Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Το έδαφος στον πλανήτη Άρη έχει τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωή, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA

Το έδαφος του πλανήτη Άρη φαίνεται ότι έχει τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωή, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA, επισημαίνοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τεκμηριώσουν αυτή την εκτίμηση.


Οι επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή του ρομπότ "Φοίνιξ", στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, που έχει ήδη εντοπίσει ίχνη πάγου στον Άρη, ανακοίνωσαν ότι από τις πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων εδάφους διαπίστωσαν ότι το έδαφος είναι περισσότερο αλκαλικό απ΄ότι περίμεναν.

"Βασικά έχουμε βρει αυτά που φαίνονται ως προϋποθέσεις, ως τροφή, για την υποστήριξη ζωής, στο παρελθόν, σήμερα, ή στο μέλλον", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής των ερευνητών του χημικού εργαστηρίου του "Φοίνιξ". "Πρόκειται για το είδος του εδάφους που πιθανώς έχετε στην αυλή σας, αλκαλικό... Μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε σπαράγγια... Είναι συναρπαστικό για μας", πρόσθεσε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Το ένα κυβικό εκατοστό εδάφους, που εκσκάφτηκε από τον ρομποτικό βραχίονα του "Φοίνιξ" σε βάθος μόλις 2,5 εκατοστών από την επιφάνεια του Άρη, διαπιστώθηκε ότι έχει ph επιπέδου 8 ή 9. "Είμαστε όλοι έκπληκτοι από τα στοιχεία που πήραμε", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις. Ερωτηθείς εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον Άρη, ο Κουνάβις απάντησε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων "είναι πολύ προκαταρκτικά" και χρειάζεται περισσότερη δουλειά.


Από τα διεθνή της "Εβδόμης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: