Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Πείραμα "Μεγάλου Αδελφού" για τη μελέτη μιας πανδημίας γρίπης

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν ένα ριζοσπαστικό πείραμα τύπου "Μεγάλου Αδελφού", με τη συμμετοχή 200 εθελοντών που θα μολυνθούν σκοπίμως με γρίπη και στη συνέχεια θα συμβιώσουν επί μια εβδομάδα υπό την παρακολούθηση των καμερών. Ο στόχος είναι οι επιστήμονες να αποκτήσουν από πρώτο χέρι κατανόηση του πώς εξαπλώνεται η γρίπη και πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια πανδημία στο μέλλον. Οι εθελοντές θα χωριστούν σε ομάδες και στη διάρκεια του πειράματος θα κοιμούνται, θα τρώνε και θα κάνουν παρέα σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία, υπό ιατρική παρακολούθηση και υπό το άγρυπνο βλέμμα των καμερών. Οι επιστήμονες προσδοκούν να συλλέξουν λεπτομερείς και χρήσιμες πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων και για το πόσο αποτελεσματικές μπορεί να αποδειχθούν στην πράξη ορισμένες προφυλάξεις (πλύσιμο χεριών, μάσκα στο πρόσωπο, κράτημα αποστάσεων μεταξύ των ατόμων κ.α.), σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Βαν-Ταμ, καθηγητή προστασίας της δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, που βοηθά στο σχεδιασμό του πειράματος (το οποίο πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη και του βρετανικού υπουργείου Υγείας), το πείραμα είναι αναγκαίο, επειδή, παρά τις ουκ ολίγες μελέτες για τη γρίπη, που άρχισαν πριν σχεδόν δύο αιώνες, πάρα πολλά στοιχεία συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστα σχετικά με το μηχανισμό μετάδοσής της. Οι επιστήμονες διαφωνούν ακόμα για το αν η γρίπη μεταδίδεται κυρίως με αερομεταφερόμενα σωματίδια ή μέσω επιφανειών που αγγίζουν τα ανθρώπινα χέρια.

Ο διεθνής φόβος για μια πανδημία από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης έχει οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις πρόληψης σε πολλές χώρες, όπως η προκαταβολική ανάπτυξη και η μαζική αγορά φαρμάκων και εμβολίων. Όμως πολλά θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον ίδιο το μηχανισμό της μετάδοσης παραμένουν αναπάντητα - και είναι αυτά τελικά που θα καθορίσουν τις επιπτώσεις μιας πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των κατασταλτικών μέτρων.

Τα πειράματα "καραντίνας" για τη γρίπη αναμένεται να ξεκινήσουν στην αρχή του 2009 μέσω της εταιρίας Retroscreen Virology του καθηγητή Τζον Όξφορντ, κορυφαίου ερευνητή στα θέματα γρίπης. Το ξεκίνημα, όπως δήλωσε, θα γίνει με μια ήπια παραλλαγή του εποχικού ιού γρίπης Η3Ν2 (που αποκαλείται και Α-Ουισκόνσιν). Ένας εθελοντής θα μολυνθεί μέσω της μύτης του και στη συνέχεια οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν από τις κάμερες πώς η ασθένεια εξαπλώνεται στους υπόλοιπους. Κάθε εθελοντής θα πληρωθεί περίπου 3.000 λίρες για μια εβδομάδα συμμετοχής στο πείραμα.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: