Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Η μυρωδιά του φόβου είναι πραγματική και θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο

Η μυρωδιά του φόβου δεν είναι μια αυταπάτη, αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, μυρίζοντας μια χημική ουσία (φερομόνη), που εκκρίνεται στον ιδρώτα του, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», έγινε από ερευνητική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stony Brook, υπό τη δρα Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, και χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, δημιουργώντας υποψίες ότι είναι το πρώτο βήμα για την χημική χρησιμοποίηση του φόβου στο πεδίο της μάχης, πιθανώς προκαλώντας τρόμο στον αντίπαλο στρατό. Όμως η DARPA (η υπηρεσία προχωρημένων στρατιωτικών ερευνών) αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτικά σχέδια για τις φερομόνες του φόβου ή ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά του φόβου πυροδοτεί μια αυξημένη αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και συμπέραναν ότι, όπως και πολλά άλλα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν και υποσυνείδητα να αντιδράσουν στις φερομόνες που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι.

Η έρευνα βασίσθηκε στην τοποθέτηση υλικών που απορροφούσαν τον ιδρώτα, στις μασχάλες άπειρων καταδυτών, οι οποίοι έκαναν την πρώτη τους καταδυτική πτώση. Όταν, στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές, που δεν ήξεραν τίποτε για το πείραμα, μύρισαν βαμβάκια ποτισμένα με τον ιδρώτα των φοβισμένων καταδυτών και, για λόγους σύγκρισης, άλλα βαμβάκια που δεν είχαν διαποτιστεί από τη φερομόνη του φόβου, όπως έδειξαν οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους, οι περιοχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, αντέδρασαν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, το φόβο άγνωστων ανθρώπων, όπως ήσαν οι καταδύτες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, «η έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή βιολογική παράμετρος στην ανθρώπινη κοινωνική δυναμική, κατά την οποία το συναισθηματικό στρες στην κυριολεξία γίνεται κολλητικό».

Όμως ο Σίμον Γουέσλι, στρατιωτικός ψυχίατρος στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο New Scientist ότι η ιδέα πως η φερομόνη του φόβου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο, είναι απίθανη, καθώς μια απλή φυσιολογική ουσία δεν είναι αρκετή για να γεννήσει φόβο, αν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε τρομακτική κατάσταση. «Μπορείς να δημιουργήσεις τα φυσικά συμπτώματα του φόβου, αλλά οι άνθρωποι δεν τρομάζουν κατ’ ανάγκην», δήλωσε.

Τα ευρήματα της νέας αμερικανικής έρευνας αναμένεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση, επειδή οι περισσότεροι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν παραδέχονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν τις φερομόνες, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα θηλαστικά.

(πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: