Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς

Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης Ιωάννης κατέθεσε σήμερα την παρακάτω ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο σχετικά με τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η οικονομική εξαθλίωση των κτηνοτρόφων λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.


Προς τους κ.κ.Υπουργούς
α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
β. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Λήψη μέτρων προς αποφυγή της οικονομικής εξαθλίωσης των κτηνοτρόφων λόγω της  ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Το μεγάλο πρόβλημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων χαρακτηρίζεται πλέον ως οικονομικός πόλεμος κατά των κτηνοτρόφων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μπορεί, μεν, η ασθένεια να μην προσβάλλει τον άνθρωπο, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι πολύ μικρές, ο εντοπισμός έστω και ενός ζώου που φέρει τον ιό της ευλογιάς οδηγεί στην θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού. Αυτό, δε, έχει σαν συνέπεια να έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 8000 αιγοπρόβατα σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη, καθώς τα αιγοπρόβατα βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, γεγονός που επιτείνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, εφόσον οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται σε θανάτωση ακόμη και των συγκεκριμένων ζώων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους.
Έχει προταθεί από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο άμεσος εγκλεισμός όλων των αιγοπροβάτων των νομών που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά, με προκαταβολική αποζημίωσή τους, για το ημερήσιο σιτηρέσιό τους, στα 15 ευρώ για 21 μέρες,  η λειτουργία τάφρων απολύμανσης σε όλες τις εισόδους των νομών, με ευθύνη του στρατού για τη λειτουργία και τη φύλαξή τους, η απαγόρευση του κυνηγιού για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, σε όσους νομούς έχουν νοσήσει, καθώς τα κυνηγόσκυλα, λόγω της δράσης τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό φορέα μετάδοσης της ευλογιάς, λειτουργία συνεργείων ολοκληρωμένης απολύμανσης, για οχήματα που θα χρειαστεί να μεταφέρουν  ζωοτροφές, γάλα, ζώα στο εσωτερικό και όλων των οχημάτων στα σύνορα, καθώς και λειτουργία σφαγείου, με ειδικά αυστηρούς όρους, προκειμένου να σφαγιαστούν  ζώα.
Επίσης, προτείνεται όσον αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να θανατώσουν τα ζώα τους να υπάρξει αύξηση της κατά κεφαλή αποζημίωσης, σε πραγματικές τιμές της αγοράς, με προσαύξηση τουλάχιστο κατά 50% για τα ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:
Προτίθεστε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων ή να προβείτε σε ανάλογες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή των κτηνοτρόφων;                                

(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: