Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Νέα ευρήματα από το Περπερικόν

Ένας σταυρός κατασκευασμένος από σίδηρο, νομίσματα, χάλκινα βραχιόλια - και ένα κουτί που χρονολογείται στο 12ο με 13ο αιώνα, στο οποίο αναγράφεται, «Κύριε, βοήθησε την Βερόνικα». Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι τα ευρήματα που εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της θερινής ανασκαφικής περιόδου στον αρχαίο ιερό χώρο Περπερικόν στη Βουλγαρία.

Ο καθηγητής Nikolai Ovcharov, ο οποίος έχει την εποπτεία των αρχαιολογικών εργασιών από το 2000 στο Περπερικόν - μια περιοχή όπου η ανθρώπινη κατοίκηση χρονολογείται από το 5000 π.Χ., πάνω σε βραχώδη λόφο,  15 χιλιόμετρα από την πόλη Kurdjali στη νότια Βουλγαρία - παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέντευξη τύπου.

Παρουσίασε ένα νόμισμα από την εποχή του τσάρου Ivan Alexander του 1343, το οποίο σύμφωνα με τον Ovcharov  υποδεικνύει ότι την εποχή εκείνη υπήρχε σε εξέλιξη βουλγαρική στρατιωτική εκστρατεία στην Ανατολική Ροδόπη, με στόχο την εκ νέου ανακατάληψη χαμένων εδαφών.

Ο Ovcharov παρουσίασε επίσης και έναν χριστιανικό σταυρό κατασκευασμένο από σίδηρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια ευρήματα δείχνουν τι συνέβη μετά την κατάκτηση του φρουρίου από τους Τούρκους κατά την πολιορκία του 1361 και 1362, δηλαδή τη βεβήλωση των αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στην χριστιανική λατρεία. Τέτοιου είδους αντικείμενα έχουν βρεθεί σπασμένα και στριμμένα.

Βρέθηκε επίσης ένα κουτί, το οποίο φέρει επιγραφή: «Κύριε, βοήθησε την Βερόνικα». Το εύρημα χρονολογείται στον 12ο με 13ο αιώνα. Η επιγραφή, στα ελληνικά, αποκαλύπτει το όνομα ενός κατοίκου του Περπερικόν. Ο Ovcharov δήλωσε ότι η επιγραφή, αν και μικρή, είναι σημαντική γιατί έχουν βρεθεί ελάχιστες επιγραφές στο Περπερικόν από εκείνη την περίοδο.

Από την περίοδο του 14ου αιώνα, ανακαλύφθηκε ένα έγγραφο που αναφέρει το όνομα μιας γυναίκας με το όνομα Kali, (που σημαίνει «όμορφη»), η οποία πουλήθηκε ως σκλάβα μετά τη σύλληψη της εντός της βουλγαρικής επικράτειας.

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα που παρουσίασε ο Ovcharov περιλαμβάνονται χάλκινα βραχιόλια, διακοσμητικά, πόρπες, ένα χάλκινο κούμπωμα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τον μεσαίωνα.

Οι φετινές ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης κτίρια στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης, και μεγάλα κτίρια που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Επίσης, βρέθηκε το μαυσωλείο του Οθωμανού διοικητή, ο οποίος είχε θαφτεί μαζί με το άλογό του.

(Πηγή: Ἔρρωσο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: