Μια ψηφίδα ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού παρουσιάστηκε χθες το πρωί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο «Πόντος» Χορτοκοπίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χορτοκοπίου. Επρόκειτο για την παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες του Ποντιακού Αντάρτικου, 1913-1922» του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ Αγά), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ενωμένη Ρωμιοσύνη».
Για το βιβλίο και τις σημαντικές ιστορικές πληροφορίες που περιλαμβάνει μίλησαν ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, η εγγονή του Παντέλ-Αγά Φωτεινή Αναστασιάδου και η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού.
Σημειώνεται οτι το βιβλίο αποτελεί δημοσίευση του πλήρους κειμένου του ημερολογίου του καπετάνιου του αντάρτικου στον Πόντο Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ- Αγά). Το χειρόγραφο εντάσσεται στα ελάχιστα σωζόμενα απομνημονεύματα των ανταρτών του Πόντου, στα οποία καταγράφηκε η δραστηριότητα των μαχητών σωτηρίας. Το πυκνογραμμένο χειρόγραφο, αποτελεί μία σημαντικότατη μαρτυρία ενός νέου ανθρώπου- όταν βγήκε στο βουνό ο Παντελής Αναστασιάδης ήταν μόλις 18 ετών- που συμπυκνώνει την δράση της ποντιακής αντίστασης. Μετά από την απειλή για τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, ανεβαίνει στο βουνό, αγωνίζεται, πολεμάει, διασώζει γυναικόπαιδα και μέσω Ρωσίας, όπως αρκετοί άλλωστε συμπολεμιστές του, έρχεται στην Ελλάδα. Εκεί διασώζει ένα μέρος της ταυτότητάς του, της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντο, όπως αναφέρει ο Π. Αναστασιάδης «η αφήγησις αύτη δυνατόν να μην έχει γραφεί εις λογοτεχνικόν ή ιστορικόν ύφος νομίζω, πλήν όμως έχει ιστορικήν αξίαν καθ΄ όσον πληροί τον μεγαλύτερον όρον των ιστορικών γεγονότων. Είναι αυθεντική. Καθ’ όσον των περιγραφόμενων συμβάντων δεν είμεθα ακροαταί ή απλοί θεαταί αλλά ήρωες».
Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Απαζίδου, «έχουμε σήμερα την τιμή και την χαρά να παρουσιάζουμε σε αυτό το χώρο, το γεμάτο μνήμες βιβλίο του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες Ποντιακού Έπους 1913 – 1922», που εκδόθηκε από το Κέντρο Ενότητος και Μελέτης – Προβολής των αξιών μας «Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη», με την επιμέλεια του κ. Φάνη Μαλκίδη, που μας τιμά με την παρουσία του. Ο κ. Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από φγονείς προσφυγικής καταγωγής, και είναι Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Είναι επίσης διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε μετά από ψηφοφορία των μελών της τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας εντός και εκτός Ελλάδος, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει πολλές μελέτες που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έχει επιμεληθεί το διδακτικό εγχειρίδιο του Ρόναλντ Λεβίνσκι για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στην αγγλική γλώσσα, που το μετέφρασε και στην ελληνική. Έχει συγγράψει ακόμη σχετικό βιβλίο με τους Τούρκους συγγραφείς Ραγκίπ Ζαράκογλου και Σαϊτ Τσετίνογλου, που έχει εκδοθεί από τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας με την ευγενική χορηγία του Θεμιστοκλή Ανανιάδη, συγγενή του Συμεών Ανανιάδη, αθλητή του Πόντου, που κρεμάστηκε καταδικασθείς από τα δικαστήρια της Αμάσειας το 1921.
Ο κ. Μαλκίδης έχει βραβευτεί για την προσφορά του από δημόσιους και άλλους φορείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχουμε επίσης κοντά μας την κα Φωτεινή Αναστασιάδου, εγγονή του Παντελή Αναστασιάδη, η οποία θέλησε να μοιραστεί μαζί μας αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό. Η προσπάθεια ανάδειξης των χειρογράφων του παππού της, ενός ήρωα που απέδειξε ότι ποτέ δεν παραδίδουμε τα όπλα αν πρώτα δεν παραδώσουμε την ψυχή μας στην πατρίδα, είναι για εμάς ευθύνη διατήρησης και προβολής των αξιών μας, ως ηρωικός λαός. Εργάστηκε σκληρά, με αγάπη και σεβασμό στον προσφυγικό Ελληνισμό, προκειμένου σήμερα εμείς να νιώθουμε υπερήφανοι για την αντίσταση στον Πόντο παρά τους βίαιους και απάνθρωπους διωγμούς. Παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν για την αντίσταση στη σημερινή κοινωνική γενοκτονία. Την ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε και την πολύ καλή φίλη του Συλλόγου κα Ιωάννα Ρωμανού, φιλόλογο, που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο. Ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, μεταφέροντας τις σκέψεις και των υπολοίπων μελών, εύχομαι, το βιβλίο αυτό να αποτελέσει έναν οδοδείκτη πορείας για τον καθένα μας στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, και να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τόσο το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς που κουβαλάμε, όσο και το μέγεθος της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα μας».
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου