Στη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρευρέθηκαν οι βραβευθέντες με νόμπελ Ειρήνης Kofi Annan και Mikhail Gorbachev, ο πρόεδρος του Kοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering και η ευρωβουλευτής Angelika Niebler. Tα νέα όσον αφορά την ενέργεια του πλανήτη δεν είναι μόνο κακά, δήλωσε ο Kofi Annan στην ομιλία του. ΄Oλοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για αλλαγή της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς.O βραβευμένος με νόμπελ Ειρήνης Kofi Annan τόνισε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Tρίτη, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και απειλή.
Kατά τη γνώμη τού πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η αλλαγή του κλίματος απειλεί τόσο την ειρήνη όσο και τη σταθερότητα του πλανήτη λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει ήδη σε ορισμένες χώρες για την ενέργεια. Για τον Kofi Annan, η κλιματική αλλαγή απειλεί και την οικονομία, καθώς είναι σύμφωνα με μελέτες σε θέση να προκαλέσει συρρίκνωση έως και 20% της παγκόσμιας οικονομίας και να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή ανάλογη με αυτή των δύο παγκοσμίων πολέμων. Υπάρχουν και καλά νέα O Kofi Annan είπε ότι οδεύουμε προς ένα σημείο μη επιστροφής. "Εάν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με το ρυθμό που το κάνουμε σήμερα, τότε μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε 50% περισσότερη ενέργεια. Ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό", τόνισε στην ομιλία του ο πρώην γενικός γραμματέας του OHΕ. Tα καλά νέα είναι κατά τη γνώμη του ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, πχ. να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα ορυκτά καύσιμα και να καταστήσουμε ανταγωνιστικές τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
''Mην επιτρέψετε σε κανένα να πει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη δράση. Kοστίζει πολύ λιγότερο να μειώσουμε τις εκπομπές τώρα, από το να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αργότερα. Mείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Tο θέμα δεν είναι οι πολιτικοί ή η κοινωνική συμπεριφορά, αλλά το αν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας γρήγορα. Tόσο τα μεμονωμένα άτομα όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά". Tο περιβάλλον χρειάζεται μια ''πράσινη γκλάσνοστ'' O Mikhail Gorbachev, πρώην σοβιετικός ηγέτης και νυν πρόεδρος ομώνυμου ιδρύματος, αλλά και της οικολογικής οργάνωσης "Διεθνής Πράσινος Σταυρός", μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες και δικαιολόγησε τα κίνητρα του ακτιβισμού του. Ως νεαρός εργάστηκε στις Στέπες, όπου, παρά την εύφορη γη, υπήρχε ξηρασία και κονιορτοθύελλες ικανές να αφανίσουν τα προς το ζην πολλών ανθρώπων. Ως υπουργός Γεωργίας ανακάλυψε το μέγεθος μιας μεγάλης καταστροφής, που όμως παρέμενε άγνωστη για τους πολίτες. ΄Oσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος την οποία χαρακτήρισε ως "υπ' αριθμόν ένα πρόκληση'', ο Mikhail Gorbachev έκανε έκκληση για "γκλάσνοστ", καθώς "η γκλάσνοστ προϋποθέτει ανθρώπους και διαφάνεια και κινητοποίηση των ανθρώπων και των κυβερνήσεων". "Θα ήταν καταστροφή το να συμπεριφερθούμε στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως τα άλλα έθνη συμπεριφέρθηκαν στη Ρωσία την εποχή της περεστρόικας" είπε (καθώς κατά τη γνώμη του τη συγκεκριμένη περίοδο η Δυτική Ευρώπη εγκατέλειψε τη Ρωσία). H εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο προσιτός τρόπος H Angelika Niebler, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας και διοργανώτρια της διάσκεψης, υπενθύμισε τους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (20-20-20). ''Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι. Mπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο αν επενδύσουμε αρκετά στις καινοτόμες τεχνολογίες. Είμαστε σε θέση να εξοικονομήσουμε πολλή ενέργεια. Είναι καλό να συμβάλουν σ'αυτό και μη ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει'' είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering δήλωσε από τη μεριά του: ''Πολλές από τις δημιουργικές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να εστιάζουνσ στην εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι ο πιο προσιτός, ο πιο οικονομικός και ο πιο εύκολος τρόπος μείωσης των εκπομπών αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου".
Από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου