Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Μιλάει ο ερευνητής του ΤΕΙ Σερρών που σκάναρε τον λόφο Καστά

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Η τεχνολογία μπορεί να συνυπάρξει με την αρχαιολογία άλλα σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τους ειδικούς επιστήμονες αρχαιολόγους» υποστηρίζει ο καθηγητής γεωλογίας και γεωπληροφορικής Κώστας Παπαθεοδώρου ενώ σημειώνει «Η ανασκαφέας λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Σε κάποια άλλα σημεία που σκάναρα τα αποτελέσματα είχαν επιτυχία 100% αλλά ήταν εντελώς δοκιμαστικά.

Ο γεωπιστήμονας του ΤΕΙ Σερρών που ερεύνησε με γεωραντάρ GPR το υπέδαφος του λόφου Καστά, είναι συνεργάτης πολλών αρχαιολόγων μεταξύ αυτών και της επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Μιλώντας σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV 100 που αφορούσε την παρουσίαση του γεωραντάρ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει με την Κατερίνα Περιστέρη.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ,όχι εμείς. Εκείνοι θα μας που τι θα κάνουμε και εμείς ακολουθούμε. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε το έργο τους. Οι αρχαιολόγοι κρίνουν τα αποτελέσματα και αυτοί αποφασίζουν».

Ο κύριος Παπαθεοδώρου πραγματοποίησε μια φασματογραφία των στρωμάτων στον λόφο Καστά της Μεσολακκιάς και τα αποτελέσματα αφού αναλύθηκαν σε υπολογιστή δόθηκαν στην προϊσταμένη της ΚΗ” εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σερρών.

«Η κυρία Περιστέρη συνεργάζεται μαζί μου, κύριε Ροδάκογλου, όπως και πολλοί άλλοι αρχαιολόγοι. Όταν μου ζήτησε να εφαρμόσω την μέθοδο σκαναρίσματος με το γεωραντάρ στο λόφο Καστά το έκανα με μεγάλη χαρά διότι διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με επιμονή και μεγάλο πάθος να ανασκάψει το λόφο. Από την πρώτη στιγμή εκτιμούσε ότι εκεί κρύβεται κάτι μεγάλο. Το έκανα και τις παρέδωσα όλα τα αποτελέσματα. Έκανα κάτι απλό που θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο της»

Ο αναπληρωτής καθηγητής παράλληλα διευκρινίζει ότι «Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι η Κατερίνα Περιστέρη ανακάλυψε μόνη της τον περίβολο και με κανενός τη βοήθεια. Πολύ σωστά λέει σήμερα ότι εκεί που βρέθηκε η είσοδος του τάφου υπήρχαν τα χώματα από την ανασκαφή του Λαζαρίδη. Στο σημείο εκείνο ήταν δύσκολο να σκαναριστεί η περιοχή του λόφου αφού εκεί παρουσιάζει μεγάλη ανωμαλία του εδάφους. Η κυρία Περιστέρη είναι αυτή που αποφάσισε τι θα κάνει και κανένας άλλος».

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαθεοδώρου η αρχή λειτουργίας αυτής της μεθόδου είναι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τον πομπό της κεραίας , τα οποία αντανακλούνται από τα όρια ή από αντικείμενα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος του γεωραντάρ θεωρείται απόλυτα ακριβής στα αποτελέσματα που δίνει, όταν η ισχύς του μηχανήματος είναι ανάλογη με το βάθος στο οποίο εστιάζεται η έρευνα.

Πάντως ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ότι τη μαγεία της έρευνας σε μια ανασκαφή κρύβεται στην αρχαιολογία.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ,όχι εμείς. Εκείνοι θα μας που τι θα κάνουμε και εμείς ακολουθούμε. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε το έργο τους. Οι αρχαιολόγοι κρίνουν τα αποτελέσματα και αυτοί αποφασίζουν. Δεοντολογικά σ αυτούς αξίζει η επιτυχία. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η αρχαιολογία κρύβει μια ξεχωριστή μαγεία».

 (Πηγή: thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: