Επειδή πολλοί είναι αυτοί που, αν και ενημερώνονται για τις θλιβερές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον, δεν δείχνουν να νοιάζονται γι' αυτό, παραθέτω σχετική είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το συνέδριο Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
"Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ακόμα και κατά 5,8 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά το έτος 2070.
Η παραπάνω δυσοίωνη πρόβλεψη ανακοινώθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 9ου συνεδρίου Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 28 μέχρι και τις 31 Μαΐου. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Τομέας Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρία.
Οπως αναφέρεται σε επιστημονική μελέτη, με θέμα: «Εκτιμήσεις των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα από περιοχικά και παγκόσμια κλιματικά μοντέλα», που παρουσίασαν οι καθηγητές Ι. Καψωμενάκης, Π. Ζανής, Κ. Δουβής, Κ. Φιλανδράς, Δ. Νικολάκης, Χ. Ζερεφός και Γ. Τσελιούδης, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2071 - 2100 θα είναι το χειμώνα υψηλότερη κατά 2 με 4 βαθμούς σε σχέση με την περίοδο 1961- 1990 και κατ 3,2 με 5,8 βαθμούς το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα, η βροχόπτωση θα περιοριστεί από 5% μέχρι 25% τους χειμώνες και από 5% έως και 66% τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εξάλλου, σε μια άλλη επιστημονική εργασία, με θέμα: «Εμφάνιση θερμών κυμάτων στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο και διαβάθμιση του κινδύνου που προέρχεται από τις υψηλές θερμοκρασίες» (Δ. Ζιακόπουλος, Αδ. Βλάσση, Κ. Μεθενίτη) τα 12 από τα τελευταία 13 έτη (1995 - 2007) συγκαταλέγονται στις πιο θερμές χρονικές περιόδους του πλανήτη, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
«Οι επιπτώσεις της αδιαμφισβήτητης κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν ξεπεραστούν οι οριακές τιμές θερμοκρασίας των 46 βαθμών Κελσίου (που σημειώθηκαν το περσινό καλοκαίρι στην Ελλάδα), τότε θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες, κυρίως στις μεταφορές και την ενέργεια και, όπως είπε, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Το συνέδριο απευθύνεται σε μετεωρολόγους, κλιματολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες από διάφορες χώρες οι οποίοι ασχολούνται με την έρευνα σε θέματα των επιστημών της γης και της ατμόσφαιρας.
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε πιο σοβαρά κάποια πράγματα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου