Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠ. ΓΚΙΓΚΟΥΔΗΣ: "Χτυπάμε καμπανάκι"

«Χτυπάμε καμπανάκι. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να το φέρουμε στην επιφάνεια. Ό,τι περνά από το χέρι μας το κάνουμε για να ανοίξουμε τη συζήτηση», σχολίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης, σχολιάζοντας το θέμα με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αλλά και την φωτογραφική διάταξη σύμφωνα με την οποία σε αυτές θα μπορούν να εργάζονται οι λαθρομετανάστες που θα μένουν στα κέντρα φιλοξενίας.


Στην ερώτηση για το ποια είναι η θέση του Εργατικού Κέντρου για το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, ο κ. Γκιγκούδης παρατήρησε πως «εμείς είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Είχαμε φέρει εδώ και το διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, κάναμε ειδική ημερίδα μόνο για τους προέδρους των ΕΥΚ όλης της Περιφέρειας, γιατί όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία ξεκίνησε για τη Θράκη από το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης και για την Πελοπόννησο όπου ο κ. Τατούλης είχε ζητήσει να δημιουργηθεί και εκεί ΕΟΖ. Τα συμπεράσματα όμως που βγήκαν από αυτές τις ημερίδες ήταν αρνητικά. Θα δημιουργηθεί ένα σκλαβοπάζαρο, ένα καθεστώς γαλέρας και δεν θα έχουμε όφελος κανένα. Γιατί είναι μια περιοχή η οποία δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, δεν θα ελέγχεται ούτε από επιθεώρηση εργασίας, ούτε από φορείς. Θα είναι κράτος εν κράτει. Το τι θα επικρατεί εκεί μέσα δεν το ξέρουμε γιατί θα χρειάζεται ειδική άδεια για να μπει κανείς οπότε η θέση όλων των προέδρων των εργατικών κέντρων ήταν αρνητική».

«Τώρα τελευταία έπεσε στα χέρια μας ένας νόμος που έχει ψηφιστεί πέρυσι, από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών της Ξάνθης. Ξαναβγάλαμε ένα δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποιήσαμε και προς τον κ. Ρομπόλη, προς τη ΓΣΕΕ δηλαδή. Αναφέρει λοιπόν ο Νόμος 3907, άρθρο 37, ότι συνδυάζονται οι ΕΟΖ με τα στρατόπεδα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών. Επιτρέπεται με ειδική άδεια για λόγους αξιοπρεπούς διαβίωσης των λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στα στρατόπεδα να εργάζονται. Είναι φωτογραφική διάταξη γι’ αυτή ακριβώς τη δουλειά. Αυτό συνδέεται γενικά με τις συνθήκες που έχουν επικρατήσει το εργασιακό πλαίσιο. Όλη η Ελλάδα έγινε πλέον Ειδική Οικονομική Ζώνη με αυτά που γίνονται στα εργασιακά. Αλλά με αυτό, αυτοί οι άνθρωποι θα βγαίνουν από το στρατόπεδο φιλοξενίας, θα πηγαίνουν στην ΕΟΖ να εργάζονται και θα πηγαίνουν ξανά πίσω», παρατήρησε.

Όπως είπε, «οι λέξεις ποτέ δεν είναι τυχαίες. Με το «φιλοξενούνται» θα μπορούν να βγαίνουν και έξω. Δηλαδή θα πηγαίνουν να βγάλουν ένα μεροκάματο μέχρι να τακτοποιηθούν τα χαρτιά τους και να απελαθούν. Π.χ. οι Σύριοι δεν θα απελαθούν σχεδόν ποτέ τώρα. Θα μπορούν να φιλοξενούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δουλεύουν στις ΕΟΖ. Αυτό φοβόμαστε. Γι’ αυτό βγάλαμε ανακοίνωση για να πάρουν επίσημη θέση οι αρχές. Στην αρχή μόνο τα Εργατικά Κέντρα ήταν αρνητικά, αλλά σιγά σιγά αλλάζουν θέση όλοι οι φορείς για το θέμα».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «χτυπάμε καμπανάκι. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να το φέρουμε στην επιφάνεια. Ότι περνά από το χέρι μας το κάνουμε για να ανοίξουμε τη συζήτηση. Υπάρχει το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ που αυτό το ξεκίνησε. Η κα Καραγιάννη, προσφάτως ανακοίνωσε ότι θα την ενδιέφερε το μετάξι. Θέλει μια ΕΟΖ στην περιοχή του Σουφλίου που έχει τα μεταξωτά για να κάνει τις εξαγωγές της αφορολόγητες για παράδειγμα. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον ήταν των Γερμανών. Αν θυμάστε ο Ράιχενμπαχ είχε πει τότε με τα 2 δις του ΕΣΠΑ που έχουν μείνει πρέπει να απορροφηθούν σε αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: