Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θέσεις περί κουρέματος

Συγκρατημένα αισιόδοξα αντιμετωπίζουν οι βουλευτές του νομού μας το «κούρεμα» κατά 50% των χρεών της χώρας, που αποφασίστηκε προχθές το βράδυ, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις αλλά και το τι θα πρέπει να «δώσει» η χώρα ως αντάλλαγμα.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τιμοσίδης, «η συμφωνία των Βρυξελλών σαφώς και βελτιώνει τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και είναι πολλαπλά χρήσιμη γιατί απομειώνει την αξία των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% με αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους στο 120% περίπου στο τέλος του 2020 καταστώντας έτσι το χρέος βιώσιμο. Διασφαλίζεται ακόμη η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και δεν θίγει σε καμία περίπτωση τα Ταμεία. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση της 21ης Ιουλίου».

«Ήταν μια κρίσιμη απόφαση. Η αγωνία και η αβεβαιότητα ήταν ανάγλυφη. Έχουμε τα στοιχεία για να είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να μπει η πολιτική στο προσκήνιο και να μην κάνει κουμάντο η αγορά», παρατήρησε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής. Όπως είπε, «οι πολιτικές ηγεσίες αποφάσισαν να διαδραματίσουν ρόλο», και εκτίμησε ότι «η χώρα βγαίνει ωφελημένη. Μένει τώρα να κεφαλαιοποιήσουμε εμείς όλα αυτά τα οφέλη». Κλείνοντας παρατήρησε ότι «δεν είναι στιγμές για πανηγυρισμούς από και για κανέναν».

«Με την πρώτη ματιά είναι κάτι θετικό ότι θα γλιτώσουν οι πολίτες και η χώρα από ένα δυσβάσταχτο κομμάτι χρέους της τάξης των 100 δις», παρατήρησε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης. Όπως τόνισε, «η ολοκληρωμένη συμφωνία που προβλέπει και τη στήριξη των ταμείων και των καταθέσεων των πολιτών δίνει την εικόνα μιας καλής συμφωνίας που ελπίζω ότι θα είναι και η απαρχή για την ανάπτυξη του τόπου.

«Νομίζω ότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις», παρατήρησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή η επόμενη μέρα. «Η εξέλιξη ότι δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός είναι κάτι θετικό. Είναι θετικό ότι πάρθηκε μια απόφαση. Αν διαπραγματευτήκαμε και ένα χαμηλότερο επιτόκιο και αυτό θα είναι κάτι θετικό, αλλά θα πρέπει να δούμε και τα αρνητικά, γιατί πάντα υπάρχουν». Παρατήρησε παράλληλα ότι όπως εκτιμά ο ίδιος οι εξελίξεις θα τρέξουν στο επόμενο διάστημα, και παραμένει ακόμη άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί κύκλοι. «Ότι έπρεπε να κάνουμε χθες και προχθές, το ίδιο και άλλο τόσο πρέπει να κάνουμε και σήμερα», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: