Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την επίθεση στο Charlie Hebdo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων


Η σημερινή σφαγή στα γραφεία περιοδικού Charlie Hebdo είναι μια βάρβαρη πράξη βίας κατά των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπήρξαν 12 θύματα από τους πυροβολισμούς. Ανάμεσά τους, 9 δημοσιογράφοι και 2 αστυνομικοί. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο οπλοφόροι με καλυμμένα πρόσωπα συμμετείχαν στην επίθεση στα γραφεία του περιοδικού σήμερα στις 11.30 π.μ.

Η ΕΟΔ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Mogens Blicher Bjerregaard, θα μεταβεί αργότερα σήμερα ή αύριο στο Παρίσι για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.

Η ΕΟΔ καταδίκασε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια βίας εναντίον των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει ατιμώρητο αυτό το τρομακτικό έγκλημα. «Δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων αλλά και εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι είναι σήμερα αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους και απειλές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ.

Μέσα στο 2014, 118 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους. Στην Ευρώπη, 9 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, οι περισσότεροι απ’ αυτούς στην Ουκρανία.

Με αφορμή την τρομακτική σημερινή επίθεση, η ΕΟΔ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις διεθνείς οργανώσεις (μεταξύ αυτών το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Ανασυγκρότηση στην Ευρώπη) να εντείνουν τις προσπάθειές τους υπέρ της προστασίας των δημοσιογράφων.

(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: