Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Βωμός με το "ακοίμητο πυρ" το κενό του ψηφιδωτού της Αμφίπολης;

Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για το τι είναι το κυκλικό κενό που υπάρχει στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, Η τελευταία επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για "μη φυσική φθορά" , κάτι που σημαίνει πως εκεί μπορεί να υπήρχε και κάποιο αντικείμενο σαν βωμός, κάτι που συνηθιζόταν στην αρχαιότητα και στην Μακεδονία.

Κάνοντας μάλιστα μία περιπλάνηση στο βασιλικό ανάκτορο των Αιγών διαβάζουμε πως στην ανατολική πλευρά των ανακτόρων της Βεργίνας μετά την είσοδο, υπάρχει ένας κυκλικός χώρος.  Αυτή κατασκευή ήταν διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Ο Πλάτων την ονομάζει, στην Απολογία -36D Θόλο. Στον χώρο αυτό βρέθηκε επιγραφή με την φράση "Ηρακλήι Πατρώιοι" δηλαδή στον Ηρακλή Πατρώο, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο γενάρχης του Οίκου των Αργεαδών , της βασιλικής δυναστείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κατασκευή εκεί στα βασιλικά ανάκτορα, παραπέμπει στην Εστία ή στην Ορία Μήτηρ , όπως την αποκαλεί ο Αριστοφάνης στις Όρνιθες-746 που είναι ο φρουρός της ευτυχίας των ανθρώπων.

Στον κυκλικό χώρο καιγόταν το "ακοίμητον πυρ" . Σχετικά διαβάζουμε από τον Πύρρο Διονύσιο τον Θετταλό (1774 ή 1777 – 1853)



O Πύρρος Διονύσιος κάνει ειδική μνεία στην Εστία των Μακεδόνων και το χαρακτηρίζει "ακοίμητον".

Για άλλους το "ακοίμητον πυρ" συμβολίζει το κυκλικό σχήμα του πλανήτη Γη. Μια θεωρία του του Ηρακλείδη Ποντικού ( 390-330 π.Χ ), αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος που διατύπωσε την θεωρία πως η Γη περιστρέφεται από τη Δύση προς την Ανατολή, χωρίς να μετατοπίζεται.

(Πηγή: parapolitika.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: