Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη: Έρευνες στον τετράγωνο λόφο 133 και σε διάφορα σημεία ακτίνας εκατό χιλιομέτρων

του Γιώργου Ροδάκογλου

Επεκτείνονται  οι δραστηριότητες της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Οι έρευνες στρέφονται τώρα  στην ολοκλήρωση της στρωματογραφίας του λόφου Καστά, στην συνέχιση της εδαφοτεχνικής μελέτης στην αναζήτηση πιθανότατων σεισμικών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή με  έρευνες  στο Στρυμόνα και την περιοχή όπου έφτανε η λίμνη Κερκινίτιδα, ενώ πολύ σοβαρά εξετάζεται  το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου τάφου στον τύμβο με τον επιβλητικό περίβολο. Παράλληλα οι επιστήμονες προχωρούν στην αναζήτηση και σύγκριση στοιχείων με τις Εννέα οδούς.

Η μελέτη ιστορικών στοιχείων και οι δημοσιεύσεις Διεθνών επιστημονικών περιοδικών  οδηγούν την Διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στην αισιόδοξη σκέψη ύπαρξης και  άλλων  αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο κάτι που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή.

Ο  τετραγωνισμένος λόφος 133  αλλά  και ολόκληρη η περιοχή περιφερειακά του λόφου Καστά  ερευνώνται εξονυχιστικά  καθώς εκτιμάται  πως ο μεγαλειώδης τάφος που ήδη ανακαλύφθηκε αποτελεί  μέρος ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιολογικών αποκαλύψεων.

Η ηλεκτρική διασκόπηση μετά τη ολοκλήρωση της στο λόφο Καστά, επεκτάθηκε  σε παρακείμενο χωράφι του τύμβου αλλά και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών  της ομάδας του Γρηγόρη Τσόκα  εμφανίζουν  μια νέα  δομή περίπου 20 μέτρα δυτικά του τάφου  όπου χρίζουν αρχαιολογικής  έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί  εάν πρόκειται για ένα νέο τάφο ή για βραχώδη όγκο.

Το ανασκαφικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα ενώ αρχικά οι αρχαιολόγοι  θα  εστιάσουν πρώτα στα δυο σημεία που αποκάλυψε  αρχικά η ηλεκτρική τομογραφία  του ΑΠΘ  και βρίσκονται πλευρικά του μνημείου και σε βάθος περίπου δυο μέτρων από την επιφάνεια των χωμάτων που βρίσκονται πάνω από την θόλο του τάφου.  Σύμφωνα με  εκτιμήσεις δεν αποκλείεται  στα σημεία αυτά να αποκαλυφθούν τεχνητές βάσεις στήριξης του μνημείου και τίποτα περισσότερο. Τα άλλα δυο σημεία που ήδη έγιναν γνωστά από το ΥΠΠΟ και βρίσκονται  μόλις τρία μέτρα  μετά τον τελευταίο τοίχο του τάφου και με κατεύθυνση προς το κέντρο του λόφου, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήδη ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για φακούς άμμου.  Η ολοκλήρωση της  ακτινογραφίας στον τύμβο Καστά  δεν έχει να αναδείξει άλλα σημεία ενδιαφέροντος για ανασκαφή  αφού  με βάση την προτελευταία ενημέρωση του ΥΠΠΟ το 80% του τύμβου αποτελείται  από  φυσικό χώμα.

Στο υπέδαφος  στο κέντρο του τύμβου όπου βρίσκονταν τοποθετημένος ο Λέοντας της Αμφίπολης υπάρχει φυσικό χώμα και έτσι καταρρίπτονται όλα τα σενάρια που βασίστηκαν στην μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποίησε η ομάδα  Πολυμενάκου σύμφωνα με τα οποία κάτω από τη βάση του Λέοντα υπάρχει μεγαλοπρεπής τάφος.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας  κατέγραψαν  και   τέσσερις  αρχαϊκούς  τάφους  που εντόπισε η ομάδα του Δημήτρη  Λαζαρίδη αλλά και τα τεχνητά ορύγματα που κατασκεύασαν οι Βούλγαροι κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.

Ο τετραγωνισμένος λόφος  133 που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων βρίσκεται  σε μικρή απόσταση από τον τύμβο Καστά (250 μέτρα από τη βάση τους – 500 μέτρα απόσταση μεταξύ κορυφών τους) και ήταν θέση οικισμού προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων. Σύμφωνα με τις με  πληροφορίες  αποτελεί φυσικό τετράγωνο λόφο με εμφανή στοιχεία διάβρωσης ενώ μοιάζει να αποτελείται από χώμα και από βράχια.

Και οι δυο τοποθεσίες ανήκουν στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος και έχουν οριστεί στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του όρους Παγγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: