Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Βούλγαροι εφαρμόζουν και εμείς ακόμη συζητάμε για τον εναλλακτικό τουρισμό!

Μια ιδέα που συζητιέται εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στα βόρεια, αλλά πάντα σκοντάφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και της απροθυμίας φορέων και υπηρεσιών να αναλάβουν κοινή δράση σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε το τουριστικό πακέτο που διαθέτουμε να διευρυνθεί, τελικά αξιοποιείται από τη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, που όλοι επικαλούνται αλλά κανείς δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά.


Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Καβάλα, αφού πολλές φορές ξεκίνησαν σχετικές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και σχεδόν σε όλους τους φορείς χωρίς ωστόσο να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα, μια και τα λόγια έμεναν μόνο σε επίπεδο ιδεών και ποτέ δεν έγιναν μια συγκεκριμένη και συντονισμένη δράση.

Η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πήρε μεγάλες διαστάσεις, αφού οι φορείς της γειτονικής χώρας βλέπουν ότι η ιδέα αυτή αποδίδει!

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Αναλύσεων και Αξιολογήσεων Τουρισμού της Βουλγαρίας Rumen Draganov, ο προσκυνηματικός τουρισμός στη Βουλγαρία το 2012 αναμένεται να σημειώσει αύξηση 7%, ενώ το ποσοστό αυτό θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο, αν η οικονομική κρίση στη Ελλάδα και οι εκλογές δεν είχαν περιορίσει τις επισκέψεις των Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Draganov επισημαίνει πως ο προσκυνηματικός τουρισμός στη Βουλγαρία σημειώνει σταθερή αύξηση από το 2007, έτος ένταξης στην Ε.Ε., με τα μοναστήρια της χώρας να υποδέχονται επισκέπτες από περισσότερες από 160 εθνικότητες ετησίως. Μόλις το 1,8% των προσκυνητών είναι αλλοδαποί, ωστόσο οι δαπάνες των αλλοδαπών είναι κατά 70% αυξημένες σε σύγκριση με τους κοινούς παραθεριστές.

Μάλιστα σημειώνεται πως το Μοναστήρι της Ρίλα αποτελεί τον κύριο προσκυνηματικό προορισμό της Βουλγαρίας με περίπου 780.000 επισκέπτες ετησίως από χώρες όπως τα Σκόπια, η Ελλάδα, η Σερβία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και Ρωσία. Επίσης σε 250.000 ανέρχονται οι επισκέπτες του Ναού των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου στη Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας, όπου τον Ιούλιο του 2010 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Δηλαδή ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί κανείς τι θα έκαναν οι Βούλγαροι αν στη χώρα τους είχαν κάτι ανάλογο των Φιλίππων, των μοναστηριών και των θρησκευτικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας! Και προκύπτει, τέλος, το ερώτημα: Θα μπορέσουν ποτέ να συντονιστούν οι φορείς για να κάνουν μια σοβαρή οργανωμένη προσπάθεια προβολής και προώθησης και αυτής της μορφής τουρισμού, πέρα από τις θάλασσες και τις παραλίες;



Δεν υπάρχουν σχόλια: