Αναδημοσιεύω τη σχετική είδηση από το site της "Εβδόμης"
Για την ανίχνευση ανωμαλιών βαρύτητας που έχουν σχέση με την πτώση μετεωριτών, αλλά και για τον δορυφορικό εντοπισμό, γεωφυσικών ανωμαλιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο παγκόσμιο μοντέλο βαρύτητας EGM08, το οποίο παρουσιάσθηκε από ομάδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας ερευνητής Νίκος Παυλής, στο διεθνές συνέδριο για τη βαρύτητα: GGEO2008, που άρχισε στα Χανιά και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Στέλιος Μερτίκας «μετά από δώδεκα χρόνια συνελέγησαν όλα τα στοιχεία από όλο τον κόσμο που αφορούν τη βαρύτητα και φτιάχτηκε το μοντέλο EGM08 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστούν θέσεις και να βρεθούν προβλήματα βαρύτητας που έχουν σχέση με γεωφυσικές ανωμαλίες».
Με αυτό το μοντέλο προσδιορίστηκαν ανωμαλίες βαρύτητας που είχαν σχέση με την πτώση μετεωριτών γιατί οι μετεωρίτες έχουν διαφορετική πυκνότητα από πλευράς σύστασης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κύριος Μέρτικας.
Με αυτό το νέο μοντέλο εξετάστηκε το γεωφυσικό περιβάλλον στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και επιβεβαιώθηκε το ίχνος της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Από τη σύγκρουση αυτή, εικάζεται ότι δημιουργήθηκε τέτοια καταστροφή στην επιφάνεια της γης, που αποτέλεσε πιθανή αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα τελευταία αποτελέσματα του δορυφορικού συστήματος που το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής έχει εγκαταστήσει στη Γαύδο η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, αποτελεί στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βαθμονόμηση δορυφόρων. Για αυτό το λόγο στη Γαύδο έχει εγκατασταθεί ο τρίτος παγκόσμιος σταθμός βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας (δηλαδή δορυφόρων οι οποίοι μετρούν υψόμετρα της στάθμης της θάλασσας).
Οι άλλοι δύο είναι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και υποστηρίζεται από τη NASA και στην Κορσική. Ο σταθμός της Γαύδου, θεωρείται κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού στη Μεσόγειο. «Έχουμε συγκρίνει τα αποτελέσματα μεταξύ του σταθμού της Γαλλίας στην Κορσική και του αντίστοιχου της ΝΑSA έξω από το Λος Άντζελες και η θέση της Γαύδου από πλευράς στρατηγικής είναι πολύ καλύτερη», τόνισε ο κύριος Μέρτικας.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 230 περίπου επιστήμονες από την Αυστραλία, την Αλγερία, την Αργεντινή, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, το Ιράν, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρωσία, τη Σλοβακία, την Νότιο Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία την Ταϊβάν, την Τουρκία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Γ. Μυσιρλάκη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου