Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«Το μυστικό της Έλλης» μιλά για τον έρωτα στα χρόνια της κρίσης

Το νέο βιβλίο του Θόδωρου Γρηγοριάδη παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Παγγαίου για να τιμήσει τον συγγραφέα από το Παλαιοχώρι


Ο Δήμος Παγγαίου, τίμησε το περασμένο Σάββατο, τον Παλαιοχωρινό συγγραφέα Θόδωρο Γρηγοριάδη, μέσα από την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Το μυστικό της Έλλης», του ίσως πρώτου ελληνικού μυθιστορήματος που αφομοιώνει την κρίση στις λειτουργίες του, με την εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στο Αμφιθέατρο Δημοκρατίας της Ελευθερούπολης, παρουσία πολλών ακροατών. Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Δήμου Παγγαίου Σταμάτης Ματσάγκος, αλλά και ο πρόεδρος του συνδιοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερούπολης Θόδωρος Μπόνος, προλόγισαν τον συγγραφέα, ενώ για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις «Πατάκης», μίλησε ειδικότερα ο δημοσιογράφος της «Ε» Άρης Μεντίζης.


Σχολιάζοντας το βιβλίο του Θόδωρου Γρηγοριάδη, ο κ. Μεντίζης, επεσήμανε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση μιας ανθρώπινης ερωτικής ιστορίας μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με την τελευταία να φέρνει τεράστιες αλλαγές και να δοκιμάζει και την αντοχή των σχέσεων των δυο φύλων. Ο μικρόκοσμος του Ρουφ και του Βοτανικού, στην Αθήνα, είναι αυτός μέσα στον οποίο διαστηριοποιείται η Έλλη, μια πενηντάχρονη εκπαιδευτικός, «οχυρωμένη» ανάμεσα στα βιβλία, τις μνήμες και τα φωτογραφικά άλμπουμ. Η μοναχική ζωή της ηρωίδας αλλάζει άρδην όταν συναντιέται με τον έτερο ήρωα της ιστορίας τον Αντώνη, νεότερο άντρα αλλά και παντρεμένο, ο οποίος ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της ζωής της, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αλλάζει κατά τρόπο εκπληκτικό!

Ο κ. Μεντίζης, επεσήμανε πως ένα ερωτικό – αστικό μυθιστόρημα που με θαυμαστό τρόπο έχει κάτι από άρωμα Παγγαίου, γίνεται για τον ευαίσθητο παρατηρητή Γρηγοριάδη, όχημα ώστε να μιλήσει για την κατάπτωση μιας χώρας, μιας τάξης, ενός «ψευτο-ονείρου» μέσα από μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, μα κυρίως πολιτισμική, αφού διαπερνά οριζοντίως και καθέτως όλες τις μορφές κοινωνικής συμβίωσης και άρα και τον έρωτα. Παράλληλα ο συγγραφέας έχει την ευκαιρία να διατυπώσει την άποψη του πως είναι ανάγκη να αλλάξουν όλα αυτά υπέρ της αλληλοκατανόησης και του θάρρους για προσφορά, στο πλαίσιο του πιθανότατα πρώτου ελληνικού μυθιστορήματος που αφομοιώνει πραγματικά την κρίση στις λειτουργίες του, ξεπερνώντας το φόντο ή το σκηνικό μπαίνοντας στον ψυχισμό τους, στη συμπεριφορά και στις επιλογές τους. Όλα αυτά ο Γρηγοριάδης, τα σκιαγραφεί με επιστημονική ακρίβεια, συνδυασμένη όμως με μια σπάνια απλότητα.

Εν κατακλείδι, το μυθιστόρημα του αντιπροσωπευτικού για την γενιά του μέχρι στιγμής συγγραφέα δώδεκα βιβλίων Θόδωρου Γρηγοριάδη «μας υποδεικνύει, από τον δικό του δρόμο, κάτι που επιμένουν προς το παρόν ν' αγνοούν, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι συγγραφείς μας: ότι για να μπορέσει η λογοτεχνία να μιλήσει με ουσιαστικό τρόπο για την κρίση που ζούμε, πρέπει να την εμπνέει κάτι περισσότερο από την ίδια την κρίση».

Από την πλευρά του ο κ. Γρηγοριάδης, αφού ευχαρίστησε διοργανωτές και παρευρισκόμενους για την τιμή που του έκαναν, περιορίστηκε στην ανάγνωση, μερικών χαρακτηριστικών αποσπασμάτων του βιβλίου του, ενώ στη συνέχεια φάνηκε πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις από πλευράς ακροατηρίου με τις οποίες έκλεισε η βραδιά.

Άγγελος ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: