Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠ. ΤΡΙΨΑΣ: "Δεν υπάρχουν πλέον καλοί και κακοί πολιτικοί. Είναι ανίκανοι όλοι"

«Το κράτος λειτουργεί καθαρά με το σκεπτικό του τοκογλύφου τραπεζίτη», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Σπύρος Τρίψας, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στηρίζοντας τις τράπεζες αλλά όχι και τους πολίτες της χώρας, από τους οποίους συνεχώς απαιτεί.


Αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τρίψας ανέφερε πως «είναι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο Συνασπισμός, έτσι ώστε να μπορούν τα υπερχεωμένα νοικοκυριά να πάρουν μια ανάσα. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση δεν μπορούμε να πάρουμε καμία ανάσα, γιατί όπως είναι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να επέλθει καμία ρύθμιση αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να επέλθει καμία τροποποίηση όσον αφορά τα δάνεια στις τράπεζες. Η πρόταση που είχε καταθέσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αντίστοιχο κούρεμα που είχε γίνει τότε στα ομόλογα να γινότανε και στα δάνεια. Το κράτος λοιπόν είπε ότι όχι δεν μπορεί να γίνει κανένα τέτοιο κούρεμα. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Είναι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που κάποια στιγμή το κράτος προσφεύγει στο δεύτερο βαθμό και εκεί θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το κράτος στο σκεπτικό του λέει ότι δεν μπορεί να πάρει τους φόρους από τα πιστωτικά ιδρύματα. Το κράτος λειτουργεί καθαρά με το σκεπτικό του τοκογλύφου τραπεζίτη».

Όπως είπε, «από τη μέρα του μνημονίου μέχρι και σήμερα, οι τράπεζες έχουν πάρει 203 δις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό έγινε γιατί έτσι το προέβλεπε το μνημόνιο, και γιατί όταν ξεκίνησε η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κερδοφορία. Έρχεται λοιπόν η τρόικα και λέει το εξής, ότι εσύ κράτος επειδή είσαι εντελώς αναξιόπιστο, για να σε δανείσω, θα δανείζονται οι τράπεζες και οι τράπεζες θα δανείζουν εσένα. Δηλαδή τα 203 δις που έχει εγγυηθεί το ελληνικό κράτος απέναντι στις τράπεζες, που παίρνουν τα χρήματα, τα δανείζουν με προμήθεια στο ελληνικό δημόσιο. Τα παίρνουν με 1% το 2009, και δίνουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με 4,5-5%! Καταλαβαίνετε ότι οι τράπεζες δεν χάνουν από αυτή τη διαδικασία. Κερδίζουν κιόλας. Τα 203 δις, που τα έχουμε πάρει σαν δάνειο είναι αυξητικά στο χρέος, το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο ερχόμαστε οι απλοί πολίτες να πληρώσουν το χρέος αυτό, βάση του μνημονίου που έχουμε υπογράψει. Γιατί αν δεν πληρώσουμε και αν δεν πάρουμε τα μέτρα αυτά που ακούμε σαν μέτρα, τότε έχουμε δεσμεύσει δημόσια περιουσία και θα έρθει ο Γερμανός, ο Γάλλος ή όποιος είναι, και θα σου πάρει δημόσια περιουσία. Μπαίνουμε σε ένα τέτοιο φαύλο κύκλο, που δεν ξέρω αν θα βγούμε και ποτέ… Γιατί ο τραπεζίτης έγινε ανώτερος του πολιτικού».

Σε αντίθεση έφερε το παράδειγμα της Ισλανδίας, τονίζοντας πως «η Ισλανδία είναι μια χώρα που μέχρι πριν 3-4 χρόνια θεωρούνταν ότι ήταν η πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Ξαφνικά οι τράπεζες χρεοκοπούν. Έρχεται λοιπόν το κράτος και λέει δεν θέλω ούτε ΔΝΤ, ούτε Ευρώπη, ούτε δάνεια, ούτε τίποτα. Αυτό που θέλω είναι πρώτον να βάλω τους πολιτικούς φυλακή, αυτοί που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που έφτασε, και δεύτερον βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε την αλήθεια στον κόσμο, ότι αυτή τη στιγμή όλες οι ιδιωτικές τράπεζες κρατικοποιούνται και ζητά από τους Ισλανδούς θυσίες, που είναι 80% οριζόντιες περικοπές σε όλα αν θέλετε να ζήσετε και να έχουμε εσωτερική αγορά. Αυτή τη στιγμή οι εκθέσεις του ΔΝΤ λένε ότι η χώρα αυτή, που το 2009 η ύφεση είχε φτάσει στο 15%, έχει ανάπτυξη 3%, μέσα σε τρία χρόνια».

Κλείνοντας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν πλέον καλοί και κακοί πολιτικοί. Είναι ανίκανοι όλοι. Ούτε σοβαρή αντιπολίτευση υπάρχει, ούτε σοβαρή κυβέρνηση υπάρχει. Όλοι καταναλώνονται σε μικροπολιτικές, τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος. Έχουμε έλλειψη πολιτικών ανδρών. Μετά έχουμε έλλειψη βασικής εθνικής στρατηγικής. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: