Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΗΕΜΘ: Η κυβέρνηση εξαιρεί την περιφέρεια από τη δημόσια ενημέρωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τη Βόρεια Ελλάδα και την περιφέρεια το θολό όραμα της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σχεδόν έξι μήνες μετά το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα «μαύρο» στην ΕΡΤ, οι κυβερνητικές παλινωδίες κορυφώνονται με την ακύρωση των διαβεβαιώσεων που έδιναν οι υπουργοί Παντελής Καψής και Δημήτρης Σταμάτης σχετικά με τη δημιουργία αυτόνομου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας και της περιφέρειας. Μαζί τους ακυρώνεται βεβαίως και η ρητορική της κυβέρνησης για τον ρόλο της περιφέρειας στην ανάπτυξη.

Η συσσώρευση δηλώσεων, τις τελευταίες ημέρες, από το σύνολο των αρμοδίων για τον σχεδιασμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Γ. Προκοπάκης, που περιορίζουν τη δημόσια ενημέρωση αποκλειστικά πέριξ των Αθηνών και επιφυλάσσουν για τη Βόρεια Ελλάδα το ρόλο ελάχιστου ανταποκριτικού δορυφόρου, είναι μια ακόμη εξώθηση της χώρας στο περιθώριο του ευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Εκεί που ήδη την οδηγούν επιλογές όπως ο προσχηματικός, εκτρωματικός ενδιάμεσος φορέας, η καταπάτηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΡΤ και η στέρηση των νόμιμων αποζημιώσεών τους, η προκλητική επέμβαση των ΜΑΤ στην Αγία Παρασκευή.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σχεδιασμό εξαίρεσης της περιφέρειας από το πεδίο παραγωγής δημόσιας ενημέρωσης. Και μόνο η απήχηση του προγράμματος που εκπέμπουν από την ΕΡΤ3 εδώ και σχεδόν έξι μήνες οι εργαζόμενοι, θα αρκούσε για να πειστεί κάθε υπεύθυνος για το μέγεθος που της αναλογεί σε κάθε εκδοχή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου.

Προϋπόθεση βέβαια για να γίνει αυτό κατανοητό είναι η γνήσια πρόθεση να στηρίξει κανείς την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και όχι να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, όπως είναι πια ολοφάνερο ότι επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί επίσης όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να συστρατευτούν στο αίτημα για τη διατήρηση αυτόνομου και άρτιου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη, στα πρότυπα της ΕΡΤ3.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: