Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ελένη Μανακίδου: "Το χώμα "έκρυψε" τον ταφικό θάλαμο από αρχαιοκάπηλους"

«Προφανώς ο τάφος στην Αμφίπολη έχει δεχτεί πολλές φορές τις επισκέψεις των αρχαιοκαπήλων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Ελένη Μανακίδου μετά τον εντοπισμό της κεφαλής της Σφίγγας, ενώ υπογράμμισε ότι προφανώς λόγω της ποσότητας του χώματος ο υπόγειος θάλαμος, ενδεχομένως να μην έγινε αντιληπτός από τους αρχαιοκάπηλους.

Η κ. Μανακίδου ανέφερε χαρακτηριστικά:«Η ανασκαφή όταν προχωράει μας φέρνει πολύ περισσότερες εκπλήξεις απ' ότι φανταζόμαστε καμιά φορά. Εδώ πέρα βέβαια μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε τα γεγονότα, έτσι βλέπετε ότι σε αρκετούς θαλάμους παραπέρα έχει βρεθεί το κεφάλι από ένα από τα αγάλματα της εισόδου και αυτό κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο μπορεί να μην ήτανε αλλά δεδομένο εάν δεχτούμε ότι ο τάφος αυτός δέχτηκε πολλές φορές τις επισκέψεις αρχαιοκαπήλων.

Το κεφάλι αυτό δεν ξέρουμε σε ποιο ύψος μέσα σε αυτή τη μεγάλη επίχωση του χώματος  στον τρίτο θάλαμο βρέθηκε, είδαμε και τις φωτογραφίες από τα μαρμάρινα  θυρόφυλλα που έχουν βρεθεί της πόρτας και επίσης διάβασα ότι βρέθηκαν και θραύσματα από τα φτερά της μιας σφίγγας και φυσικά όλα αυτά δείχνουν μια διαρπαγή».

Τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε τα κινητά ευρήματα αναλυτικά και δεν μπορούμε να πούμε για την ταυτότητα και πόσα αντικείμενα πήραν οι αρχαιοκάπηλοι».


Είπε επίσης πως «η ανασκαφή έχει πολλά μοναδικά στοιχεία σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερη η διάταξη και η διευθέτηση που έχει γίνει στον τάφο», και τόνισε:

«Όσον αφορά το κεφάλι είναι πολύ εμφανείς οι ομοιότητες με τα κεφάλια στις  Καρυάτιδες  και το πλάσιμο των μαλλιών και  τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αλλά εξακολουθεί να μας δείχνει την κοινή προέλευση και χρονολόγηση αυτών των γλυπτών σαν σύνολο πια».

Για τον υπόγειο θάλαμο η κ. Μανακίδου υπογράμμισε:

 « Ο χώρος αυτός εξαρτάται βέβαια και από το τι διαστάσεις θα έχει, είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που υπάρχει γιατί πρώτα από όλα δεν τον έχουμε σε παρόμοια μνημεία, δεύτερον όλοι περιμένουνε σε κάτι που είναι πιο χαμηλά στο επίπεδο να έχει κρυμμένο κάτι μέσα του και  φυσικά μπορεί  να μην ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμο ανάλογα πάντοτε με το πόσο χώμα είχε όταν μπήκαν κάποιοι και έτσι δεν είδαν το άνοιγμα.

Η ανασκαφή αυτή έχει πολλά μοναδικά στοιχεία γιατί να μην έχει και κάτι ακόμα».

(Πηγή: parapolitika.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: