Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Θερμή υποδοχή για τα παιδιά από τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου, τον Δήμο Παγγαίου, αλλά και τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου, τα 31 μέλη της αποστολής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που κατέφθασαν στο γραφικό χωριό του Παγγαίου το βράδυ της Κυριακής.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου, όπου μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, τους παρευρισκόμενους χαιρέτισαν και τα ίδια τα παιδιά σε άπταιστα ελληνικά, ενώ παράλληλα τραγούδησαν ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια.

Μετά την παράδοση των 31 παιδιών από την Αμερική στις οικογένειες που τα φιλοξενούν, ακολούθησε ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Τα παιδιά από τις Η.Π.Α., είναι ηλικίας από 15 έως 18 χρόνων και θα φιλοξενηθούν στο Παλαιοχώρι για την περίοδο από 29 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου. Το πρόγραμμα της φιλοξενίας υλοποιείται από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχόλη κάθε καλοκαίρι για τα τελευταία 30 χρόνια περίπου και σκοπός του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά που έρχονται από τις Η.Π.Α. τον Ελληνικό τρόπο ζωής, την ελληνική φιλοξενία αλλά και να προσφέρουν κοινωνικό έργο στον τόπο που τους φιλοξενεί.


Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι φιλοξενούμενοι έχει καθοριστεί από τους υπευθύνους της Γεωργικής σχολής και περιλαμβάνει καθημερινή εργασία τις πρωινές ώρες, και συγκεκριμένα την ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ τα απογεύματα θα ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες αλλά και παιχνίδια με τα παιδιά του χωριού.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Το έδαφος στον πλανήτη Άρη έχει τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωή, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA

Το έδαφος του πλανήτη Άρη φαίνεται ότι έχει τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωή, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA, επισημαίνοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τεκμηριώσουν αυτή την εκτίμηση.


Οι επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή του ρομπότ "Φοίνιξ", στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, που έχει ήδη εντοπίσει ίχνη πάγου στον Άρη, ανακοίνωσαν ότι από τις πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων εδάφους διαπίστωσαν ότι το έδαφος είναι περισσότερο αλκαλικό απ΄ότι περίμεναν.

"Βασικά έχουμε βρει αυτά που φαίνονται ως προϋποθέσεις, ως τροφή, για την υποστήριξη ζωής, στο παρελθόν, σήμερα, ή στο μέλλον", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής των ερευνητών του χημικού εργαστηρίου του "Φοίνιξ". "Πρόκειται για το είδος του εδάφους που πιθανώς έχετε στην αυλή σας, αλκαλικό... Μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε σπαράγγια... Είναι συναρπαστικό για μας", πρόσθεσε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Το ένα κυβικό εκατοστό εδάφους, που εκσκάφτηκε από τον ρομποτικό βραχίονα του "Φοίνιξ" σε βάθος μόλις 2,5 εκατοστών από την επιφάνεια του Άρη, διαπιστώθηκε ότι έχει ph επιπέδου 8 ή 9. "Είμαστε όλοι έκπληκτοι από τα στοιχεία που πήραμε", δήλωσε ο Σαμ Κουνάβις. Ερωτηθείς εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον Άρη, ο Κουνάβις απάντησε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων "είναι πολύ προκαταρκτικά" και χρειάζεται περισσότερη δουλειά.


Από τα διεθνή της "Εβδόμης"

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

EU protection for Internet users

The EU is to step up protection for Internet users' privacy following the adoption today of key Socialist amendments to the e-privacy directive.

Internet service providers will be required to tell customers about hacker attacks that could lead to privacy invasions such as identity theft or email snooping. The service providers will also have to list network security breaches in their annual reports.

When governments access individuals' private data, the service providers must inform national regulatory authorities, who can refer cases to court when governments exceed their authority.

Members of the all-party civil liberties committee urged governments to impose penal sanctions for infringements of the e-privacy directive.

Said committee vice-president and Socialist spokesman on the report Stavros Lambrinidis after today's vote: "The highest possible protection of the privacy of all citizens who use the internet should be non-negotiable."

Referring to the need to resolve contradictions between some of the amendments adopted, he added: "The Socialists will cooperate with other groups to ensure that the final report reflects the Parliament's unequivocal and unwavering commitment to the protection of fundamental rights of our citizens.

"The monetary interests of big internet companies cannot determine for Europe the rules that we set for the protection of our citizens' rights."

The committee threw out attempts to get round strict privacy protection in order to protect alleged intellectual property interests.

Mr Lambrinidis rejected a possible exemption from the need for companies to inform national regulatory authorities, if security breaches did not "cause harm", adding: "The unlawful violation of a citizen's privacy rights is harmful by definition, both to the individual and to our democratic societies,"

The report is expected to be adopted by the full Parliament in September.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Διεθνές συνέδριο για τη βαρύτητα: παρουσίαση νέου παγκόσμιου μοντέλου

Αναδημοσιεύω τη σχετική είδηση από το site της "Εβδόμης"

Για την ανίχνευση ανωμαλιών βαρύτητας που έχουν σχέση με την πτώση μετεωριτών, αλλά και για τον δορυφορικό εντοπισμό, γεωφυσικών ανωμαλιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο παγκόσμιο μοντέλο βαρύτητας EGM08, το οποίο παρουσιάσθηκε από ομάδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας ερευνητής Νίκος Παυλής, στο διεθνές συνέδριο για τη βαρύτητα: GGEO2008, που άρχισε στα Χανιά και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Στέλιος Μερτίκας «μετά από δώδεκα χρόνια συνελέγησαν όλα τα στοιχεία από όλο τον κόσμο που αφορούν τη βαρύτητα και φτιάχτηκε το μοντέλο EGM08 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστούν θέσεις και να βρεθούν προβλήματα βαρύτητας που έχουν σχέση με γεωφυσικές ανωμαλίες».

Με αυτό το μοντέλο προσδιορίστηκαν ανωμαλίες βαρύτητας που είχαν σχέση με την πτώση μετεωριτών γιατί οι μετεωρίτες έχουν διαφορετική πυκνότητα από πλευράς σύστασης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κύριος Μέρτικας.

Με αυτό το νέο μοντέλο εξετάστηκε το γεωφυσικό περιβάλλον στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και επιβεβαιώθηκε το ίχνος της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Από τη σύγκρουση αυτή, εικάζεται ότι δημιουργήθηκε τέτοια καταστροφή στην επιφάνεια της γης, που αποτέλεσε πιθανή αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα τελευταία αποτελέσματα του δορυφορικού συστήματος που το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής έχει εγκαταστήσει στη Γαύδο η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, αποτελεί στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βαθμονόμηση δορυφόρων. Για αυτό το λόγο στη Γαύδο έχει εγκατασταθεί ο τρίτος παγκόσμιος σταθμός βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας (δηλαδή δορυφόρων οι οποίοι μετρούν υψόμετρα της στάθμης της θάλασσας).

Οι άλλοι δύο είναι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και υποστηρίζεται από τη NASA και στην Κορσική. Ο σταθμός της Γαύδου, θεωρείται κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού στη Μεσόγειο. «Έχουμε συγκρίνει τα αποτελέσματα μεταξύ του σταθμού της Γαλλίας στην Κορσική και του αντίστοιχου της ΝΑSA έξω από το Λος Άντζελες και η θέση της Γαύδου από πλευράς στρατηγικής είναι πολύ καλύτερη», τόνισε ο κύριος Μέρτικας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 230 περίπου επιστήμονες από την Αυστραλία, την Αλγερία, την Αργεντινή, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, το Ιράν, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρωσία, τη Σλοβακία, την Νότιο Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία την Ταϊβάν, την Τουρκία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Γ. Μυσιρλάκη)

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

O Phoenix της NASA έχει ελληνική φωνή!

Ο Φοίνικας (Phoenix), ο τελευταίος απεσταλμένος της Αμερικής στον πλανήτη Aρη, έχει και φωνή και μάλιστα "ελληνική"!

Τη δυνατότητα αυτή την έδωσε ο ομογενής επιστήμονας δρ. Γιάννης Ζάκος από τη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας.

Ο κ. Ζάκος είναι ο δημιουργός του διδύμου MyCyberTwin. Δηλαδή του διδύμου μας στον κυβερνοχώρο που, όπως λέει "μπορεί να γίνει ο άλλος εαυτός. Μπορεί να είναι εκεί, όταν λείπουμε και να μας αντικαθιστά μιλώντας στους φίλους μας, στους συναδέλφους μας ή ακόμη συλλέγοντας πληροφορίες για λογαριασμό μας".

Η εφεύρεσή του αυτή, το MyCyberTwin, σήμερα βρίσκεται στον Άρη, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα από μας, να επιχειρήσει ένα κατατοπιστικό ταξίδι στο μακρινό πλανήτη. Είναι το δίδυμο του διαστημόπλοιου "Φοίνιξ" που βρίσκεται εκεί και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις αναφορικά με την αποστολή του που επιθυμείτε να του κάνετε.

"H εταιρία μου συνεργάστηκε με τη ΝΑSΑ - την Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία - με αποτέλεσμα, το MyCyberTwin, ύστερα από ειδική εκπαίδευση στο Χιούστον, να είναι, αν θέλετε η "φωνή" του Φοίνικα και να απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλονται", λέει ο ομογενής επιστήμονας.
H εφευρετικότητά του αυτή απασχολεί τις τελευταίες μέρες και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ του Σ. Χατζημανώλη)

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Ιστορίες της άλλης μέρας

Δυναμικά επιστρέφει στο χώρο της λογοτεχνίας ο Βασίλης Κυριλλίδης, με το βιβλίο του «Ιστορίες της άλλης μέρας», που κυκλοφορεί στη σειρά «Έλληνες Πεζογράφοι» των εκδόσεων Άγκυρα. Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κυριλλίδη, το τέταρτο κατά σειρά, περιλαμβάνει πέντε διηγήματα, τα «Αννέτα», «Η δεύτερη ευχή», «ο φαροφύλακας», τα σχέδια στη σπηλιά», και «το μαγικό νησί».

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που αρνείται να αποδεχτεί τη μοίρα των θνητών και καταφεύγει στην παρηγοριά των τεχνολογικών ψευδαισθήσεων. Ένας ιός αποδεκατίζει το ανθρώπινο γένος. Ένας μοναχικός φαροφύλακας παρατηρεί και καταγράφει στο ημερολόγιό του τη συντέλεια. Ένα ανήσυχο παιδί ανακαλύπτει περίεργες μορφές, ζωγραφισμένες στον τοίχο μιας προϊστορικής σπηλιάς. Μια οικογένεια αγκυροβολεί το ιστιοπλοϊκό της σ’ ένα νησί που δεν αναφέρεται στους χάρτες.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα. Το Παρόν κυοφορεί τις ιστορίες του αύριο. Αντιμέτωπος με το κοντινό του μέλλον ο άνθρωπος καταμετρά, συλλογίζεται και επαναπροσδιορίζει τα εφόδιά του. Ο έρωτας, η μοναξιά, οι οικογενειακές σχέσεις, η αγωνία του θανάτου εξακολουθούν να τυραννούν και να λυτρώνουν. Σ’ ένα σύμπαν διαφορετικό ο άνθρωπος παραμένει οικείος, πάντα δυνατός και πάντα ευάλωτος», αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Καβάλα. Ως υπεύθυνος της εκδοτικής ομάδας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, συνέγραψε και επιμελήθηκε τα βιβλία: «Ανάβαση στον Άθω», «Χρυσοφόρον γης ανάστημα». Συνεργάστηκε επίσης στη συγγραφή και επιμέλεια του λευκώματος «Το πολύδωρο Παγγαίο». Το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η άνοιξη μιας δεκαετίας» για τον κλασικό αθλητισμό του νομού Καβάλας. Τον Ιανουάριο του 2000 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνικού διηγήματος επιστημονικής φαντασίας με τη νουβέλα του «Η δεύτερη ευχή». Άρθρα και κριτικές του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον τοπικό Τύπο. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Αναστρέψιμα υλικά» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2001, και ακολούθησαν «Ο Μαγικός Αέρας» (Άγκυρα 2004) και «Το χέρι του Θεού» (Άγκυρα 2005).

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

«Η ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μια γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα»

«Η ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μια γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα»
ή
«Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...» (2)


Επειδή η τοποθέτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή κ. Ματσάκη σχετικά με την απλοποίηση - κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας (ποιόν βολεύει αυτό άραγε;) ξεσήκωσε θύελλα αντίδράσεων, αναδημοσιεύω ένα άρθρο από την έγκριτη εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου, προκειμένου ο σεβαστός εκπρόσωπος του ελληνισμού στο Ευρωκοινοβούλιο να προβληματιστεί...

Το εντυπωσιακό άρθρο με τίτλο: «Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...», της Μαρίνας Χρυσοστόμου, δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2008.

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως ένα ποταμά κι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δε γνωρίζουνε γλώσσες, μιλάνε μεταξύ τους με μουσική!».Ν. Βρεττάκος

Γεννηθήκαμε Έλληνες κι έχουμε το προνόμιο να μιλάμε αυτήν τη γλώσσα των αγγέλων. Μια γλώσσα που μιλιέται εδώ και 4.000 χρόνια αδιάκοπα. Μιλάμε τη γλώσσα στην οποία πρωτοτραγούδησε ο Όμηρος. Τη γλώσσα στην οποία έγραψε ο Πλάτωνας, ο Ισοκράτης, ο Ηρόδοτος κι ο Θουκυδίδης, στην οποία μίλησε ο Περικλής, ο Σωκράτης, ο Μ. Αλέξανδρος. Τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Άγ. Ι. ο Χρυσόστομος, ο Ρήγας, ο Σολωμός.Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας έχουμε την τάση να μη θεωρούμε προνόμιο το γεγονός αυτό, αλλά, αντιθέτως, υποτιμούμε τη γλώσσα μας ως ένα απλό όργανο επικοινωνίας. Όμως, «η γλώσσα δεν είναι απλό εργαλείο (όπως τη θέλουν μερικοί τεχνοκράτες γλωσσολόγοι, επικοινωνιολόγοι και πληροφορικοί), αλλά καθοριστικό συστατικό της προσωπικότητας του ατόμου και της φυσιογνωμίας ενός λαού, δηλαδή “υπαρξιακό” στοιχείο». (Γ. Μπαμπινιώτης).Μέσα στη γλώσσα κρύβεται ολάκερος ο πολιτισμός και η παράδοση ενός λαού, «απεικονίζονται στοιχεία από την ιστορία, τη σκέψη, τη νοοτροπία, την καλλιέργεια και τον πολιτισμό του» (Γ. Μπαμπινιώτης). Η γλώσσα μας είναι το «είναι» μας.Είναι κάτι ζωντανό και ζωτικό, που μεταβάλλεται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός με την πάροδο του χρόνου, χωρίς όμως να αλλάζει καθοριστικά, φέροντας μέσα στους αιώνες από την εποχή του Ομήρου τόσα πολλά και τόσο πλούσια, απέραντα και μεστά στοιχεία. Από την εποχή του Ομήρου «μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα» (Γ. Σεφέρης). Την Ενιαία Ελληνική Γλώσσα, όπως λέει κι ο Ελύτης.

Φάσεις

Γιατί η γλώσσα μας είναι μία. Η Ελληνική. Η Αρχαία, Μεσαιωνική, Νέα, είναι απλώς φάσεις της ίδιας γλώσσας που μέσα στο χρόνο μεταβλήθηκε φυσιολογικά.«Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες μας, που βρίσκονται εκεί στα Αρχαία» (Ελύτης). «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας δόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται» (Γ. Σεφέρης).Η γλώσσα μας είναι η εθνική ταυτότητά μας. Γι’ αυτό ακριβώς, όσοι προσπάθησαν να μας υποδουλώσουν, τη γλώσσα μας προσπάθησαν να μας αφαιρέσουν και να αλλοιώσουν. Πρόσφατο παράδειγμα η αγγλοκρατία στην Κύπρο, όπου στα σχολεία είχε επιβληθεί η αγγλική γλώσσα. Διαβάζουμε σε εφημεριδούλα των νέων της εποχής: «Μακριά από τα ελληνικά μας σχολεία η βάρβαρη γλώσσα των Άγγλων, η γλώσσα των κατακτητών μας! Η ψυχή μας είναι μέχρι τα βάθη της ελληνική. Σ’ αυτή την ελληνική ψυχή, μόνο η ελληνική παιδεία θα δώσει τη μόρφωση που της ταιριάζει» (Άλκιμος Νεολαία).Όπως είχε πει ο Κοσμάς ο Αιτωλός στις «Διδαχές» του, η γλώσσα και η θρησκεία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την πατρίδα και χωρίς αυτά το έθνος καταστρέφεται, γι’ αυτό και οι Άγγλοι, θέλοντας να αφελληνίσουν τον ελληνικό πληθυσμό της Κύπρου, προσπαθούσαν να επιβάλλουν τη γλώσσα τους (επιτιθέμενοι ταυτοχρόνως εναντίον της ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού).

Αντικατάσταση

Σήμερα, μη συνειδητοποιώντας ούτε την αξία της γλώσσας μας (αλλά ούτε και το πόσο μπορεί να μας επηρεάσει η αντικατάσταση στοιχείων της δικιάς μας γλώσσας με στοιχεία άλλων γλωσσών), αναμιγνύουμε στις κουβέντες μας λέξεις και φράσεις αλλόκοτες, παρμένες από ξένες γλώσσες, άλλοτε γιατί θέλουμε να επιδείξουμε τις γνώσεις μας, άλλοτε από σύμπλεγμα κατωτερότητας (πού πήγε η αυτοεκτίμησή μας;) και άλλοτε γιατί έχουμε καταδεχτεί να μπουν στη γλώσσα μας, αντικαθιστώντας τις δικές μας μουσικές λέξεις ή ως αντιδάνεια. Φτάσαμε στο σημείο να μας «βγαίνει πιο εύκολα» το να χρησιμοποιούμε λατινικούς χαρακτήρες για να γράψουμε!«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας πάνω σε καταστρώματα καταλυμένων καραβιών, μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;», αναρωτιέται ο Γ. Σεφέρης, ενώ ο ποιητής Κ. Μόντης λέει πως: «Δεν κατανοήσαμε πόσο εύθραυστα είναι (τα Ελληνικά) και τσαλαβουτάμε ελεύθερα».Με πόνο γράφει, επίσης, ο Ελύτης: «Φωνάζω Ελληνικά κι ούτε που μου αποκρίνεται κανένας. Είναι που πλέον δε νογάει κανένας τι πάει να πει αντανάκλαση μεσημεριού πώς κι από πού ακουμπάει το ωμέγα στο άλφα, ποιος εν τέλει αποσυνδέει το χρόνο».Το να μη σεβόμαστε, όμως, τη γλώσσα μας, δεν είναι απλό. Γιατί συγχρόνως δεν σεβόμαστε ούτε την παράδοση, τον πολιτισμό μας, ακόμα και την πατρίδα μας. Αφού, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Ψυχάρης, «...Γλώσσα και Πατρίδα είναι το ίδιο. Να πολεμά κανείς για την πατρίδα του ή για την εθνική τη γλώσσα, ένας είναι ο αγώνας. Πάντα αμύνεται περί πάτρης...».Και συμφωνεί ο Ν. Καζαντζάκης: «η γλώσσα είναι πατρίδα».Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη γλώσσα μας ως κόρην οφθαλμού. Γιατί «Η γλώσσα μας είναι ο κόσμος μας» (Wittgenstein).Οι ξένοι αναγνώρισαν την αξία της γλώσσας αυτής, για την οποία εμείς αδιαφορούμε, τη θαύμασαν, τη μελέτησαν και συνεχίζουν να τη μελετούν με πάθος, και με κάποια ζήλια θα έλεγε κανείς, που όσο κι αν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν ποτέ να διεισδύσουν σ’ αυτήν όπως οι φυσικοί ομιλητές. «Η ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μια γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα» (Οράτιος). «Ουδέποτε σφυρηλατήθηκε ωραιότερο εργαλείο για να εκφραστεί η ανθρώπινη σκέψη» (J. Vandryes, Πρύτανις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων).

Παρούσα στην επιστήμη και στην πολιτική

Η ελληνική γλώσσα είναι παρούσα όχι μόνο στο λεξιλόγιο όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, αλλά και σε σύνθετες και απαιτητικές μορφές επικοινωνίας, όπως η επιστήμη και ο πολιτικός λόγος. Έτσι, «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας» γράφει η Μαριάνα Μακ Ντόναλντ. «Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών», Max Von Laye (βραβείο Νόμπελ Φυσικής).Κι εμείς, μένουμε ασυγκίνητοι μπροστά στο θησαυρό, χωρίς να τον εκτιμάμε.«Πολύ δε θέλει ο Έλληνας να χάσει τη λαλιά του και να γένει μισέλληνας από την αμυαλιά του»Ν. Γκάτσος

Αν σήμερα κάποιοι επιτήδειοι θέλουν να υποτάξουν τον Ελληνισμό απομακρύνοντάς τον από τις ρίζες του, με τις οποίες εδώ και χιλιετίες τον συνδέει η γλώσσα του, εμείς πρέπει να αντισταθούμε. Όχι μόνο γιατί προσπαθούν να μας εξαφανίσουν (γιατί άραγε;), αλλά γιατί αξίζει να αγωνίζεται κανείς για κάτι τόσο ωραίο και σημαντικό, τόσο ανθεκτικό στο παμφάγο πέρασμα του χρόνου.Άλλωστε, σε κάθε άνθρωπο, «του μένει μόνο στη ζωή μια γλώσσα, μια πατρίδα… η πρώτη του παρηγοριά και η στερνή του ελπίδα...» (Ν. Γκάτσος).

Συγχαρητήρια κα Χρυσοστόμου!

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Μετά το "τολμηρό" όχι των Ιρλανδών!

"Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την αλαζονεία απέναντι στην Ιρλανδία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας αυτής μετά την απόρριψη των Ιρλανδών της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της ΕΕ.

"Δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση αν κάνουμε κήρυγμα στην Ιρλανδία ή αν την απομονώσουμε", τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland. "Ανησυχώ για την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στην Ιρλανδία και ειδικά από τα μεγάλα κράτη-μέλη", πρόσθεσε.

"Πιστεύω ότι θα αποβεί μοιραίο αν αποκλείσουμε την Ιρλανδία", είπε ακόμα ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως "είναι δείγμα αλαζονείας το να πούμε στους Ιρλανδούς ότι η ψήφος τους δεν μετράει επειδή προέρχεται από μια μικρή χώρα".

"Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ιρλανδικού λαού και να την λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όπως το "όχι" των Γάλλων και των Ολλανδών", υπογράμμισε επίσης ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

Στους γερμανικούς Financial Times είπε ακόμα: "Είμαι ειδικός στα μικρά κράτη...δεν τους αρέσει να τους δίνουν μαθήματα τα μεγάλα". "Αν οι Ιρλανδοί εγκρίνουν τελικά την συνθήκη, θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τη σημερινή της μορφή ή με μερικές μικρές τροποποιήσεις", κατέληξε ο Γιούνκερ. Στο ιρλανδικό δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι απέρριψαν με ποσοστό 53,4% έναντι 46,6% την συνθήκη της Λισσαβόνας".

Την παραπάνω είδηση μετέδωσε το ΑΠΕ, σχετικά με την "επόμενη μέρα" από το όχι των Ιρλανδών. Γιατί όπως φάνηκε οι Ιρλανδοί που ρωτήθηκαν για τη συνθήκη της Λισσαβόνας, τόλμησαν να μιλήσουν, και γι αυτό πολλοί θέλησαν να τους "καταδικάσουν".

Και προβληματίζει πραγματικά το γεγονός οτι από τη "δημοκρατική" Ευρώπη, καταδικάζεται κάποιο μέλος που "τόλμησε" να εκφράσει "δημοκρατική" άποψη.

Άραγε σκέφτηκαν όλα τα κράτη τι θα συνέβαινε αν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ταγοί ρωτούσαν το λαό. Σχεδόν σίγουρο είναι οτι οι περισσότεροι θα έλεγαν όχι, γι αυτό και οι περισσότεροι προτίμησαν την "ασφάλεια" της ...κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Τα άγνωστα αρχαιολογικά ευρήματα στο Λιθοχώρι Καβάλας

Παρακάτω φιλοξενώ την πλήρη επίσημη αρχαιολογική αναφορά για τα ευρήματα στο Λιθοχώρι Καβάλας, όπως μου την απέστειλε η ΙΗ ΕΠΚΑ:

ΛΙΘΟΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ


Τον Απρίλιο του 2006 ξεκίνησε σωστική ανασκαφική έρευνα στο Λιθοχώρι του Δήμου Χρυσούπολης του Νομού Καβάλας, με τη χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε., με αφορμή την κατασκευή της Εγνατίας οδού. Η ανασκαφή έχει ήδη ολοκληρωθεί και η συνολική επιφάνεια που ελέγχθηκε ξεπερνά τα 1600 τ.μ. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2007 και του 2008 στην Επιστημονική Συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη για το Αρχαιολογικό ΄Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, οι αρχαιότητες που καταλάμβαναν την κύρια αρτηρία της Εγνατίας επιχωματώθηκαν για την κατασκευή της και ήδη από τον Αύγουστο του 2007 η Εγνατία έχει δοθεί στην κυκλοφορία.
Στην περιοχή που κατασκευάστηκε η κύρια αρτηρία της Εγνατίας αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο πεντάχωρο κτήριο (κτήριο Α), που σώθηκε εντελώς αποσπασματικά και του οποίου οι τρεις μεσαίοι χώροι του είχαν δάπεδο από ασβεστοκονίαμα. Η κατασκευή του τοποθετείται στα τέλη του 1ου με αρχές 2ου αι. μ.Χ. και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αγροικία, χωρίς όμως να αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο να έχει σχέση με την αρχαία Εγνατία, η διέλευση της οποίας πρέπει να τοποθετηθεί μεταξύ του ανασκαφικού χώρου και της Ε.Ο. Καβάλας-Ξάνθης.

Ο χώρος ΒΔ του κτηρίου Α χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, το οποίο χωρίζεται σε δύο περιοχές, βόρεια και νότια, με έναν τοίχο, ο οποίος χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. Η νότια περιοχή ορίζεται και με έναν δεύτερο τοίχο στα δυτικά, λίγο μεταγενέστερο από τον πρώτο. Στις περιοχές αυτές εντοπίστηκε πλήθος ταφών (δέκα ενταφιασμοί και πέντε καύσεις ανθρώπων, δύο ανθρώπου με άλογο και δεκατέσσερις αλόγων), οι οποίες μας έδωσαν μεγάλο αριθμό ευρημάτων και τοποθετούνται σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Στη νότια περιοχή αποκαλύφθηκαν τρεις ενταφιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αι. π.Χ. Οι τάφοι ήταν κτερισμένοι με αγγεία και νομισματικούς «θησαυρούς» (2 αργυροί οβολοί Αβδήρων 500-425 π.Χ. στον τάφο του 5ου αι. π.Χ. και 38 και 4 χάλκινα νομίσματα Ορθαγορίας του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ. στους άλλους δύο). Αυτοί οι τάφοι προϋπήρχαν και δεν σχετίζονται άμεσα με τις μεταγενέστερες ταφές.
Από τις υπόλοιπες ταφές της νότιας περιοχής, η μία ήταν ελεύθερη, ακτέριστη, και πέντε καύσεις, οι οποίες χρονολογούνται από το β΄ τέταρτο του 2ου έως το α΄ τέταρτο του 3ου αι. μ.Χ.


Δεσπόζουσα θέση στη νότια περιοχή είχαν δύο ταφικοί περίβολοι, με μία καύση ο καθένας, από τους οποίους, μεταξύ άλλων, προήλθε ένας «θησαυρός» 31 νομισμάτων, ένα σιδερένιο κάθισμα τύπου οκλαδία και ένα χάλκινο πλαστικό αγγείο σε σχήμα προτομής Διονύσου.

Το κύριο χαρακτηριστικό στη βόρεια περιοχή του νεκροταφείου είναι ότι, εκτός από τις ταφές ανθρώπων, έχουμε και πολλούς ενταφιασμούς αλόγων. Δυστυχώς, δεν στάθηκε δυνατό να βρεθούν όλοι οι σκελετοί ακέραιοι, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις οι επεμβάσεις κατά το παρελθόν, από γεωργικές εργασίες και λαθρανασκαφές, προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε ορισμένους από αυτούς. Συνολικά εντοπίστηκαν έξι ενταφιασμοί ανθρώπων, δύο ανθρώπου με άλογο και δεκατέσσερις αλόγων, δύο από τους οποίους είναι σε ζεύγη, ενώ από τους δεκαέξι συνολικά σκελετούς αλόγων οι δέκα σώζονται ολόκληροι ή κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, ένας βρέθηκε πολύ αποσπασματικά και οι υπόλοιποι πέντε εντελώς αποσπασματικά. Τα περισσότερα άλογα έφεραν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σωζόμενα, εξαρτήματα και προσαρτήματα της ιπποσκευής τους (χαλινούς , φορβειές, κλπ), ενώ σε αρκετά υπήρχαν και σιδερένια όπλα (κυρίως αιχμές δοράτων και ξίφη).

Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός οχήματος με περίτεχνη χάλκινη διακόσμηση, σε μορφή δωρικής ζωφόρου (όχημα 1), μήκους 78 εκ. και ύψους 15 εκ., με τρεις μετόπες, στις οποίες εικονίζονται τρεις από τους άθλους του Ηρακλή (Κερυνίτις έλαφος, Ερυμάνθιος κάπρος, Στυμφαλίδες όρνιθες). Όλη η παράσταση εδράζεται πάνω σε σιδερένιο έλασμα και στηριζόταν σε δύο χάλκινα υποκυφόνια σε μορφή αρράβδωτων κιόνων ύψους 35 εκ., οι οποίοι έχουν βάση ιωνικού τύπου και κιονόκρανο δωρικού τύπου.


Συμπληρωματικά, υπάρχουν εκατέρωθεν της ζωφόρου δύο χάλκινα δελφίνια πάνω σε σιδερένια βάση και χαμηλότερα δύο γυναικείες κεφαλές σε μορφή εμβόλου.

Τα εξαρτήματα και η ζωφόρος του οχήματος έχουν συντηρηθεί και, όπου ήταν δυνατόν, αποκαταστάθηκε η αρχική μορφή τους.

Στην πρώτη από αριστερά παράσταση με την Κερυνίτιδα έλαφο εικονίζεται ο Ηρακλής με δορά, η οποία κρέμεται από το αριστερό του χέρι, με το οποίο κρατά το κέρατο της ελάφου, ενώ με το δεξί χέρι κρατά το ρόπαλο, με το οποίο ετοιμάζεται να χτυπήσει το ζώο. Η έλαφος είναι ανασηκωμένη στα πίσω πόδια της. Η παράσταση στα πλάγια ορίζεται από δύο ημικίονες, με βάση και κιονόκρανο που αποδίδονται με διπλές σπείρες, οι οποίες διακοσμούνται με εγχάρακτη διακόσμηση τύπου ψαροκόκκαλου. Το άνω μισό του κορμού διακοσμείται με εγχαράξεις που αποδίδουν ραβδώσεις, ενώ το κάτω τμήμα είναι αρράβδωτο. Η επίστεψη της παράστασης είναι αετωματική.

Στη δεύτερη παράσταση εικονίζεται ο Ηρακλής γυμνός με τη λεοντή στο κεφάλι, προβάλλει το αριστερό σκέλος, κρατώντας με τα δύο χέρια πάνω από τους ώμους τον Ερυμάνθιο κάπρο. Απέναντί του βρίσκεται ο Ευρυσθέας, ο οποίος από το φόβο του έχει μπει μέσα σε ένα πιθάρι, ανασηκώνοντας τα χέρια του. Η παράσταση και πάλι ορίζεται ένθεν και ένθεν από δύο ημικίονες, όμοιους με τους προηγούμενους, ενώ η επίστεψή της είναι αψιδωτή.


Η τελευταία παράσταση εικονίζει τον Ηρακλή με δορά, η οποία κρέμεται από το αριστερό χέρι, με το οποίο κρατά το τόξο, στοχεύοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες, οι οποίες δεν απεικονίζονται. Το δεξί χέρι είναι λυγισμένο, κοντά στο στήθος, κρατώντας τη χορδή με το φονικό βέλος. Διαγώνια στο στήθος του και πάνω από τον αριστερό ώμο περνά ο ιμάντας της φαρέτρας του. Και πάλι η παράσταση ορίζεται στα άκρα από όμοιους ημικίονες και κλείνει με αψιδωτή επίστεψη.


Η μορφή του Ηρακλή και στις τρεις παραστάσεις είναι ολόγλυφη. Οι υπόλοιπες μορφές ως επί το πλείστον είναι έξεργες, προσαρτημένες επάνω στο χάλκινο έλασμα, το οποίο έχει το ρόλο του βάθους. Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποδώσει όσο πιο πιστά γίνεται τις μορφές, κάτι που φαίνεται τόσο στο πρόσωπο του Ηρακλή όσο και στο τρίχωμα του Ερυμάνθιου κάπρου.


Όσον αφορά στο εικονογραφικό μέρος, σημειώνουμε ότι και οι τρεις άθλοι που εικονίζονται έχουν σχέση με σκηνές κυνηγιού. Πιθανότατα, λοιπόν, η επιλογή των θεμάτων να μην ήταν τυχαία και να σχετίζεται με μία από τις αγαπημένες ενασχολήσεις του ιδιοκτήτη του οχήματος. Το κυνήγι αγριογούρουνων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην τάξη των ευγενών της ρωμαϊκής περιόδου και τα ζώα αυτά αφθονούν ακόμη και σήμερα στα όρη της Λεκάνης, αμέσως βόρεια της ανασκαφής μας. Προς ενίσχυση αυτής της υπόθεσης, να αναφέρουμε και τη χάλκινη κεφαλή κάπρου, που βρέθηκε στην περιοχή του οχήματος και που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε λειτουργικό εξάρτημά του και ταυτόχρονα διακοσμητικό στοιχείο.


Από τις ταφές των αλόγων αξίζει να αναφέρουμε ιδιαίτερα τρεις. Η πρώτη, η οποία είναι διπλή, βρίσκεται βόρεια από τα υπολείμματα του τροχοφόρου οχήματος με τις παραστάσεις των τριών άθλων του Ηρακλή. Τα άλογα, από τα οποία σώζεται μόνο ο κορμός τους, είναι πλάγια τοποθετημένα, το ένα με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ και το δεύτερο, κάθετα προς το πρώτο, με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Τα ευρήματα που συνόδευαν τα δύο άλογα είναι ένας χάλκινος δίσκος, πιθανότατα προσάρτημα της φορβειάς, ένα επίμηκες σιδερένιο στέλεχος και ένας σιδερένιος αναβολέας. Οι δύο σκελετοί είναι πολύ κοντά στη θέση του οχήματος και γι’ αυτό υποθέτουμε ότι ανήκουν στο ζεύγος των αλόγων που το έσερναν.

Η δεύτερη βρέθηκε δίπλα στην προηγούμενη και είναι ξεχωριστή λόγω της στάσης του αλόγου και του ομφάλιου της ασπίδας που έφερε. Το άλογο είναι τοποθετημένο σε οκλάζουσα στάση, με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Τα 2 μπροστινά σκέλη βρίσκονται διπλωμένα κάτω από το στέρνο του ζώου, ενώ τα οπίσθια σκέλη είναι λυγισμένα ομοιόμορφα και εξέχουν από τον κορμό. Η κεφαλή είναι όρθια τοποθετημένη, με ελαφρά κλίση προς τα αριστερά, και σε αυτήν σώζονται τμήματα από την περίτεχνη φορβειά, με χιόσχημα και καρδιόσχημα προσαρτήματα. Ίσως είναι από τις πλέον παραστατικές ταφές που έχουμε βρει μέχρι σήμερα, όσον αφορά στη στάση των αλόγων. Σημαντικότατο εύρημα είναι το ομφάλιο ασπίδας, το οποίο βρέθηκε λοξά τοποθετημένο στα καπούλια του αλόγου. Προφανώς αυτή θα ήταν και η θέση της ασπίδας, της οποίας τα φθαρτά υλικά δεν σώθηκαν. Πρόκειται για έναν χάλκινο δίσκο, ο οποίος έχει διάμετρο 19 εκατοστά και σε 4 σημεία τελείως διαμετρικά έχει μικρές οπές στερέωσης. Στο κέντρο εξέχει κυλινδρικό τμήμα το οποίο φέρει ημισφαιρική επίστεψη με αμυγδαλοειδές οξυκόρυφο έξαρμα στην κορυφή. Πάνω στο δίσκο υπάρχει σφράγισμα, όπου διακρίνεται η αποσπασματικά σωζόμενη επιγραφή RCATO, που ανήκει μάλλον στη σφραγίδα του εργαστηρίου. Στο ομφάλιο υπάρχει και δεύτερη επιγραφή, στικτή, η οποία αναγράφει T. GAI SITA. Η ταφή του αλόγου συνοδευόταν από 2 σιδερένιες αιχμές δοράτων.

Η στικτή επιγραφή που υπάρχει στο ομφάλιο της ασπίδας πιθανότατα αναγράφει σε γενική κτητική το όνομα του ιδιοκτήτη της, ο οποίος πρέπει να είναι και ο ιδιοκτήτης του οχήματος 1. Πρόκειται για ευγενή Θράκα, Ρωμαίο πολίτη, του οποίου το όνομα είναι Τ. Gaius Sitas. Το Σιτάς είναι γνωστό Θρακικό όνομα, ενώ τα Τ. (Τitus) και Gaius είναι τιμητικά ρωμαϊκά ονόματα. Τα ταφικά δεδομένα, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο νεκρός ήταν μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης της εποχής, της αριστοκρατίας, και η λήψη των τιμητικών ρωμαϊκών ονομάτων, όπως στην περίπτωση της τιμητικής επιγραφής 33 Στρατηγών της Θράκης στον Επίτροπο Μάρκο Ουέττιο Μάρκελλο, που προέρχεται από τον Παράδεισο, 6 χλμ ΒΑ από την ανασκαφή μας, μας οδηγούν στην υπόθεση ότι μάλλον κατείχε ανώτερη διοικητική θέση στη θρακική στρατηγία της Σαπαϊκής στον κάτω ρου του Νέστου και αναρωτιόμαστε αν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι κατείχε την ανώτατη, δηλαδή του Στρατηγού. Η Σαπαϊκή ως στρατηγία (διοικητική περιφέρεια) της Θράκης στο διάστημα που διοικείται από Επίτροπο, από τη μετατροπή της σε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 46 μ.Χ έως τον Τραϊανό στα τέλη του 1ου αι. μ.Χ., αναφέρεται από τον Πτολεμαίο, ο οποίος μνημονεύει ονομαστικά και άλλες 13 στρατηγίες, σε αντίθεση με τον Πλίνιο, που αναφέρει 50, χωρίς να τις κατονομάζει.
Εκτός από τον Μάρκο Ουέττιο Μάρκελλο, γνωστοί είναι άλλοι δύο Επίτροποι της Θράκης, ο T. Julius Ustus και ο Q. Vettidius Bassus. Ο πρώτος είναι αρχαιότερος από τους άλλους δύο και η επιτροπία του στη Θράκη πρέπει να τοποθετηθεί στο διάστημα 46-60 μ.Χ., ενώ των άλλων δύο χρονολογείται στο 61 και στο 88 μ.Χ. αντίστοιχα. Υποθέτουμε ότι ο Σιτάς λαμβάνει το Τ. (Titus) από τον δεύτερο Επίτροπο, ενώ το Gaius από τη δυναστεία του Αυγούστου (Gaius Julius Caesar Octavianus, Gaius και Gaius Caesar Caligula). Εάν η υπόθεσή μας είναι σωστή, τότε διετέλεσε Στρατηγός ή ανώτερος αξιωματούχος στο διάστημα μετά το 61 μ.Χ. Ο ενταφιασμός του μακριά από την έδρα της στρατηγίας προφανώς έχει σχέση με την καταγωγή του από τον οικισμό στον οποίο ανήκει το νεκροταφείο μας.

Ανατολικότερα από τις προηγούμενες ταφές, εντοπίστηκε η τρίτη ταφή, η οποία όπως και η πρώτη ήταν διπλή. Τα άλογα είναι πλάγια τοποθετημένα, με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, με τις κεφαλές στραμμένες προς τα δυτικά. Και τα δύο έχουν τους χαλινούς τους, καθώς και άλλα αντικείμενα της ιπποσκευής. Επίσης, σημαντικό εύρημα είναι ένα χάλκινο αντικείμενο, με αλυσίδες προσάρτησης, το οποίο φέρει στο κέντρο του αμυγδαλόσχημο οξυκόρυφο έξαρμα και λόγω της θέσης που βρέθηκε (δίπλα σε ένα από τα κρανία) το χαρακτηρίζουμε ως προμετωπίδιο. Τα άλογα αυτά θα έσερναν ένα δεύτερο όχημα, από το οποίο διασώθηκαν μόνο ένα σιδερένιο επίσωτρο τροχού, διαμέτρου 1μ. και δύο σιδερένιες πλήμνες. Κάποια άλλα χάλκινα και σιδερένια λειτουργικά εξαρτήματα πρέπει να ανήκουν στο όχημα και ορισμένα πιθανόν στην ιπποσκευή των αλόγων. Αυτό το δεύτερο όχημα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τα παρελθόν, πιθανότατα από παλαιότερες γεωργικές εργασίες και λαθρανασκαφικές δραστηριότητες.

Εκτός από τις ταφές, εντοπίστηκε και ένα ακόμα κτήριο, ορθογώνιο και μονόχωρο, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το νεκροταφείο. Το συγκεκριμένο κτήριο (Β) εντοπίστηκε στο επίπεδο των θεμελίων, με εξωτερικές διαστάσεις 8 x 5,5μ. και εσωτερικές 4,70 x 3,70μ. Είναι κατασκευασμένο από αργούς λίθους, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με κονίαμα. Οι τοίχοι έχουν μεγάλο πάχος, κάτι το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ανωδομή του θα είχε μεγάλο ύψος, και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τόσο ισχυρά θεμέλια. Πιθανόν να πρόκειται για πυργόσχημη κατασκευή, η οποία κτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο, ίσως για τη φύλαξη της νεκρόπολης, η οποία φιλοξενούσε εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας μαζί με τα, επίσης εξέχοντα και πολύτιμα, αντικείμενά τους.

Η ανασκαφή στο Λιθοχώρι έχει ολοκληρωθεί, όσον αφορά στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Εγνατίας οδού. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη θέση στην ανατολική πλευρά του Νομού Καβάλας, η οποία έχει ανασκαφεί ελάχιστα. Η ΙΗ΄ ΕΠΚΑ, εκτιμώντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα των αρχαιοτήτων στον αριστερό παράδρομο της Εγνατίας οδού, εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο και γνωμοδότησε τη διατήρησή τους και τη δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Η δημιουργία αυτού του αρχαιολογικού χώρου ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας προσπάθειας για την έρευνα και ανάδειξη και άλλων αρχαιολογικών θέσεων της ευρύτερης περιοχής, κυρίως δε του τυχόν υπόλοιπου νεκροταφείου, άλλων νεκροπόλεων και του ίδιου του οικισμού.


Β. Πούλιος, Δ.-Δ. Μεγγίδης, Ε. Κοσμίδου

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ιορδανία: Την πρώτη εκκλησία στον κόσμο πιστεύεται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Αμάν, Ιορδανία 09/06/2008 15:29 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

Την πρώτη εκκλησία που υπήρξε στον κόσμο πιστεύεται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ιορδανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Τάιμς της Ιορδανίας".

"Ανακαλύψαμε την, όπως πιστεύεται, πρώτη εκκλησία στον κόσμο, η οποία χρονολογείται από το 33 μ.Χ. ως το 70 μ.Χ." στο Ριχάμπ, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αμάν, δήλωσε στην εφημερίδα ο Αμπντούλ Καντέρ Χάσαν, επικεφαλής του Κέντρου Αρχαιολογικών Μελετών του Ριχάμπ.

Η ανακάλυψη της εκκλησίας αυτής κάτω από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ριχάμπ είναι "καταπληκτική, καθώς έχουμε στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή αποτέλεσε το καταφύγιο των πρώτων Χριστιανών, των 70 μαθητών του Ιησού Χριστού", πρόσθεσε.

Οι πρώτοι Χριστιανοί, οι οποίοι απεικονίζονται στο μωσαϊκό στο πάτωμα της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, πιστεύεται ότι έφυγαν από την Ιερουσαλήμ κατά το διωγμό των Χριστιανών και πήγαν στο βόρειο τμήμα της Ιορδανίας, ιδιαίτερα στο Ριχάμπ, εξήγησε. Επικαλούμενος ιστορικές πηγές, ο Χάσαν πρόσθεσε ότι οι 70 μαθητές του Χριστού ζούσαν και ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μυστικά σε αυτήν την υπόγεια εκκλησία.

"Πιστεύουμε ότι δεν εγκατέλειψαν τη σπηλιά και ότι έζησαν εκεί έως ότου οι ρωμαίοι ηγεμόνες δέχτηκαν τη χριστιανική θρησκεία", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "τότε χτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου".

"Ορόσημο για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο" είναι η ανακάλυψη της εκκλησίας αυτής, δηλώνει ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην εφημερίδα "Τάιμς της Ιορδανίας". "Η μόνη παρόμοια σε σχήμα και σκοπό σπηλιά στον κόσμο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα", πρόσθεσε. Αξιωματούχοι στο ιορδανικό υπουργείο Τουρισμού δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την ανακάλυψη αυτή για να προωθήσουν περαιτέρω την περιοχή ώστε να αποτελέσει έναν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης στο προσεχές μέλλον.

Athens Prize for Literature

Athens Prize for Literature τα Βραβεία

(Από το blog του Θ. Γρηγοριάδη)

Δόθηκαν Δευτέρα βράδυ στις 8.30 μ.μ στο CityLink στη Στοά Σπυρομήλιου τα βραβεία του Athens Prize for Literature περιοδικού (δε) κατα με χορηγό την Mont Blanc:

Καλύτερο ξένο μεταφρασμένο μυθιστόρημα 2007 «Η ταχύτητα του φωτός» του Ισπανού συγγραφέα Χαβιέρ Θέρκας από τις εκδόσεις Πατάκη. Το σκεπτικό της βράβευσης διάβασε ο πρόεδρος της επιτροπής ξένου μυθιστορήματος Θεόδωρος Γρηγοριάδης και το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα 2007 «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Θάνασης Βαλτινός και πρόσφατα εκλεγμένος ακαδημαϊκός στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έδωσε το βραβείο στην ελληνίδα συγγραφέα.

Κάθε βραβείο συνοδευόταν από 5.000 ευρώ και μία συλλεκτική πένα Mont Blanc, ενώ το βραβείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος. Την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κακουλίδης. Στην τελετή βράβευσης και στην δεξίωση που ακολούθησε παραβρέθηκαν άνθρωποι του εκδοτικού κόσμου, συγγραφείς, ξένοι πρέσβεις και πλήθος κόσμος.

Είναι η δεύτερη χρονιά που δίνονται τα βραβεία Athens Prize of Literaure. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα αντίστοιχα βραβεία πήρανε ο Γάλλος Πιέρ Ασουλίν με το “Ξενοδοχείο Lutetia” (εκδόσεις Πόλις) και η Δήμητρα Κολιάκου με το «Θερμοκρασία Δωματίου» εκδόσεις Πατάκη.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ουράνιο του Παγγαίου: Περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως...

Κείμενο από τον διαδικτυακό τόπο

forums.ec.europa.eu

"Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150! Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.

Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας 'Επενδυτής' στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του νομού Καβάλας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο.

O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα 'Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα', η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του. Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συγκεκριμένα:

Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.

Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.

Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.

Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.

Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου,η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλύτερου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.

Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

Χρωμίτης: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Ουράνιο: Όπως έχει αναφερθεί ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας 'Αθηναϊκή' είχε ως τίτλο 'Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα' και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα.

Πετρέλαιο: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιότατων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου στα οποία γίνεται λόγος για την 'εύφλεκτη πίσσα'. Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 'Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο,έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές...' Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες. Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής. Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο. Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδους μεταλλευμάτων. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα 'περίεργα' και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρος κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. (...)

Πηγές: Δημοσιεύματα του Τύπου, Forum Μ.Π.Ε.".

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1 € το λίτρο!

Τους τελευταίους μήνες το θέμα της ακρίβειας οξύνεται όλο και περισσότερο, και απασχολεί πλέον το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών. Ασφαλώς, η ακρίβεια, δεν είναι μόνον ελληνικό ούτε καν μόνον ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει!

Ωστόσο στην Ελλάδα παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Ακόμη και στις καλύτερες ημέρες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης «έτρεχε» με 1% & 1,5%, στην Ελλάδα «έτρεχε» με 2,5% και 3%. Και βέβαια όταν μιλάμε για επίσημο πληθωρισμό 3% & 4%, το καλάθι των καθημερινών αναγκών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ακριβαίνει με πολλαπλάσιους ρυθμούς. Μέσα σ αυτό, πρωτεύουσα θέση κατέχει το φρέσκο γάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, για τον παραγωγό, τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί μία καμπύλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η μέση τιμή ήταν κάτω από τα 37 λεπτά το λίτρο, κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2008 φτάνοντας τα 46 λεπτά και στην συνέχεια αρχίζει πτωτική πορεία. Ήδη τον Μάρτιο ήταν στα 44 λεπτά ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για πίεση των εταιρειών να πέσει ακόμα, έως και 10 λεπτά.

Με βάση λοιπόν την τιμή παραγωγού, το τελικό προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή. Και ενώ η τιμή παραγωγού μειώνεται, η τιμή καταναλωτή αυξάνεται. Επίσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή που καταβάλλει ο Έλληνας καταναλωτής είναι αυξημένη πάνω από 45%, όπως εξάγεται από τον πίνακα που επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου.

Το φρέσκο γάλα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής και σχεδόν υποχρεωτικό διατροφικό στοιχείο των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι) Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το ΝΕΟ ΙΝΚΑ σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και τις άλλες 13 Ενώσεις Καταναλωτών που συμμετέχουν σε αυτή, καλεί τους καταναλωτές σε αποχή από την αγορά φρέσκου γάλακτος με τιμή πάνω από 1ευρώ το λίτρο, από Δευτέρα 9 έως και Σάββατο 14 Ιουνίου. Το μποϋκοταζ υπογράφουν 18 Ενώσεις Καταναλωτών.

Έχουμε ακούσει, παράγοντες της αγοράς να «ανησυχούν» για την αδυναμία των καταναλωτών να καταναλώσουν, είναι μια πραγματικότητα. Είναι καιρός πλέον να ανησυχήσουν και κάποιοι για την μη κατανάλωση των προϊόντων τους, όχι από αδυναμία των καταναλωτών, αλλά από επιλογή τους, να μην τα αγοράσουν.

Ήρθε η ώρα οι καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο που πραγματικά έχουν στην λειτουργία της αγοράς και στην διαμόρφωση των τιμών και όχι να αποτελούν αγοραίο τμήμα αυτής.

Η σημερινή μας κίνηση είναι μόνον η αρχή! Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες, ακόμα πιο οργανωμένα, ακόμα πιο αποφασιστικά και δυνατά.

Καλούμε όλους τους καταναλωτές να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ και τους φορείς που νοιάζονται πραγματικά για τον Έλληνα καταναλωτή, να το στηρίξουν.

Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί.

Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα.

Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.


Οι Ενώσεις Καταναλωτών που υπογράφουν το μποϋκοτάζ:
ΝΕΟ ΙΝΚΑ
ΒΙΟ.ΖΩ
Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΙΝΚΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΙΝΚΑ ΞΑΝΘΗΣ

(Από την ιστοσελίδα http://www.newinka.gr/)

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Εικονική μείωση της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα - Τα κονδύλια της ΕΕ δεν βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα

Αμφισβητούμενα είναι τα αποτελέσματα από την πορεία εφαρμογής της στρατηγικής της Λισσαβόνας στη Βόρειο Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης αλλά και την αποδοτικότητα των κονδυλίων που διατίθενται μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από την απάντηση του καθ' ύλην αρμόδιου Επιτρόπου, B. Σπίντλα, σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΠAΣOK, Μαίρη Ματσούκα.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, επαναλαμβάνει τη διαπίστωση για την ύπαρξη στην Ελλάδα μεγάλων περιφερειακών αποκλίσεων στην απασχόληση, την ανεργία, την παραγωγικότητα της εργασίας, το επίπεδο εκπαίδευσης και την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Υποδεικνύει την προοπτική που ανοίγουν οι παρεμβάσεις μέσω του ειδικού περιφερειακού προγράμματος, την περίοδο 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,265 δις ευρώ και απαριθμεί τις ενισχύσεις από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων την περίοδο 2000-2006.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση" παραπέμπει στις επίσημες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 15.717 άτομα επωφελήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στις τέσσερις περιφέρειες. Ωστόσο, ο κ. Σπίντλα αναγνωρίζει ότι ως προς το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" δεν είναι διαθέσιμος ούτε ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ωφελήθηκαν ούτε ο ακριβής αριθμός των ωφελουμένων.
Βεβαίως, για τη στατιστική απεικόνιση της ανεργίας, την περίοδο 1990-2006, παραπέμπει στα στοιχεία της Eurostat από τα οποία προκύπτει μείωση του ποσοστού. Επίσης, υπενθυμίζει τη συμφωνία Ελλάδας και υπηρεσιών της Επιτροπής για τη γεωγραφική προτεραιότητα που θα έχει η Θεσσαλονίκη την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, κάνοντας ειδική μνεία στη συμμετοχή των Διαρθρωτικών Ταμείων σε μία πιλοτική πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.
"Το ποσοστό της ανεργίας στις περιοχές που επλήγησαν από την αποβιομηχάνιση φαίνεται να έχει μειωθεί. Αλλά γνωρίζουμε καλά ότι σε αυτό έχει συμβάλει η εκτεταμένη χρήση των προγραμμάτων τύπου stage, που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ως προνοιακά βοηθήματα και δεν επηρεάζουν τις αρνητικές τάσεις στην αγορά εργασίας" δήλωσε η κ. Μ. Ματσούκα. «Και το χειρότερο, δεν έχουμε μία επίσημη και πειστική αξιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση, για την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου της χρήσης των κονδυλίων που δαπανώνται μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης στη Βόρειο Ελλάδα και την Ήπειρο" κατέληξε η κ. Μ. Ματσούκα.


Ακολουθεί αναλυτικά η γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή και η απάντηση του Επιτρόπου.


Θέμα: Εξέλιξη και επιπτώσεις της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας στη Βόρεια Ελλάδα

Σε σχετική απάντησή της, σε παλαιότερη ερώτησή μου (Ε‑0261/06 - 19.2.2006), η Επιτροπή σημείωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) προτίθετο να λάβει μέτρα καταπολέμησης της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και της αποβιομηχάνισης που έπληττε τη Βόρειο Ελλάδα (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία). Μάλιστα, στην εν λόγω απάντηση, η Επιτροπή προσδιόριζε, τότε, «δέσμη εργαλείων και μέτρων που προωθούν η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές», με σκοπό την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την προηγούμενη ερώτησή μου, ερωτάται η Επιτροπή εάν διαθέτει στοιχεία για την εξέλιξη της απασχόλησης, της ανεργίας και της ανάπτυξης στη Βόρειο Ελλάδα και εάν και κατά πόσο έχει αποδώσει η «δέσμη εργαλείων και μέτρων»· επιπρόσθετα, εάν διατίθενται στοιχεία για την πορεία της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας στη Βόρειο Ελλάδα.

Aπάντηση του κ. Špidla
εξ ονόματος της Επιτροπής
(2.6.2008)

Όπως προβλέπεται στην ατζέντα για την "Ανάπτυξη και την Απασχόληση", η Ελλάδα υποβάλλει στοιχεία για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) μέσω ετήσιων εκθέσεων. Το ελληνικό ΕΠΜ περιλαμβάνει πολιτικές που καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.

Η τελευταία έκθεση που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 θέτει φιλόδοξους στόχους για τα ποσοστά συνολικής απασχόλησης (62,5%) και συνολικής ανεργίας (8,4%) για το έτος 2008, καθώς και για τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση (5% του ΑΕγχΠ έως το 2008). Ωστόσο, τα στοιχεία που υποβάλλονται σχετικά με την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας δεν περιέχουν ανάλυση κατά περιφέρειες.

Όσον αφορά το ειδικότερο ζήτημα που θέτει ο αξιότιμος βουλευτής σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης της αγοράς εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τα ποσοστά ανεργίας στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας έχουν μειωθεί. Την περίοδο 1999-2006 τα ποσοστά εξελίχθηκαν ως εξής:

Ποσοστά ανεργίας σε επίπεδο 1 και 2 της NUTS (Oνοματολογία Εδαφικών Στατιστικών Μονάδων) σε συγκεκριμένες ελληνικές περιφέρειες:


Πηγή: Eurostat (2008)

Όσον αφορά τα παραδείγματα εργαλείων και μέτρων που προώθησαν η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές για την καλύτερη αντιμετώπιση της προαναφερόμενης κατάστασης, τα οποία απαριθμούνταν στην απάντηση της Επιτροπής στη γραπτή απάντηση E-0261/06[1], η Επιτροπή επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:

Κατ' αρχάς, στην εν λόγω απάντηση η Επιτροπή έκανε μνεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των υπηρεσιών της Επιτροπής, με βάση την οποία η Θεσσαλονίκη, ο σημαντικός αυτός νομός της Βόρειας Ελλάδας, θα έχει γεωγραφική προτεραιότητα την επόμενη περίοδο προγραμματισμού 2007-2013. Ήδη την περίοδο 2000-2006, τα Διαρθρωτικά Ταμεία είχαν συμμετάσχει σε μια πιλοτική πρωτοβουλία με την ονομασία «Θεσσαλονίκη - πόλος καινοτομίας». Παρόλο που η πρόοδος του προγράμματος ήταν αργή λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, ένας όμιλος που έτυχε στήριξης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αναμένεται να προσφέρει την απαραίτητη βάση και να δώσει την αναγκαία ώθηση στο πλαίσιο της επόμενης περιόδου προγραμματισμού.

Στο πλαίσιο της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006 των Διαρθρωτικών Ταμείων, έλαβαν ενίσχυση ορισμένες παρεμβάσεις σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, που επιλεκτικά τις ανέφερε η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην προηγούμενη γραπτή ερώτηση E-0261/06 του αξιότιμου βουλευτή, διευκρινίζοντας ότι η απαρίθμηση αυτή δεν ήταν εξαντλητική.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων κατά την περίοδο 2000-2006, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες ολοκληρωμένες ενισχύσεις στις περιφέρειες: τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης (ΤΠΑ), ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένες δράσεις για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή στην απασχόληση επιτυγχάνεται μέσω των ακόλουθων δράσεων: ενίσχυση εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χρηματοδότηση νέων επαγγελματιών (ΧΝΕ) και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, έως τον Απρίλιο του 2008, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε διατεθεί ποσό ύψους 4.101.747 ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης. Από το ποσό αυτό 2.947.590 ευρώ διατέθηκαν για την ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης. Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής 6.686.363 ευρώ (συνολικός προϋπολογισμός), από τα οποία 4.169.599 ευρώ αφορούν τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης. Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευθεί 2.634.456 ευρώ, από τα οποία 1.993.555 ευρώ αφορούν τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, και τέλος, στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος για την Ήπειρο, έχουν εκταμιευθεί 4.639.967 ευρώ από τα οποία 4.356.055 αφορούν τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» 2000-2006, που χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), 15.717 άτομα επωφελήθηκαν από δράσεις που προωθούν την απασχόληση στις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην ΄Ηπειρο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμος ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα από τις προαναφερόμενες δράσεις για όλες τις παρεμβάσεις του Διαρθρωτικού Ταμείου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» το ΕΚΤ παρείχε στήριξη για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του εμπορίου, και της έρευνας και τεχνολογίας. Το πρόγραμμα έλαβε συνολικά από το ΕΚΤ 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ενδεικτικά, η περιφερειακή ανάλυση του προϋπολογισμού τον Απρίλιο του 2008 είχε ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 5% των πόρων του ΕΚΤ, Κεντρική Μακεδονία 18% των πόρων, Δυτική Μακεδονία 3% των πόρων και Ήπειρος 4% των πόρων. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα επωφελήθηκαν αντίστοιχα 5.099 άτομα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 18.871 στην Κεντρική Μακεδονία, 3.169 στη Δυτική Μακεδονία και 3.823 στην Ήπειρο. Δεν έχουν διατεθεί ακόμη συνολικά αριθμητικά στοιχεία για τη δημιουργία απασχόλησης. Ολοκληρωμένη εικόνα του αντίκτυπου των παρεμβάσεων θα διαμορφωθεί μόνο με τη διεξαγωγή εκ των υστέρων αξιολογήσεων των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα[2] παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απορροφηθούν για το σκοπό αυτό τα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων, κατά την περίοδο 2007-2013. Εκθέτει επίσης μια στρατηγική προοπτική για την ανάδειξη των ελληνικών περιφερειών σε ελκυστικούς τόπους διαβίωσης και εργασίας. Η προοπτική αυτή θα γίνει πραγματικότητα με τη χρηματοδότηση πέντε περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και οκτώ θεματικών προγραμμάτων από το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ.

Στο ελληνικό ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται ανάλυση των στοιχείων κατά περιφέρειες με τη μορφή αναλυτικών στατιστικών παραρτημάτων. Από τα εν λόγω παραρτήματα διαπιστώνεται η ύπαρξη μεγάλων περιφερειακών αποκλίσεων στην απασχόληση και στην ανεργία, στην παραγωγικότητα της εργασίας, στο επίπεδο εκπαίδευσης και στην πρόσβαση των νέων στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Εύβοιας, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων Νήσων έχουν ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο.


Ειδικότερα, όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στις 26 Οκτωβρίου 2007, η Επιτροπή ενέκρινε επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις ελληνικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2007-2013. Tο εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα εμπίπτει στο πλαίσιο που καθορίζεται για το στόχο σύγκλισης και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,265 δισ. ευρώ. Η κοινοτική συνεισφορά μέσω του ΕΤΠΑ ανέρχεται σε 2,675 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω της οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας, στην προώθηση βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσω της ορθολογικής προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των φυσικών πόρων, στην ενίσχυση του ρόλου των αστικών κέντρων και στη διαπεριφερειακή οικονομική συνοχή και στην προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης και της επιχειρηματικότητας.
[1] ΕΕ C…
[2] http://www.hellaskps.gr/programper4/files/NSRF_VERSION_GR_SFC_120307.pdf.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως ως ημέρα περιβάλλοντος, γεγονός που σήμερα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία, λόγω των υφιστάμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων, που στην εποχή μας έχουν λάβει τεράστιες και επικίνδυνες διαστάσεις.
Η έντονη βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα με συχνά επιπόλαιη συμπεριφορά κατά την χρήση και διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ουσιών, η συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος για δήθεν αναπτυξιακούς σκοπούς, η εκρηκτική αύξηση του κυκλοφοριακού κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η αλόγιστη χρήση αγροχημικών στη γεωργία αλλά και η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας του πληθυσμού, έχουν ως συνέπεια την σταδιακή επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και σε τελική ανάλυση των ιδίων των συνθηκών της ζωής μας.


Οι έντονες κλιματικές αλλαγές που γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο αισθητές, η αυξανόμενη ερημοποίηση της υπαίθρου, η μόλυνση του περιβάλλοντος (υπέδαφος, υπόγειο νερό, ποτάμια και θάλασσες), η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού είναι μερικές από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς έναντι του περιβάλλοντος.


Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.
(Ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ)

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Άγνοια ή σκοπιμότητα;

Δημοσιεύω σχόλιο που έστειλε ένας φίλος στην "Εβδόμη", σχετικά με την προβολή που τυγχάνει η περίπτωση των γεωγραφικών ορίων της γείτονος πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας και της ελληνικής Μακεδονίας. Εσκεμμένα θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν την Μακεδονία μας ως μια μικρή περιοχή ή απλά δεν γνωρίζουν και με τον τρόπο αυτό βοηθούν τους μη γνωρίζοντες; Τα σχόλια δικά σας...


Θέλω, ως Έλληνας πολίτης και Μακεδόνας -Καβαλιώτης, να εκφράσω την οργή μου για τον απαράδεκτο χάρτη της Μακεδονίας μας που έδειξαν στα δελτία των ειδήσεών τους οι υπεύθυνοι του Euronews καθ'όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, 30.05.08. Σημειώνω ότι το κανάλι αυτό εκπέμπει παγκοσμίως σε εφτά γλώσσες, εγώ το παρακολούθησα από τη Μόσχα, όπου βρίσκομαι τώρα, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός.


Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ σχετικό με τις επικείμενες εκλογές στα Σκόπια, - τα οποία βέβαια, σταθερά αποκαλούν Μακεδονία -οι συντάκτες του δελτίου κάποια στιγμή αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της ονομασίας και τις ελληνικές αντιρρήσεις, δείχνοντας ένα χάρτη της F.Y.R.O.M. σε σύγκριση, υποτίθεται, με την ελληνική Μακεδονία. Εκεί, με μεγάλη μου έκπληξη, παρατήρησα ότι η ελληνική Μακεδονία ξαφνικά 'ζάρωσε' και μίκρυνε, αφού το Euronews την παρουσίασε περίπου στα όρια της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας απ΄έξω τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία με την Καβάλα και τη Δράμα, την Κεντρική Μακεδονία με τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας κ.λπ. Αμέσως, τους έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας, το οποίο αμφιβάλλω αν θα το δημοσιεύσουν. Και επειδή μια εικόνα αξίζει περισσότερο από τη λεκτική περιγραφή, σας αποστέλλω και φωτογραφία με τον επίμαχο χάρτη, έτσι όπως προβλήθηκε στα ρεπορτάζ του Euronews.

Είμαι βέβαιος ότι η προβολή αυτή του Euronews έγινε εσκεμμένα προς παραπλάνηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για να φανεί ότι η ελληνική Μακεδονία είναι μικρή και ασήμαντη μπροστά στη F.Y.R.O.M. επομένως 'τι θέλουν και φωνάζουν οι Έλληνες'; θα μπορούσε κάποιος αφελής να σκεφτεί. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους κινήσεις από Μ.Μ.Ε. των 'συμμάχων' μας Ευρωπαίων θα πρέπει να επισημαίνονται και να καταγγέλλονται επισήμως και από το ελληνικό κράτος.


Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου
καθηγητής -φιλόλογος
Μόσχα

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

"Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη"



Στη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρευρέθηκαν οι βραβευθέντες με νόμπελ Ειρήνης Kofi Annan και Mikhail Gorbachev, ο πρόεδρος του Kοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering και η ευρωβουλευτής Angelika Niebler. Tα νέα όσον αφορά την ενέργεια του πλανήτη δεν είναι μόνο κακά, δήλωσε ο Kofi Annan στην ομιλία του. ΄Oλοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για αλλαγή της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς.O βραβευμένος με νόμπελ Ειρήνης Kofi Annan τόνισε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Tρίτη, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και απειλή.


Kατά τη γνώμη τού πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η αλλαγή του κλίματος απειλεί τόσο την ειρήνη όσο και τη σταθερότητα του πλανήτη λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει ήδη σε ορισμένες χώρες για την ενέργεια. Για τον Kofi Annan, η κλιματική αλλαγή απειλεί και την οικονομία, καθώς είναι σύμφωνα με μελέτες σε θέση να προκαλέσει συρρίκνωση έως και 20% της παγκόσμιας οικονομίας και να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή ανάλογη με αυτή των δύο παγκοσμίων πολέμων. Υπάρχουν και καλά νέα O Kofi Annan είπε ότι οδεύουμε προς ένα σημείο μη επιστροφής. "Εάν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με το ρυθμό που το κάνουμε σήμερα, τότε μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε 50% περισσότερη ενέργεια. Ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό", τόνισε στην ομιλία του ο πρώην γενικός γραμματέας του OHΕ. Tα καλά νέα είναι κατά τη γνώμη του ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, πχ. να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα ορυκτά καύσιμα και να καταστήσουμε ανταγωνιστικές τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


''Mην επιτρέψετε σε κανένα να πει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη δράση. Kοστίζει πολύ λιγότερο να μειώσουμε τις εκπομπές τώρα, από το να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αργότερα. Mείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Tο θέμα δεν είναι οι πολιτικοί ή η κοινωνική συμπεριφορά, αλλά το αν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας γρήγορα. Tόσο τα μεμονωμένα άτομα όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά". Tο περιβάλλον χρειάζεται μια ''πράσινη γκλάσνοστ'' O Mikhail Gorbachev, πρώην σοβιετικός ηγέτης και νυν πρόεδρος ομώνυμου ιδρύματος, αλλά και της οικολογικής οργάνωσης "Διεθνής Πράσινος Σταυρός", μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες και δικαιολόγησε τα κίνητρα του ακτιβισμού του. Ως νεαρός εργάστηκε στις Στέπες, όπου, παρά την εύφορη γη, υπήρχε ξηρασία και κονιορτοθύελλες ικανές να αφανίσουν τα προς το ζην πολλών ανθρώπων. Ως υπουργός Γεωργίας ανακάλυψε το μέγεθος μιας μεγάλης καταστροφής, που όμως παρέμενε άγνωστη για τους πολίτες. ΄Oσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος την οποία χαρακτήρισε ως "υπ' αριθμόν ένα πρόκληση'', ο Mikhail Gorbachev έκανε έκκληση για "γκλάσνοστ", καθώς "η γκλάσνοστ προϋποθέτει ανθρώπους και διαφάνεια και κινητοποίηση των ανθρώπων και των κυβερνήσεων". "Θα ήταν καταστροφή το να συμπεριφερθούμε στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως τα άλλα έθνη συμπεριφέρθηκαν στη Ρωσία την εποχή της περεστρόικας" είπε (καθώς κατά τη γνώμη του τη συγκεκριμένη περίοδο η Δυτική Ευρώπη εγκατέλειψε τη Ρωσία). H εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο προσιτός τρόπος H Angelika Niebler, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας και διοργανώτρια της διάσκεψης, υπενθύμισε τους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (20-20-20). ''Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι. Mπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο αν επενδύσουμε αρκετά στις καινοτόμες τεχνολογίες. Είμαστε σε θέση να εξοικονομήσουμε πολλή ενέργεια. Είναι καλό να συμβάλουν σ'αυτό και μη ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει'' είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering δήλωσε από τη μεριά του: ''Πολλές από τις δημιουργικές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να εστιάζουνσ στην εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι ο πιο προσιτός, ο πιο οικονομικός και ο πιο εύκολος τρόπος μείωσης των εκπομπών αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου".



Από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου