγιο.

Με την ίδια λογική, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, ένα δευτερόλεπτο προστίθεται στα ρολόγια μας κατά καιρούς για να τα διατηρεί σε συγχρονισμό με την κάπως απρόβλεπτη φύση της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, που διαρκεί περίπου 24 ώρες - δηλαδή μια μέρα. Ιστορικά, η μέτρηση του χρόνου βασιζόταν στην περιστροφή της Γης σε σχέση με τα ουράνια σώματα και το δευτερόλεπτο οριζόταν σε σχέση με αυτό το πλαίσιο αναφοράς. Όμως η πιο πρόσφατη εφεύρεση των ατομικών ρολογιών έφερε ένα νέο ορισμό του δευτερολέπτου, που είναι πια ανεξάρτητος από την περιστροφή του πλανήτη μας και βασίζεται σε ένα συνεχές σήμα που εκπέμπεται από τα ηλεκτρόνια, των οποίων μεταβάλλεται η ενεργειακή τους κατάσταση μέσα σε ένα άτομο.

Το 1970, μια διεθνής συμφωνία καθιέρωσε δύο κλίμακες μέτρησης του χρόνου: μια με βάση την περιστροφή της Γης και μια με βάση τον ατομικό χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι η Γη πολύ αργά επιβραδύνει την κίνησή της, με συνέπεια οι δύο ανωτέρω κλίμακες μέτρησης του χρόνου σταδιακά να αποσυγχρονίζονται έστω και οριακά και έτσι να χρειάζεται να προστεθεί, κατά καιρούς, ένα «δίσεκτο» δευτερόλεπτο στο ατομικό ρολόι.

Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς είναι ο οργανισμός που παρακολουθεί συνεχώς τη διαφορά ανάμεσα στις δύο κλίμακες του χρόνου και αποφασίζει πότε θα πρέπει να προστεθεί το έξτρα δευτερόλεπτο - ή και να αφαιρεθεί, αν χρειάζεται. Από το 1972, όταν άρχισε η προσθήκη των δευτερολέπτων, δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί κατά χρονικά διαστήματα που ποικίλουν από έξι μήνες μέχρι επτά χρόνια. Η πιο πρόσφατη προσθήκη δευτερολέπτου έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Το 2008 είναι η τέταρτη χρονιά που έχουν συμπέσει τόσο ένα δίσεκτο έτος όσο και μια προσθήκη δευτερολέπτου.

Το δευτερόλεπτο θα προστεθεί την τελευταία μέρα του 2008, στις 23:59:59. Κρίσιμοι μηχανισμοί, όπως το Πρωτόκολλο Δικτυακού Χρόνου που βασίζεται στο Ίντερνετ και το Παγκόσμιο Σύστημα Γεωεντοπισμού (GPS) που βασίζεται στους δορυφόρους, εξαρτώνται από την απόλυτα ακριβή μέτρηση του χρόνου, την οποία επιτρέπουν τα ατομικά ρολόγια. Οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τα λειτουργικά συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών συγχρονίζονται με τα ατομικά ρολόγια και αυτό-ενημερώνονται όταν υπάρχει αλλαγή, όπως η περιοδική προσθήκη δευτερολέπτου.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: