Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων βρέθηκαν σε αναψυκτικά πολλών χωρών

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα της περιεκτικότητας σε παρασιτοκτόνα των αναψυκτικών και χυμών που βασίζονται σε φρούτα, έδειξε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχουν σχετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά στην Μ.Βρετανία και την Ισπανία.

Η έρευνα, που έγινε από τους ερευνητές Αντόνιο Μολίνα-Ντίαζ και Αμαντέο Φερνάντεζ-Αλμπα, δημοσιεύτηκε στο χημικό περιοδικό "Analytical Chemistry" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ναι μεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τα επίπεδα των παρασιτοκτόνων στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το πόσιμο νερό, όμως οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν δείξει λιγότερη προσοχή στην παρουσία παρασιτοκτόνων στα αναψυκτικά με βάση τα φρούτα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυξάνει η ανησυχία για την πιθανή επίπτωση των χυμών φρούτων με παρασιτοκτόνα στην υγεία των παιδιών, τα οποία συνήθως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων.

Η έρευνα έλεγξε δείγματα άνω των 100 χυμών και αναψυκτικών φρούτων από 15 χώρες (πολλά εξ αυτών προϊόντα εταιριών με γνωστά εμπορικά σήματα που διανέμονται διεθνώς), ειδικά για παρασιτοκτόνα που μπορούν να παραμείνουν στα φρούτα ακόμα και στη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Στα περισσότερα δείγματα βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων, μερικά εκ των οποίων έχουν άτομα χλωρίνης στο μόριο τους.

Οι ερευνητές ζητούν να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση αυτών των χημικών ουσιών από τα ποτά, με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής τους.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: